Kakas Béla: Ismét ránk hárul a végvári vitézek feladata!

2017. szeptember 25., hétfő · 21 hozzászólás

Soha nem felejtem el, amikor egy helikopteren ülve azzal szembesültem: több ezer migráns özönlik át ellenőrizetlenül a magyar-szerb határon – elevenítette fel portálunknak adott interjújában Kakas Béla. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével megyét érintő fejlesztésekről, határon átnyúló kapcsolatokról, megyeátnevezésről és migrációról is beszélgettünk. Tovább »

Újabb állomásához érkezett Csongrád megye kínai együttműködése + FOTÓK

2017. július 24., hétfő · 11 hozzászólás

kakasbelakínaban

Meglehetősen érdeklődő Shaanxi tartomány a Csongrád megyével közös gazdasági projektek iránt, ugyanis Kínának a megye a hármashatár miatt Európa kapuját jelentheti. Budapesten a napokban egy képviseleti iroda nyílt az együttműködés elősegítésére. Tovább »

Kakas Béla: Csongrád megye Európa kapuját jelentheti a kínai partnerek számára

2017. június 22., csütörtök · 40 hozzászólás

kakas_bela_kina

„A 40 millió lakosú Shaanxi tartomány gazdasági szakemberei és politikai szereplői látnak fantáziát a hozzájuk képes kicsi, 400 ezer lakosú Csongrád megyében, hiszen geopolitikai adottságunk, azaz a hármashatár Európa kapuját is jelentheti a kínai partnerek számára” – fejtette ki Kakas Béla közgyűlési elnök kínai látogatásáról a SZEGEDma.hu-nak. Tovább »

Rétvári: Európában és Kínában is elismerik magyar egészségügy teljesítményét

2017. június 19., hétfő · Hozzászólok

retvari_ence_gs

A magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik Kína és a közép-, valamint kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Jilin tartomány delegációját fogadta a Csongrád Megyei Önkormányzat

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

kinai_delegacio029kf

A gazdaság, az oktatás és a turizmus területén egyaránt konkrét projektekben működhet együtt a jövőben Csongrád megye Jilin tartománnyal – hangzott el a Belvedere-palotában, ahol kínai tartomány küldöttségét fogadták pénteken. Tovább »

Orbán: a globalizáció régi modellje véget ért

2017. május 15., hétfő · 5 hozzászólás

Orbán Viktor

A globalizáció régi modellje véget ért, “a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé”, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben a közmédiának adott, kínai hivatalos látogatását összegző nyilatkozatában. Tovább »

Szijjártó: az Egy övezet, egy út stratégia komoly lehetőségeket jelent Európának

2017. május 14., vasárnap · Hozzászólok

Szijjártó Péter

A kínai elnök Egy övezet, egy út stratégiája nagyon komoly lehetőségeket jelent Európának, amiket a kontinensnek ki kell használnia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Pekingben zajló Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon a közmédiának. Tovább »

Együttműködési lehetőségekről tárgyalt Orbán Viktor a mongol miniszterelnökkel

2017. május 13., szombat · Hozzászólok

Orbán Viktor

Vízgazdálkodási, gyógyszeripari és sportügyi együttműködési lehetőségekről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök mongol kollégájával, Dzsargaltulga Erdenebattal szombaton Pekingben – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a kínai fővárosban az MTI-vel. Tovább »

Szijjártó: a legmagasabb szintre került a magyar-kínai együttműködés

2017. május 13., szombat · Hozzászólok

VANG Ji; Szijjártó Péter

Az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a kínai kormány a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, ami Kínában a legmagasabb kategória – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Pekingben a közmédiának, az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével folytatott hivatalos tárgyalások után. Tovább »

X. Kínai Híd Nyelvi Verseny magyarországi döntője az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

Kinai_Hid_Nyelvi_Verseny_IH

Április 28-án a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége főszervezésében és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet társszervezésében a szegedi IH Rendezvényközpontban rendezték meg a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjét, amelynek témája „Tanulj kínaiul, és nyiss a világ felé”. Tovább »

