Egyetem

Iskolakezdés: Okostelefon nélkül egy tapodtat sem!

Iskolakezdés: Okostelefon nélkül egy tapodtat sem!

2015. augusztus 9., vasárnap
Iskolakezdés: Okostelefon nélkül egy tapodtat sem!
tankonyv2_mti

Nem olcsó mulatság az iskolakezdés, több tízezer forinttal is terhelheti a családi kasszát egy-egy gyerekre szánt beruházás, ha valami divatossal is kedveskedne nekik a szülő. Szegedi édesanyák tippeket-trükköket cserélnek és az ingyen tankönyvről alkotott véleményüket sem rejtik véka alá.

Alaposan meg kell húzniuk a nadrágszárat azokban a családokban, ahol a divat diktálja az iskolai felszerelések beszerzését. A Disney csatornán futó animációs Star Wars feldolgozás, valamint az argentin Violetta című televíziós sorozat népszerű főszereplőnőjével fémjelzett tolltartók, füzetek, vonalzók, kulacsok és iskolatáskák kétszer annyiba kerülnek, mint egyszerűbb, "no name" társaik. Kislányoknak egy komplett Violetta-szett hátizsákkal, füzetekkel, tolltartóval, tornazsákkal és uzsonnatartó dobozzal közel 21 ezer forintba kerül. És akkor a tanszerek még be sem kerültek a kosárba. Vannak édesanyák, akik bevált módszerekkel gyakorolnak hatást a gyerekükre. Egy neve mellőzését kérő édesanya a drága, menő mesefigurás tolltartók helyett inkább időtálló holmik felé terelgeti kislányát, hogy a maradék füzetekből jövőre is lehessen válogatni. Tapasztalatai szerint a trendi darabok hamar tönkremennek, ár-érték arányban egyáltalán nem éri meg ilyenekből, vagy csak ilyenekből beruházni a tanév elején. Színes és grafit ceruzából, valamint füzetből is mindig ugyan azokat a márkákat vásárolják. Praktikus és minőségi dolgokat próbál vásárolni

Regényi Ágnes

is, aki ötgyermekes anyukaként ezek mellett az értékek mellett igyekszik a lehető legkevésbé leterhelni a családi kasszát. Egyedül az iskolatáska képez kivételt a tételek között a "márkás tovább tart"-elv mentén. Fia most kezdi a középiskolát, míg az egyik lánya hetedik osztályba, a másik pedig harmadik osztályba lép - minden oldalról bőven kijut a kívánságokból. Az édesanya úgy tapasztalja, a gyerekek osztálytársai felől nincs nyomás a divatos holmikat illetően, így az előző évekből megmaradt dolgokat, például füzeteket az új tanévben is fel tudják használni. Nagycsaládosok lévén ingyen kapják a tankönyveket, de a családfő munkáltatója is nyújt némi támogatást dolgozóinak.

Vonalas füzet és okostelefon nélkül egy tapodtat sem!

Gyors áttekintés: egyszerű spirálfüzetet már 199 forinttól vásárolhatnak a szülők, míg a mintás füzetek 299 forinttól akár 1990 forintig is terjedhetnek; alsó tagozatosoknak 99 forintért is találni. A zselés toll már évek óta lázban tartja a gyerekeket: radírozható van 449 és 899 forintért is. A mechanikus ceruza (vagyis a rotring!) 399 forint, de be lehet szerezni 149-ért is. A 24 darabos színes ceruza készlet a jobb minőségű márkák egyikből 1090, míg a nagyobb áruházak saját márkás termékeiből 299 forintért is beszerezhetők. A telefonok manapság elengedhetetlen kellékei az iskolakezdésnek, még a legkisebbek körében is; nagyobbaknak laptopkedvezményekkel szolgálnak az egyetemi, gimnáziumi évekre. Belépő szintű okostelefonokat előfizetéssel 10 ezer forintért is lehet venni, a kártyafüggetlenek viszont kicsit drágábbak: 15 ezertől 99 ezer forintig terjednek. Hasonló a helyet a laptopokkal is, a mini notebookok már 59 ezertől elérhetőek, a határ majdhogynem a csillagos ég.

Tót Mária

fia szeptemberben iskolát vált, s mivel most kezdi a felső tagozatot, idejét érzi annak, hogy komolyabb telefont kapjon a jelenleginél. A szülőknek nem volt más választásuk, belementek az üzletbe, hiszen szeretnék, ha fiúk nem lógna ki már az első nap társai közül. Ez lesz a legdrágább tétel a beváráslólistán, füzetekből és minden egyébből az olcsóbb megoldásokat keresik. A különleges kívánságok listáját egyelőre a figurás füzetek és csomagolóanyagok teszik ki

Batikné Kocsis Andreáéknál

, ahol a legidősebb gyermek most lesz másodikos. Hogy az alapfelszerelések ne vigyenek el mindent az iskolakezdésre szánt összegből, a család szemmel tartja az akciókat és ahol csak lehet, az olcsóbb, de jó minőségű dolgokat szerzik be. A háromgyermekes családban sem a GYES-en lévő anyukának, sem pedig a nemrégiben munkahelyet váltott férjnek nem jár egyéb iskolakezdési támogatás, de Batikné Kocsis Andrea azt mondta, nekik már az is óriási segítség, hogy ingyen kapják a tankönyveket.

A munkafüzetnek meg kell fizetni az árát

A családi kassza tehermentesítésére némi segítség lépett életbe tavaly ősszel, eszerint az általános iskolák első osztályos diákjai mellett a másodikosok és a harmadikosok is ingyen kapják a tankönyvcsomagot. Ők értelemszerűen nem tarthatják meg könyveiket év végén, erre csak akkor van lehetőségük, ha kifizetik a körülbelül 3000 forint értékű pakkot. Még egy jó hír, hogy szeptembertől a nagycsaládosok alsós gyerekei ingyen étkezhetnek a menzán, a felsősök pedig féláron kapják a menüt - ezzel havi 6000-9000 forintot spórolhat a család. Egy másik édesanya szerint az ingyen tankönyv csak részigazság, ugyanis abban az iskolában, ahová az ő gyermeke jár a munkafüzetekért és a nyelvkönyvekért elkérik a pénzt a pedagógusok. Igazságtalannak tartja a rendszert, mert vagy minden kötetre legyen érvényes a kedvezmény, vagy egyikre sem, hiszen az idegen nyelvű könyveket nem magánórákon használják.

Okostelefon, tablet - ma már nem elég a ceruza és radír az iskolások számára? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556334

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.