X. Kínai Híd Nyelvi Verseny magyarországi döntője az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

Kinai_Hid_Nyelvi_Verseny_IH

Április 28-án a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége főszervezésében és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet társszervezésében a szegedi IH Rendezvényközpontban rendezték meg a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjét, amelynek témája „Tanulj kínaiul, és nyiss a világ felé”. Tovább »

Salát Gergely Szegeden: Trump megdöntené az észak-koreai rezsimet

2017. április 23., vasárnap · 3 hozzászólás

salat_gergely03_gs

A sinológussal a modern Kína világát jártuk körbe. Kérdeztük a kínai szocialista rendszerről, a megjelenő kapitalizmusról, a gazdasági növekedésről, a környezetszennyezésről. Kifejtette véleményét a távol-keleti nagyhatalom viszonyáról más államokkal, terítékre került a Kínai Népköztársaság kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal, Észak-Koreával, Oroszországgal. Elárulta azt is, hogy miért vásárol meglepően sok gazdag kínai Budapesten lakást. Tovább »

Nem a pénz, hanem a művészeti érték miatt lesz díjnyertes egy film – interjúnk Xie Fei filmrendezővel

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

xie_fei003kf

A Berlinben 1990-ben Ezüst Medve-díjat, 1993-ban Arany Medve-díjat elnyert Xie Fei filmrendezővel készítettünk interjút Szegeden. A Pekingi Filmakadémián 1965 és 2012 között oktató művész beszélt a kínai film múltjáról, jelenéről. Szót ejtett azokról a tehetséges rendezőkről, akikre érdemes figyelni Európából, s nem tagadta, manapság nehéz támogatót találniuk a fiatal alkotóknak, mert az állam helyét átvette a magánszféra a filmfinanszírozás terén. Elárulta, hogy melyik magyar filmet látta először, s kifejtette véleményét a Saul fiáról is. A cikkünkben található linkek megmagyarázzák a történelmi eseményeket, többet mutatnak meg az adott rendezőről, filmről. Ahol ismert, ott magyar helyesírással írtuk ki a megemlített alkotók nevét, más esetekben viszont az angol formát követtük. A filmek címénél a bevett magyar fordítást használtuk, ahol ez nem létezett, ott az angol változatot fordítottuk magyarra, de mindkét esetben feltüntettük az eredeti kínai címeket. Interjúnkat tolmácsolással segítette Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet vezetője és Váradi Viktória, a Pekingi Filmakadémia doktorandusza. Tovább »

Konfuciusz Intézetek Napja: egy cseppnyi Kína Szeged belvárosában

2014. szeptember 28., vasárnap · 8 hozzászólás

DSC_3486

A kínai kultúrát hivatottak népszerűsíteni világszerte a Konfuciusz Intézetek, melyek most ünnepelték alapításuknak tizedik évfordulóját. Szegeden egyik nem titkolt céljuk, hogy hogy szerves részét képezzék a város kulturális életének. Tovább »

Kínai halászlé is főtt a szegedi halfesztiválon + FOTÓK

2014. szeptember 6., szombat · 8 hozzászólás

halfesztival06_ia

A rakpart munkálatai miatt a Partfürdő mellett ezúttal a Széchenyi tér adott otthont a tiszai halfesztiválnak. Városunk legnagyobb gasztronómiai ünnepén tettünk egy sétát a bográcsok között, a jól megszokott szegedi ízek mellett igazi különlegességekre is bukkantunk. Tovább »

Földrengéskárosult szecsuáni gyerekek látogattak Szegedre + FOTÓK

2013. augusztus 1., csütörtök · 2 hozzászólás

szecsuani_diakok_szegeden18_gsA katasztrófa sújtotta kínai térségből érkezett gyerekek ellátogattak az egyetemre, a városházára, és az újszegedi fürdőben is szórakoztak.
Tovább »

Botka László köszöntötte a kínai nagykövetet + FOTÓK

2013. március 25., hétfő · 13 hozzászólás

Szabó Gábor rektor és Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke után Botka László polgármester is köszöntötte Xiao Qian nagykövetet, aki a városházán Szeged nevezetességeivel, és a két ország épülő kapcsolatával ismerkedhetett meg.
Tovább »

Szegeden az új kínai nagykövet

2013. március 24., vasárnap · 8 hozzászólás

Kétnapos látogatást tesz Szegeden és környékén a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált új nagykövete, Xiao Qian, akit vasárnap az SZTE Konfuciusz Intézetben köszöntöttek az intézmény vezetői, valamint kínaiul tanuló egyetemisták, középiskolás és általános iskolás diákok, valamint az egyes partneriskolák igazgatói, képviselői is.
Tovább »

Nyolc kínai hallgató kapott diplomát a szegedi egyetemen + FOTÓK

2013. január 14., hétfő · Egy hozzászólás

A KAPU együttműködési és csereprogram keretében nyolc sanghaji fiatal vett részt féléves képzésben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tavasztól még többen érkezhetnek a Tisza partjára. Tovább »

A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvények kísérik majd a szabadtéri játékokat + FOTÓK

2012. november 26., hétfő · 9 hozzászólás

A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvényeket szervez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi, a Kungfu legenda (Chun Yi) című előadásaihoz kapcsolódóan.
Tovább »

Egyre kevesebb szegedi iskolásnak “kínai” a kínai + FOTÓK

2012. október 25., csütörtök · Egy hozzászólás

A távol-keleti kultúra mellett a kínai nyelvet is népszerűsíti a közelmúltban megnyílt SZTE Konfuciusz Intézet. Szakköri foglalkozás és idegennyelvi tanóra keretein belül már a szegedi általános iskolások is ismerkedhetnek az alapvető szavakkal és írásjelekkel.
Tovább »