Egyetem

Úttörő fejlesztés Szegeden: bőrgyógyászati távkonzultációs rendszer létesül

Úttörő fejlesztés Szegeden: bőrgyógyászati távkonzultációs rendszer létesül

2012. december 5., szerda
Úttörő fejlesztés Szegeden: bőrgyógyászati távkonzultációs rendszer létesül

Háziorvosokat, iskolaorvosokat és kisebb kórházakat segítő, a magyar egészségügyben úttörő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakít ki a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája, a Montana Tudásmenedzsment Kft. és a Dermapix Kft. - közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a bőrklinikán tartott sajtótájékoztatón.

A szakember a több mint 137 millió forint uniós támogatással megvalósuló, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektet bemutató eseményen elmondta: a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó úgynevezett szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen felhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.

Az online rendszer az SZTE bőrgyógyászati klinikájának anonimizált szöveges leleteit és felhalmozott szaktudását felhasználva a szövegelemzés, hasonlóságkeresés, mintázatfelismerés segítségével ajánlásokat, kérdéseket fogalmaz meg, akár képi segítséget is nyújt az orvosoknak, ezzel támogatva a pontos diagnózis felállítását, valamint a célirányos terápia meghatározását – közölte

Kun Éva

. A fejlesztés újdonságtartalma elsősorban abban rejlik, hogy a klinikákon felhalmozott speciális, mély szaktudást mint tudásközpontot állítja az egészségügyi ellátás központjába, és kinyitja a régióba tartozó háziorvosok, iskolaorvosok, gyerekgyógyászok, kisebb kórházak számára, ezzel megteremtve annak feltételét, hogy a betegek magasabb minőségű szakellátásban részesüljenek, hogy a helyes diagnózisokat gyorsabban és költséghatékonyabban állíthassák fel. Hangsúlyozta, a döntés továbbra is a kezelőorvos kezében marad, a rendszer segíti azonban abban, hogy a páciensnél a valóban szükséges szakorvosi vizsgálatokat végezzék el. A projekt része a magyar bőrgyógyászati szaknyelv informatikai feldolgozása is. A bőrklinika igazgatója,

Kemény Lajos

professzor hozzáfűzte: a projekt során a szakemberek különös figyelmet fordítanak az adatvédelemere, az anyagfeldolgozásnál az anonimitás nem sérülhet. A DermaHelp névre keresztelt intelligens bőrgyógyászati távkonzultációs tudásmenedzsment-rendszert a tervek szerint 2013 végéig fejlesztik ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.