Egészség

Megjött, és Csongrád megyében is gyorsan terjedhet az influenza

Megjött, és Csongrád megyében is gyorsan terjedhet az influenza

2013. január 4., péntek
Megjött, és Csongrád megyében is gyorsan terjedhet az influenza

Nagy-Britanniában és több nyugat-európai országban már járványosan fordul elő az influenza, sajtóhírek szerint pedig már egy budapesti betegnél is kimutatták az influenza-A vírust. A szakemberek azt mondják, körülbelül két hét múlva akár már járvány is lehet. A megyei tiszti főorvost kérdeztük.

A tapasztalatok szerint az influenza nagyon gyorsan terjed, pár nap alatt is járványos méreteket ölthet – mondta el portálunknak

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvos. Mivel sokan járnak ki dolgozni Nagy-Britanniába, könnyen áthozhatják a vírust. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, egy nap a lappangási ideje. Ahogyan a járványügyi főosztály-vezető is nyilatkozta, 10-14 nap múlva már járványosan is előfordulhat az influenza – tette hozzá a szakember.

Influenza ABC

Ráadás

Nagy-Britanniában most a norovírus is „hódít”, Tombácz Zsuzsannától megtudtuk, nálunk is van ilyen fertőzés, szintén főkét közösségekben terjed, cseppfertőzéssel. Hányással és hasmenéssel jár, a hányadék porlódásával is a légtérbe juthat a vírus, ahonnan belélegezhetjük. Közvetlen kontaktussal, a széklet közvetítéséhez is fertőzhet. Főként zárt közösségekben, szociális otthonokban, bölcsődékben, óvodákban fordul elő – különösen az idősek és a gyerekek kaphatják el, persze rajtuk keresztül egy egész családon is végigmehet. A betegség pár nap alatt lezajlik, és nem annyira súlyos, viszont kisgyerekeknél és időseknél a nagyfokú hányás és hasmenés kiszáradáshoz vezethet. Ezért esetükben, ha pár nap alatt nem szűnnek meg a tünetek, kórházi ellátás is szükséges lehet.

Az influenzának két fő típusa ismert, az A- és a B-vírus. Az A-vírus különböző altípusait az úgynevezett felületi antigének szerint különböztetik meg, melyeket azonosító számokkal látnak el. Ide tartozik a H1N1, vagy a hagyományos, szezonális influenzaként emlegetett H3N2. Az A-vírus és az altípusok képesek arra, hogy országos, vagy akár világméretű járványokat okozzanak – magyarázta a megyei tiszti főorvos. Mikor 2009-ben kialakult a H1N1, még mindenki fogékony volt rá, ezért tudott sokakat megbetegíteni. A B-vírusnak is vannak altípusai, de inkább helyi járványokat képesek okozni, például kisebb területeken, vagy egy-egy iskolában egy-két osztályra kiterjedő járványokat, országos megbetegedések azonban nem származnak tőle – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától. Mindkét vírusnak ugyanolyan tünetei vannak: magas láz, végtagfájdalom, nagyfokú elesettség, az első 3-4 napban szinte nem megy le a láz a 39-40 fokról. Kezdetben más tünettel nem is jár, csak hogy az illető nem tud felkelni az ágyból. Ez különbözteti meg más vírusoktól, melyek többnyire rögtön orrfolyással vagy torokfájással stb. kezdődnek. Persze pár nap után az influenzánál is jelentkezhetnek légúti tünetek is, mint az orrfolyás, torokfájdalom, köhögés stb. – sorolta a doktornő.

Még nem késő oltakozni

Tombácz Zsuzsanna azt is hangsúlyozta, a védőoltás minden típus ellen véd, olyan antigénszerezetű influenza A-vírus van benne, ami a H1N1-et és a H3N2-t is tartalmazza, valamint a B-vírus ellen is immunizál, ami a déli féltekén okozott az elmúlt időszakban megbetegedéseket. A szakember hozzátette: a híradásokból és a szakmai anyagokból úgy tűnik, hogy azon vírusok, melyeket itthoni, illetve a világon előforduló beteganyagból kimutattak, benne vannak az oltóanyagban. A megyei tiszti főorvos arról is beszélt, a specifikus védekezést a védőoltás jelenti, ennél jobb nincs. Még 2-3 hét biztosan van a járványos előfordulásig, az oltóanyag 10 nap alatt kifejti védőhatását, ezért azt tanácsolja mindenkinek, aki védekezni szeretne, hogy oltakozzon. Kérdésünkre a doktornő azt is elmondta, ha viszont valaki időközben megkapja a vírust, utána már nem érdemes felvennie az oltást egy szezonon belül. Az adott típusra immunis lett, és nem valószínű, hogy egy időszakon belül a vírus két típusát is összeszedi. Jövőre viszont megint elkaphatja az influenzát, mert ha már egy kis változás is történik a vírus szerkezetében, attól újra megbetegedhet az illető. Ajánlott az immunrendszer feltuningolása, vitaminok, köztük nagy adag C-vitamin és citrusfélék fogyasztásával. Tartózkodjunk sokat a friss levegőn, iskolákban, munkahelyeken is érdemes rendszeresen szellőztetni – a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknél a sok ember zárt helyen való együtt tartózkodása nagyon kedvez a betegség terjedésének – hívta fel a figyelmet a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.