Salát Gergely Szegeden: Trump megdöntené az észak-koreai rezsimet

2017. április 23., vasárnap · 3 hozzászólás

salat_gergely03_gs

A sinológussal a modern Kína világát jártuk körbe. Kérdeztük a kínai szocialista rendszerről, a megjelenő kapitalizmusról, a gazdasági növekedésről, a környezetszennyezésről. Kifejtette véleményét a távol-keleti nagyhatalom viszonyáról más államokkal, terítékre került a Kínai Népköztársaság kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal, Észak-Koreával, Oroszországgal. Elárulta azt is, hogy miért vásárol meglepően sok gazdag kínai Budapesten lakást. Tovább »

Nem a pénz, hanem a művészeti érték miatt lesz díjnyertes egy film – interjúnk Xie Fei filmrendezővel

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

xie_fei003kf

A Berlinben 1990-ben Ezüst Medve-díjat, 1993-ban Arany Medve-díjat elnyert Xie Fei filmrendezővel készítettünk interjút Szegeden. A Pekingi Filmakadémián 1965 és 2012 között oktató művész beszélt a kínai film múltjáról, jelenéről. Szót ejtett azokról a tehetséges rendezőkről, akikre érdemes figyelni Európából, s nem tagadta, manapság nehéz támogatót találniuk a fiatal alkotóknak, mert az állam helyét átvette a magánszféra a filmfinanszírozás terén. Elárulta, hogy melyik magyar filmet látta először, s kifejtette véleményét a Saul fiáról is. A cikkünkben található linkek megmagyarázzák a történelmi eseményeket, többet mutatnak meg az adott rendezőről, filmről. Ahol ismert, ott magyar helyesírással írtuk ki a megemlített alkotók nevét, más esetekben viszont az angol formát követtük. A filmek címénél a bevett magyar fordítást használtuk, ahol ez nem létezett, ott az angol változatot fordítottuk magyarra, de mindkét esetben feltüntettük az eredeti kínai címeket. Interjúnkat tolmácsolással segítette Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet vezetője és Váradi Viktória, a Pekingi Filmakadémia doktorandusza. Tovább »

Egy zsákszerű tengeri lény volt az ember legrégibb ismert őse

2017. január 30., hétfő · Hozzászólok

Egy nemzetközi kutatócsoport Kínában talált kövületekben azonosította egy kicsiny tengeri lény maradványait, amelyről feltételezik, hogy az emberek legkorábbi ismert prehisztorikus őse lehetett, a zsákszerű élőlény mintegy 540 millió éve élt. Tovább »

Egy celeb az Egyesült Államok élén: Donald Trump

2017. január 20., péntek · 2 hozzászólás

U.S. Republican presidential candidate Trump hugs a U.S. flag as he takes the stage for a campaign town hall meeting in Derry

A mai naptól kezdve hivatalosan is Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke. A szuperhatalom új vezetőjéről Merkovity Norberttel, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének tudományos munkatársával beszélgettünk. Szóba kerültek a választási győzelem okai, a bel- és külpolitikai tervek, egy fura dosszié, amelyben talán Sarka Katára is utalnak, s az is, hány celeb fér meg egy beiktatási ünnepségen. Tovább »

Szijjártó: Magyarország lett Kína európai terjeszkedésének bázisa

2016. november 30., szerda · Hozzászólok

VANG Ji; Szijjártó Péter

Mára sikerült elérni, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésének Magyarország legyen az egyik legfőbb bázisa – jelentette ki szerdán, az MTI-nek Pekingből telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Tovább »

Közösen nyitnának Kína felé a V4-ek

2016. november 16., szerda · 6 hozzászólás

kakasbela

A V4-Kína konferencia legfőbb célja az volt, hogy a felek megteremtsék egy hosszú távú együttműködés alapjait – mondta el portálunknak Kakas Béla közgyűlési elnök, aki hazánkat, s ezen belül a dél-alföldi régiót képviselte a tanácskozáson a lengyelországi Łódź városában. Tovább »

Kínai nagykövet: folyamatosan fejlődnek a magyar-kínai kapcsolatok

2016. november 8., kedd · Hozzászólok

Folyamatosan fejlődnek a kereskedelmi kapcsolatok Kína és Magyarország között, a kétoldalú kereskedelmi forgalom a kelet-közép-európai országok között is élen jár – mondta Tuan Csie-lung kínai nagykövet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által szervezett kínai-magyar szakmai találkozó sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. Tovább »

Rigai csúcs: soha nem voltak ilyen jók a magyar-kínai kapcsolatok

2016. november 6., vasárnap · 2 hozzászólás

Soha nem voltak olyan jók a magyar-kínai politikai kapcsolatok, mint most, és a gazdasági együttműködés is elég szoros a távolság ellenére – jelentette ki Salát Gergely Kína-kutató az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában a kínai és a kelet-közép-európai vezetők rigai csúcstalálkozójával kapcsolatban. Tovább »

Rétvári: biztatóan alakulnak a magyar-kínai egészségügyi kapcsolatok

2016. augusztus 23., kedd · Hozzászólok

Rétvári BenceBiztatóan alakulnak a magyar-kínai egészségügyi kapcsolatok – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten abból az alkalomból, hogy újabb négy magyarországi kórház csatlakozott a Kína és a közép-kelet-európai kórházak közötti együttműködési szövetséghez.
Tovább »

Nukleáris biztonsági gyakorlatot tartottak Kínában

2016. augusztus 7., vasárnap · Hozzászólok

Kína megtartotta első átfogó, előre be nem jelentett nukleáris biztonsági gyakorlatát, annak ellenőrzésére, hogy egy esetleges vészhelyzetre hogyan reagál a rendszer – jelentette a kínai média vasárnap.
Tovább »

Két évvel rövidíti meg szmog a kínaiak életét egy tanulmány szerint

2016. június 30., csütörtök · Hozzászólok

Átlagosan két évvel rövidíti meg a születéskor várható élettartamot és évente körülbelül egymillió ember idő előtti halála írható a szmog számlára – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss tanulmánya, amelyből a hongkongi South China Morning Post című lap közölt részleteket csütörtökön.
Tovább »

A kínai-szerb kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Hszi Csin-ping Belgrádban

2016. június 18., szombat · Hozzászólok

Több mint húsz együttműködési megállapodást írt alá Kína és Szerbia szombaton, ez is annak a jele, hogy a két ország szeretné tovább mélyíteni eddigi jó kapcsolatát – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő Belgrádban miután találkozott a szerb állami vezetőkkel. Tovább »

Szijjártó: elérheti a 100 millió dollárt a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport az idén

2016. június 8., szerda · Hozzászólok

Szijjártó Péter

Több olyan megállapodást is kötött Szijjártó Péter a kelet-kínai Ningpóban, amelyeknek köszönhetően bővülhet, a külgazdasági és külügyminiszter szerint év végéig elérheti a 100 millió dollárt a magyar élelmiszeripari termékek Kínába irányuló exportja.
Tovább »

Egyre borúlátóbbak, de nem reményvesztettek az európai vállalatok Kínában

2016. június 7., kedd · Hozzászólok

Az európai vállalatok a korábbinál borúlátóbban ítélik meg lehetőségeiket a kínai piacon, összefüggésben a kínai gazdaság növekedési ütemének lelassulásával és a reformok akadozó végrehajtásával – áll az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában működő tagvállalatai között végzett felmérésben, amelynek eredményét kedden ismertették Pekingben.
Tovább »

Több tucat építőmunkást temetett maga alá a föld Kínában

2016. május 8., vasárnap · Hozzászólok

Negyvenegyre emelkedett azoknak az építőmunkásoknak a száma, akiket földcsuszamlás temetett be vasárnap kora reggel Kína déli részén egy vízi erőmű építkezésénél és azóta sem találják őket – számolt be a Hszinhua hírügynökség a helyszínen tartott késő esti sajtótájékoztató alapján. Tovább »

Dicsérte a Facebookot Zuckerbergnek a kínai kommunisták propagandafőnöke

2016. március 20., vasárnap · Hozzászólok

facebook_billentyuzet

Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgatót fogadva elismerően nyilatkozott a Facebook technológiai és irányítási rendszeréről a Kínai Kommunista Párt propagandafőnöke annak ellenére, hogy az internetes közösségi hálózat hivatalosan nem elérhető a kelet-ázsiai országban.
Tovább »

Szakértő: a budapesti kínai közösség is ünnepli a holdújévet

2016. február 8., hétfő · Hozzászólok

A budapesti kínai közösség is ugyanúgy ünnepli a kínai holdújévet, ahogy az anyaországban lévők: ugyanazokat a műsorokat nézik, ugyanazt eszik, viszont a petárdázás Magyarországon tiltott – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem kína-kutatója vasárnap este az M1 aktuális csatorna műsorában.
Tovább »

Következő oldal »