Egyetem

Egyre kevesebb szegedi iskolásnak "kínai" a kínai + FOTÓK

Egyre kevesebb szegedi iskolásnak "kínai" a kínai + FOTÓK

2012. október 25., csütörtök
Egyre kevesebb szegedi iskolásnak "kínai" a kínai + FOTÓK

A távol-keleti kultúra mellett a kínai nyelvet is népszerűsíti a közelmúltban megnyílt SZTE Konfuciusz Intézet. Szakköri foglalkozás és idegennyelvi tanóra keretein belül már a szegedi általános iskolások is ismerkedhetnek az alapvető szavakkal és írásjelekkel.

Október tizedikén hivatalosan is megnyílt az SZTE Konfuciusz Intézet, ezzel Budapest után a vidéken elsőként itt Szegeden épült ki Kína távol-keleti kultúráját és nyelvét népszerűsítő magyarországi hídfőállása. Az intézet segítségével már több közép- és általános iskola diákjai kezdtek meg ismerkedni a kínai nyelvvel, kultúrával, már az egyszerűbb írásjelekkel is próbálkoznak.

Először csak felmérik az igényeket

Az AIESEC nemzetközi hallgatói szervezetén keresztül egy kínai diák tanítja az Eötvös József Egységes Gimnázium középiskolás, valamint három tagintézményének (a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola, a szőregi Kossuth Lajos Iskola, valamint a Weöres Sándor Iskola Szegeden) általános iskolás hallgatóit. Az oktatás egyelőre csak szakköri foglalkozás keretein belül működik, az általános iskolában hetente egyszer, a gimnáziumban pedig heti két alkalommal ismerkedhetnek az egyszerűnek semmiképp sem mondható nyelvvel. "Már évek óta bevett szokás az intézményünkben, hogy külföldi hallgatóknak biztosítunk gyakorlati lehetőséget. Az Egyesült Államokból és Olaszországból érkező tanárok és egyetemista gyakornok is tartanak órákat itt - úgy gondoljuk hogy a gyerekeknek is nagyobb élmény, ha olyan ember mesél az adott ország kultúrájáról, aki onnan is érkezett" - magyarázta

Gera Tibor

igazgató. Kínai nyelvet szeptembertől tanulhatnak itt a gyerekek, egyelőre az igényeket mérik fel: a három általános iskolában és a gimnáziumban összesen 100 tanuló kezdett ismerkedni a han írás alapjaival. "Eddig nagy a lelkesedés a diákokban, sokan jelentkeztek a szakkörre. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban már évek óta van lehetőség kínai nyelv tanulására, az ott tapasztaltak alapján a kezdeti lendület egy idő után sokakban megtörik, hiszen nem egy egyszerű nyelvről van szó. A Konfuciusz Intézettel is tárgyalunk, pályázni szeretnénk jövő évtől egy kínai nyelvtanárra, aki hosszabb ideig itt maradna és állandósítaná az iskolában a kínai nyelv oktatását" - emelte ki az igazgató. A tanulók mellett a tanárokat is képezik a nyelvből, hogy adott esetben segíteni tudjanak az iskolásoknak.

22 éve tanul kínaiul

"22 éves vagyok, Kínában születtem, de még mindig tanulok a kínai nyelvet" - mondta az iskola 11. D osztályos tanulóinak bemutatkozójában

Tian Yi

. A lány Pekingből érkezett Szegedre, szeptember elsejétől a szemeszter végéig tanítja majd a magyar diákokat a nyelv alapjaira. Az angol nyelven tartott órákon az iskolások kínáról szóló filmeket, fotókat nézegetnek, zenét hallgathatnak és az írás alapjaival is megismerkedhetnek, emellett a tanárnő az ottani szokásokról is sokat mesél nekik. "Kínai nyelv és irodalmat tanulok a pekingi egyetemen, az óráimon mindenesetre nem csak nyelvtani szabályokat és szavakat szeretnék továbbadni. Az a célom, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék, megszeressék kultúránkat. Igyekszem interaktívan, változatosan tartani az előadásokat, hogy ne szegjék a tanulók kedvét a kezdeti nehézségek" - árulta el portálunknak Tian Yi. A kínai lány először jár hazánkban, de nagyon jól érzi magát itt. Egyelőre csak a félév végéig maradhat itt Szegeden, december 26-án pedig repülővel hazautazik, hogy befejezhesse tanulmányait - a későbbiekben azonban szívesen visszatérne akár hosszabb időre is, mert nagyon kedvesnek tartja az embereket, a magyar gyerekeket pedig örömmel tanítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.