ARC

A szegedi „fesztiválember” a Frittmannra esküszik

A szegedi „fesztiválember” a Frittmannra esküszik

2008. augusztus 15., péntek
A szegedi „fesztiválember” a Frittmannra esküszik

„És ami a legfontosabb: mindig jelen lenni."

Fotók: Gémes Sándor

A Kárász Csárda tulajdonosa, üzemeltetője Puskás László, akinek elmondása szerint a fesztiválszervezés a hobbija. Nevéhez kötődik az első sörfesztivál és a borfesztivál születése, a grill- és a boszorkányfesztivál. A Ligetben, a platánok alatt a ma kezdődő VI. Nemzetközi Grillfesztivál munkálatainál, azok utolsó simításai közben beszélgettünk a vendéglátás és gasztronómia rejtelmeiről.

- Azt mondja, a fesztiválszervezés önnek hobbi, de azért az üzleti szempontok sem elhanyagolhatóak...

- Természetesen. Minden évben attól függ, hogy hová megyek nyaralni, miként sikerültek a rendezvényeim. Ha egy tengerpartról küldök képeslapot, nem volt panasz az idei szezonra, de ha Sziksósfürdőn találkoznak velem, akkor bizony nem jött minden össze...

Malátahab és szőlőfürt

- Kezdjük akkor az elején. Milyen út vezetett ide, a platánok árnyékába?

- Ital-nagykereskedő voltam a nyolcvanas években, nyolcszáz vendéglátóegységet láttam el a Depo Kft.-vel. A sörgyárak korlátlan mennyiségű habos itallal voltak képesek ellátni, s ösztönöztek is arra, hogy minél nagyobb forgalmat érjünk el. Így született meg 1993-ban az első szegedi sörfesztivál. A nagy érdeklődésen felbuzdulva gyerekkori barátommal,

Dlusztus Imrével

együtt fogant az újabb ötlet: egy borfesztivál megszervezése. Így 1996-ban a Dél-Alföldön először a Széchenyi téren mutathatták meg alkotásaikat Magyarország legjobb borászai. Ezután szerettem volna egy olyan rendezvényt is szervezni, ahol az ételkultúra, a sültek jelennek meg, ezért rendezzük meg már 2002 óta a grillfesztivált. A legfiatalabb teremtményünk pedig a boszorkányfesztivál, amit idén szerveztünk meg második alkalommal.

Rekordmennyiségű káposztás cvekedli

-

Beszélne kicsit az aktuális ankétról, a ma kezdődő grillünnepről? Ha jól tudom, az ország legismertebb szakácsa jön kóstolni.

- Igen, a grillfesztiválra idén

Benke László

Oscar-díjas mesterszakács jön zsűrizni a sültek versenyére. A szokásos zenés, kulturális és gyermekprogramok mellett egy Guinness-rekord-kísérlettel is megpróbálkozunk majd. El szeretnénk készíteni a világ legnagyobb káposztás cvekedlijét. Egy mázsa tésztából és két mázsa vecsési savanyú káposztából. De a látogatók ezenkívül közel kétszáz ételt kóstolhatnak még a Ligetben. Nekem a grillfesztivál a bizonyíték arra, hogy ha a vendéglátósok és a hobbiszakácsok összedugják a fejüket, akkor igazán nagyot tudnak alkotni.

- És a borfesztivál? Merész kezdeményezésnek tűnhet a borhamisításoktól hangos időkben az Alföldre hozni egy ilyen rendezvényt.

- A bornak nagyobb kulináris értéke van, mint a sörnek, személyhez kötöttek, tehát a termelők is megjelennek, emberibb kötődések alakulnak ki. Ezt a légkört szerettük volna megteremteni, no és persze a bor szeretete sem utolsó. Az ország legjobb borászai jönnek Szegedre már évről évre, és a termékeikhez az arcukat adják, megmutatják, hogy a sok munka, verejték milyen nedűben öltött testet. Az évek során azt lehet tapasztalni, hogy a hányattatott sorsú borkultúra komoly fejlődésnek indult, és lassan ismét méltó helyére kerül. Ebben a szegedi borfesztiválnak is szerepe lehet; az Alföldön mindenképp.

Ó, az a Frittmann rozé...

-

És ha önről van szó: bor vagy sör?

- Én boros vagyok. Most nyáron védőitalként laza rozéfröccsöt iszom a kertipartikon. Az alföldi borok közül a Frittmann rozé a kedvencem, ami a csárdánknak is egy zászlós bora. Jó az árfekvése, sok fogy belőle. És büszke vagyok arra, hogy az év bora lett ez az áldásos termék. A villányi borok közül a cabernet franc, ami nagy hatással van rám.

- És ha korog a gyomor, mit fogyaszt a szegedi „fesztiválember"?

- A szárnyas- és a halételeket kedvelem. A pulyka vaslapon elkészítve, kerti salátákkal, különböző öntettekkel mindig levesz a lábamról. A haltepertőt és a halászlét pedig minden mennyiségben...

Kétszázas lista és húszmillió

- Ha történetesen fesztivált szeretnék szervezni, milyen tanácsot adna?

- Jöjjön el hozzám, bediktálok kétszáz pontot, amit érdemes figyelembe venni. Ezután már csak húszmillió forintot kell elővarázsolni a kalapból, és bele lehet fogni.

- Mégis, lehetne szűkíteni a kétszázas listát?

- A helyszín, a kereskedőcsoport kiválasztása, az időjárás-előrejelzés figyelembe vétele és egy hatékonyan dolgozó csapat. Ezek közül is kiemelt helyet foglal el az időjárás, hiszen gyakran az égiek mondják meg, mennyit lehet keresni. A rendezvényeinken - ha nem zuhog az eső - nyolcvan-százezer ember is megfordulhat öt nap alatt. És ami a legfontosabb: mindig jelen lenni. A szervező reggeltől estig legyen elérhető, tettre kész, irányítsa a folyamatokat. Lényeges, a fesztiválok szervezésénél figyelni kell, hogy két rendezvény ne csússzon egybe. Tavaly például a szőregi rózsafesztiváltól hívtak fel, hogy egybeesne a sörfesztiválunkkal. Egy héttel arrébb tettük. Hiszen senkinek sem jó, ha meg kell osztani a látogatókat. Sajnos most a Mars téri sörünnepet épp a grillfesztivállal egy időbe szervezték, ami szerintem meggondolatlan, felelőtlen döntés...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.