Egyetem

Esélyegyenlőségi világnap és SANSZ-nap az SZTE-n

Esélyegyenlőségi világnap és SANSZ-nap az SZTE-n

2014. május 2., péntek
Esélyegyenlőségi világnap és SANSZ-nap az SZTE-n
sanszlogo

Az Esélyegyenlőség május 5-i világnapjára a Szegedi Tudományegyetem Életvezetési Tanácsadó Központja különleges programokkal készül, amelyek kapcsolódnak a május 6-i nagy hagyományú SANSZ-naphoz. Olyan ingyenes programok várnak e két napban minden érdeklődőt, mint a Mini Láthatatlan Kiállítás, diszlexia-előadás, botorkáló és számos játék kapcsolódik az alkalomhoz.

Az egyetemi Esélyegyenlőségi világnap és a SANSZ-nap programjainak célja, hogy – a „házigazda” SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ - felhívja a figyelmet az egyetemen tanuló fogyatékossággal élő hallgatók nehézségeire. Az érdeklődők a Dugonics téri és a Rektori Hivatal-beli rendezvényeken megismerhetik a mozgás-, hallás-, látássérült és tanulási zavarral küzdő fiatalok speciális képzési igényeit és információt kaphatnak a segítés lehetséges formáiról is. Ehhez a két nap során számos ingyenes játékos és szakmai programmal járul hozzá a SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ, valamint olyan helyi vendég szerveztek, mint a Csongrád Megyei CSEÖH, Kreatív Formák Alapítvány, Kiút Alapítvány, IH Rendezvényközpont, Napos Oldal Alapítvány, Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft., Nem Adom Fel Alapítvány, SINOSZ, S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat, Szivárvány Autizmus Egyesület, Vakok Csongrád Megyei Egyesülete.

Bízz vakon!

Mind a május 5-ei esélyegyenlőségi világnap, mind a május 6-ai SANSZ-nap kiemelt programja a Mini Láthatatlan Kiállítás Budapest, amely egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol a résztvevők megpróbálhatnak eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. A JATE Klubban megrendezett rendhagyó tárlat így a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg egymást.

Diszlexiával az egyetemen?

A ma még zavarnak tartott sajátosságok, a diszlexia és egyéb specifikus tanulási zavarok, a hiperaktivitás és figyelemzavar sokak életét keseríti meg. A felsőoktatásról szóló törvény szerint részükre biztosítani kell a fogyatékosságukhoz igazodó felkészítést és vizsgáztatást. Ebben szeretne segítséget nyújtani az Életvezetési Tanácsadó az oktatóknak - és az érdeklődőknek -

Gyarmathy Éva

Diszlexiásokról felsőfokon (Digitális kultúra, diszlexia és felmentések) című előadásával.

Nem adom fel!

A rendezvényeken a résztvevők megismerkedhetnek több fogyatékossággal élő hallgatóval, akik személyes tapasztalataikkal és tanácsaikkal segítenek minden felmerülő kérdést megválaszolni. Ennek személyes beszélgetések és interjúk is teret adnak, hogy a sikeres egyetemi lét titkaiba mindenki beavatódhasson.

A program

Esélyegyenlőségi világnap az SZTE-n

Május 5. (SZTE Rektori Hivatal) 13:30: Az Esélyegyenlőségi világnap megnyitója Dr. Sebőné dr. Szenes Márta, SZTE Esélyegyenlőségi koordinátor 13:45: Oktatók is tanulhatják? Oktatók esélyegyenlőségi képzésének tapasztalatai Meggyesné Hosszu Tímea, Máténé Homoki Tünde 14:00: Diszlexiásokról felsőfokon (Digitális kultúra, diszlexia és felmentések) Dr. Gyarmaty Éva (MTA Pszichológiai Kutatóintézet) előadása, az előadást kötetlen beszélgetés követi Részletek: https://www.facebook.com/events/1439977439576750/?ref=5 15:30: Mini Láthatatlan kiállítás megnyitója – ízelítő a budapesti Láthatatlan Kiállításból (JATE Klub) 16:00: Mini Láthatatlan Kiállítás (JATE Klub, nagyterem) Részletek: https://www.facebook.com/events/1442119412696652/ Kizárólag egyetemi polgárok részére! (hallgatók, oktatók, nem oktató dolgozók) A belépés ingyenes. Ajánlott az előzetes bejelentkezés a következő elérhetőségeken: szte.eselyiroda@gmail.com A kiállítást 8 fős csoportokban, egy látássérült vezető segítségével, 15 percenként induló csoportokkal lehet látogatni. Egy csoport 20-30 percet tölt benn a sötétben. Május 5-én, hétfőn: 16,00-20,00-ig, Május 6-án, kedd: 10,00-12,00 és 13,30-18,00-ig

SANSZ-nap

Május 6. (SZTE Rektori Hivatal, Dugonics tér) 10:00: A Sansz nap megnyitója (fszt. tárgyaló) Dr. Sebőné dr. Szenes Márta, SZTE Esélyegyenlőségi koordinátor, Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, SZTE Oktatási rektorhelyettes 10:10 Érdekvédelmi Szervezetek bemutatkozása 11:00: „Nem adom fel!” - interjú fogyatékossággal élő végzett hallgatókkal Papp Szabolcs (Nem Adom Fel Alapítvány) 11:00 – 17,00: szakmai bemutató (SZTE Rektori Hivatal, Dugonics tér) - Botorkáló, kerekesszékes akadálypálya - Terápiás kutya bemutató - Zsonglőrködés: hatásos eszköz a tanulási zavar, figyelemzavar és hiperaktivitás kezelésében - Érzékenyítő játékok - Segéd- és szimulációs eszközök bemutatása A programsorozat a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 pályázat keretében valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.