Írjon nekünk

Közélet

A Mars tér ügye a 4-es metró kistestvére?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem csak az uniós pályázatban hazudott a szegedi önkormányzat, hanem a földhivatalnak és a Szegedi Járási Hivatalnak is – közölte a Magyar Hírlap.

Az ingatlan-nyilvántartás törvény megszegésével és a Mars téri ingatlanok bontási engedély nélküli eldózerolásával bővül a Botka László vezette szegedi önkormányzat bűnlajstroma a Mars téri botrány kapcsán.

A Magyar Hírlap újabb szabálytalanságokat tárt fel az így is egyre tovább mélyülő Mars téri piac ügyében: a szegedi önkormányzat többszörösen is elmulasztotta törvényi kötelezettségét.

Az ingatlan-nyilvántartási törvény kimondja: “az ingatlan tulajdonosa, az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv (esetünkben Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata) vagy a vagyonkezelő, illetőleg a használó a változás bekövetkezésétől, illetve a tudomásszerzéstől számított harminc napon belül köteles azt bejelenteni az ingatlanügyi hatóságnak.”

A Mars tér esetében már ott sántít a történet, hogy a 2010-ben átadott piac a végleges használatbavételi engedélyt csupán 2017 februárjában kapta meg. A Magyar Hírlap felteszi a kérdést: ha csak most, hét év elteltével kapott használatbavételi engedélyt a piac, akkor hét évig milyen jogosultsággal szedtek be több százmillió forint bérleti díjat a kereskedőktől?

A 2009-es éjszakai bódébontással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a Magyar Hírlap, hogy az éjszakai akciót megelőzően már jogerős bírósági ítélet támasztotta alá, hogy Szeged főjegyzője jogellenesen bontatott el száz darab felépítményt a piac területén. A másodfokú bíróság ugyanis az önkormányzat által a kereskedőkkel szemben indított perben hatályon kívül helyezte az elsőfokú határozatot, és új eljárást rendelt el – írja cikkében a Magyar Hírlap.

Emellett az apróság mellett még további szépséghiba az, hogy bódékra és ingatlanokra bontási engedélyt sem adott ki a város főjegyzője. Aki 2009 júniusában az uniós pályázatban kijelentette, hogy a Mars téri piac területe per- és igénymentes. Nem volt az.

E hazugság miatt az Európai Unió visszakövetelheti a várostól a kapott 1,9 milliárd forint támogatást.

Újabb csavar a történetben, hogy a 2009-ben megsemmisített négy Mars téri ingatlan tulajdonosa használati engedéllyel bír még ma is.

A Magyar Hírlap információi szerint a Mars téri piacon történtek a csalás, hivatali visszaélés és most már hűtlen kezelés mellett felvetik az okirat-hamisítást, annak bűnsegédletét, a bűnpártolást, a hivatalos eljárás akadályoztatása bűncselekményét, a befolyással üzérkedést, esetleg a tiltott pártfinanszírozást. Illetve azt, hogy mindezeket – az egyelőre ismeretlen tettesek – bűnszövetségben követhették el.

Az Európai Unión kívül a földhivatalt és a Szegedi Járási Hivatalt is megtévesztették Botkáék, ugyanis hiába állapították meg egy 2005-ös terepszemlén, hogy négy ingatlan áll a Mars téri piac területén, erről az önkormányzat nem tájékoztatta a földhivatalt, elmulasztva ezzel a korábban leírt törvényi kötelezettségét. A Szegedi Járási Hivatal azt az információt kapta, hogy a piac területén nincsenek ingatlanok, így a hivatal pedig erről hatósági bizonyítványt állított ki. Az építésügyi hatóság pedig ebben a helyzetben adott ki építési engedélyt Makón a beruházásra 2009-ben.

Annak tudatában, hogy Makó akkori polgármestere Buzás Péter szocialista ország­gyűlési képviselő, Botka pártbéli társa és kollégája volt, személyi összefonódásra is utal.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Meghalt Fábián Juli

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

37 éves volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több százezer fát ültetnek a Kiskunságban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Már zajlanak az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig 70 hektáron, csaknem 350 ezer darab, őshonos fajokból álló facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a nemzetipark-igazgatóság. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Télikabátból sosem elég!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ruhával és meleg étellel kedveskedtek a hajléktalanoknak és a rászorulóknak az ünnepek alkalmából Szegeden. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál