Egyetem

A testi bajok nagy része a lelki egyensúly megbomlásából ered + FOTÓK

A testi bajok nagy része a lelki egyensúly megbomlásából ered + FOTÓK

2015. március 29., vasárnap
A testi bajok nagy része a lelki egyensúly megbomlásából ered + FOTÓK
egeszsegugyi_szabadegyetem_ mj 90

Jelentős sikerek köszönhetően annak, hogy 2010 óta közpolitikába helyezték a népegészségügyi célokat - hangzott el az orvostudományi karon meghirdetett szabadegyetemen. Gyurkovits Kálmán professzor szerint a testi bajok nagy része a lelki harmónia felbomlásának eredménye.

Egészségtudatos önismeret és betegségmegelőzés - ezzel a céllal indította el szabadegyetemét a Magyar Egészségügyi Társaság és az EDUVITAL Egészségnevelési Társaság. A háromévesre hirdetett programsorozat célja, hogy a modern kor terhei alatt megroppanni látszó társadalom számára irányt mutasson, a mostani és a jövő nemzedékért. Szombat délután Szegeden, a SZTE ÁOK Nagy Oktatási Központjában indult a rendezvény, melyen

Gyurkovits Kálmán

, a társaság elnökhelyettese, az SZTE gyermekklinika korábbi professzora köszöntötte az egybegyűlteket,

Kellermayer Miklós

a fenntartható fejlődés fontosságáról,

Somhegyi Annamária

pedig a köznevelési törvény gyerekekre irányuló hatásairól tartott előadást. Huszonkét évvel ezelőtt alakult a Magyar Egészségügyi Társaság, amely azóta is az egészségre nevelést, az egészségtan oktatát tűzte zászlajára - nyilatkozta portálunknak Gyurkovits Kálmán. Korábban már hirdettek egy szabadegyetemet Budapesten, melynek három évében maguk próbálták a diagnózis-terápia-megelőzés hármasára terelni a figyelmet. "A nemzet továbbélése az utódláson,családalapításon múlik, így azokra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, akik a gyermekekkel foglalkoznak - akár pedagógus, lelkész vagy tréner" - vallja Gyurkovits.

A lelki harmóniát kell visszaállítani

A professzor Koch Máriát, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetőjét idézte, aki tudományosan is bizonyította, hogy mindenki a nagy családra, békés életre vágyik ugyan, mégsem sikerül ezt itt hazánkban tökéletesen megvalósítani. "Úgy gondoljuk, hogy a világban felismerhető és egyre jobban elterebélyesedő testi bajok a lelki harmónia megbomlásának következményei. Ennek helyreállítását az EDUVITAL Egészségnevelési Társasággal karöltve vállaltuk fel, bízunk benne, hogy a szabadegyetemmel minél szélesebb rétegekhez eljuttathatjuk mondandónkat" - emelte ki Gyurkovits Kálmán. A nyári időszak kivételével minden hónap utolsó szombatján új előadással jelentkezik a szabadegyetem, sikerének függvényében Szegedről akár egy roadshow keretén belül járná be az országot - tette hozzá. Már a kezdeti szakaszban is jelentős sikerek köszönhetően annak, hogy 2010 óta közpolitikába helyezték a népegészségügyi célokat - erről Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója beszélt előadásában. A reumatológus szakorvos 1995-ben kezdte meg munkáját a prevenciós programokban, ahol ijesztő számadatokkal szembesült: a magyar gyermekek kétharmada egészségtelen, rossz testtartásban él, amely a későbbiekben komoly betegségeket okozhat. A közétkeztetés színvonala kritikán aluli volt, testnevelésórák pedig csak elvétve voltak megtartva az iskolákban, ami annak is betudható, hogy az állam 1985 óta nem végez rendszeres ellenőrzést a közoktatásban.

Európában egyedülálló a mindennapi testnevelés

Pozitív hatásúnak írta le a köznevelési törvényt, amely bevezette az iskolákban a mindennapi testnevelést. "Napjainkban az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, röviden WHO) is az aktív testmozgás mellett kampányol, a testnevelés mindennapossá tétele azonban Európában egyedülálló. Dániában is minden napra meghatároztak valamilyen mozgásfajtát, de tényleges testnevelés csak egyszer van hetente, Litvániában is csak azt sikerült kiharcolni szervezeteknek, hogy a heti két alkalmat háromra emeljék. A közoktatás szinte minden országban mereven elzárkózik ettől a láthatóan pozitív hatású intézkedéstől" - mondta a szakember. Fontosnak tartja továbbá, hogy az egészségre nevelés fejben is megtörténjen: a társas kapcsolatok és a családi élet fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A testi bajok nagy része a lelki harmónia felbomlásának eredménye - Gyurkovits Kálmán professzor adott elő az orvostudományi karon meghirdetett szabadegyetemen. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=522416

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.