Közélet

Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

2017. szeptember 20., szerda
Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

Az elmúlt időszakban az Szegedi Tudományegyetem országos és nemzetközi szinten is számos jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végzett. Az eredményeknek köszönhetően huszonhat ipari féllel közösen sikerült összesen negyvenmilliárd forint uniós támogatást elnyerniük.

„Az elnyert pénzösszegből mintegy hétmilliárd forint lesz az egyetem részesedése. Az SZTE legfőbb partnerei magyar középvállalkozások, de néhány nagyvállalat is együttműködik velünk” – fogalmazott

Szabó Gábor

, az SZTE rektora sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét. Úgy látja, az egyetem képes volt szoros kapcsolatokat kialakítani az ipari szereplőkkel, így már több mint két tucat magánszektorbeli partnerével nyert el támogatásokat. „Míg az Amerikai Egyesült Államokban tíz évvel ezelőtt elindult egy olyan folyamat, hogy a doktori képzést végzett szakemberek az ipar területén helyezkednek el, addig Magyarországon alapvetően alacsony a doktori képzést végzett emberek aránya” – emelte ki Szabó Gábor. „Huszonhat projekt elnyerését többéves előkészítési folyamat előzte meg, melyet a tudatos építkezés jellemzett” – mondta el

Kemény Lajos,

az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. Az egyetem meghatározó kutatási területei az élettudományok és természettudományok, az orvos-, és gyógyszerésztudományok, a biológia, a környezettudomány, a fizika, a kémia; és a műszaki tudományokon belül az informatikai fejlesztések. Ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek az együttműködésekre. Az ipari partnerek már az elmúlt években is több közös pályázaton dolgoztak együtt. Ezek folytatását, kibővítését segíti a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című (GINOP-2.2.1-15) pályázat. A projektek várható eredménye a következő 4-5 évben: 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok. A felsőoktatási intézmény célja a kidolgozott termékek, technológiák hasznosítása, illetve értékesítése, ezért az SZTE kiemelt partnereivel hasznosítási szerződéseket fog kötni. A projektek közül a legnagyobb, 5,6 milliárd forintos költségvetésű az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, a Pannon Egyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal elkezdett közös kutatási program. Szintén gyógyszeripari projekt a Richter Gedeon Nyrt.-vel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forintos költségvetésű kutatási program. A Pick Szeged Zrt.-vel indított 2,6 milliárd forintos összköltségű projekt során a cég és az egyetem szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentésén, és más ehhez kapcsolódó feladatokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.