Egyetem

Komplex program segítette az SZTE diákköreit, doktori iskoláit + FOTÓK

Komplex program segítette az SZTE diákköreit, doktori iskoláit + FOTÓK

2013. június 19., szerda
Komplex program segítette az SZTE diákköreit, doktori iskoláit + FOTÓK
SZS20130619_kutatoegyetemi_kivalosagi_kp_projektzaro_002

Közel 884 millió forintot fordított a tudományos utánpótlás-nevelés fejlesztésére az elmúlt két esztendő során a Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnere, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

Kétéves uniós finanszírozású projekt zárult le Szegeden, ennek apropójából tartottak sajtótájékoztatót, poszterkiállítást és előadásokat június 19-én az SZTE Rektori Hivatal épületében. A program keretében 2011. június 1-je és 2013. május 31-e között folyt a munka a doktori képzés, a tudományos diákköri munka és a szakkollégium tudományos műhelyeiben a Szegedi Tudományegyetemen, illetve konzorciumi partnerénél, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A felek összesen 883 720 206 forintot fordítottak a tudományos utánpótlás nevelésére. "A tudományos utánpótlás támogatása, a diákköri tevékenység és a doktori iskolák finanszírozása az a terület, ahol egész egyszerűen nem létezik rosszul elköltött pénz, ahol nem lehet hibázni. Miközben manapság sajnos sokféle értelmetlen dologra mennek el források, Szegeden valóban jelentős és értelmes projekt valósult meg" – húzta alá a sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Szabó Gábor

akadémikus elmondta, a TÁMOP-programnak köszönhetően az idei esztendőben négy országos diákköri konferenciának adhatott otthont az SZTE. A résztvevők elégedettek voltak a szervezéséhez, a szegedi hallgatók pedig eredményes szereplésükkel járultak hozzá a sikerhez. A doktori képzésben és tudományos kutatásokban valóban stratégiai partnerré vált az SZTE és az SZBK. Személyes momentumként emelte ki, hogy a projekt révén a Fizika Doktori Iskolában – ahol ő is oktat – az utóbbi két esztendőben 50 doktoranduszhallgató mutathatta be eredményeit nemzetközi konferenciákon; más, sokkal jobb helyzetben lévő országokéhoz hasonló színvonalon dolgozhattak a fiatalok. Végezetül megjegyezte, nagyon nagy szükség lenne a program valamiféle folytatására, mely segítené az ifjú, tehetséges kollégák tudományos indulását. A rektor a projekt legfontosabb számait is ismertette. Elhangzott: 1100 tehetséges hallgató részesült ösztöndíjalapú támogatásban, 450 hazai és nemzetközi konferencia-részvételre készülhettek a szegedi diákok, kutatási eredményeiket 1150 konferencia-megjelenés, 43 önálló kiadvány és 250 publikáció útján tárhatták a szakmai és a széles nyilvánosság elé. A megfelelő oktatási és infrastrukturális háttér biztosítására is több mint 77 millió forintot fordíthattak, elsősorban könyvtári beszerzések történtek, illetve a doktori iskolák jutottak kisebb eszközökhöz. Azt is megtudtuk: a hazai viszonylatban egyedülálló, 12 kari szintű tudományos diákköri tehetséggondozás és a 19 doktori iskola széles körű kínálata lehetővé teszi a tudományos magyarázatok iránt érzékenyek számára a problémaközpontú, interdiszciplináris kutatások elvégzését. A www.u-szeged.hu érdeklődésére

Varró András

tudományos és innovációs rektorhelyettes, a projekt szakmai vezetője úgy fogalmazott, számára kiemelt jelentőségű, hogy a természettudományos képzés frekventált támogatása mellett a program a társadalomtudományi doktori iskolák számára is esélyt nyújtott, melyekre egyébként mostanság kisebb figyelem esik. Az esetleges folytatással kapcsolatban azt mondta, várják, hogy megfelelő források álljanak rendelkezésre. "Mindenki saját pályázati forrásai segítségével igyekszik folytatni a munkát. Ez most elsősorban munkacsoporti szinten történik az egyetemen, jelenleg nincs kimondottan a doktori iskolákat támogató kiírás. Lehetőséget kínálhat a Nemzeti Kiválósági Program, melyet az egyetem számára biztosít a kormányzat, ugyanakkor sajnos még kérdéses, hogy 2013-ban az elvonások miatt mennyi pénz szabadulhat fel a doktori iskolák finanszírozására az SZTE-n. Rektorhelyettesként arra törekszem, hogy lehetőségeinkhez mérten minél hangsúlyosabba tudjuk támogatni a megvalósult programban megfogalmazott célokat" – árulta el a professzor.

Forrás:

u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.