Közélet

Klímastand a szegedi Vadasparkban

Klímastand a szegedi Vadasparkban

2017. augusztus 11., péntek
Klímastand a szegedi Vadasparkban
szechenyi_2020_kohezios_alap

Augusztus 13-án a szegedi Vadaspark programjaihoz csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímaprogramja.

Az életkörülmények tartós megváltozására rendkívül érzékenyen reagál állat és növényvilág. Nagyon látványos a hatás a sarkvidékek környékén, ahol a jégtakaró zsugorodása rövidtávon is veszélyezteti például a jegesmedvék életét. Ha az északi-sarki jégtakaró a mostani ütemben csökken tovább, 2050-re teljesen el is tűnhet, ami a jegesmedvék kipusztulásához vezethet. De rajta van a klímaváltozás által közvetlenül veszélyeztetett állatok listáján, a panda, a koala, a lunda, a császárpingvin, a tengeri teknősök többsége, az elefánt, a hópárduc és a békák számos faja is. Közepes földrajzi szélességeken (ahol hazánk is fekszik) a kiszáradó a vizes élőhelyeink nem tudnak már megfelelő pihenő és táplálkozó helyet biztosítani az átvonuló vízimadaraknak (például a békák számának lecsökkenése miatt), így azok száma jelentősen megcsappan, de a folyamat számos növényfaj kipusztulásához is vezethet. Mindez odáig vezet, hogy jelentősen szegényedik a Föld (benne a Kárpát-medence) élővilága. Pedig a természetes életközösségek (de a mezőgazdasági tájak életközösségeinek) működése mindannyiunk számára fontos, hiszen a megélhetésünk alapját és mindennapi életünk hátterét jelenti, számos élőlény azonban egyre kevésbé képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta drasztikus átalakulásokhoz. A klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló szemléletformálási akció keretében a szegedi Vadaspark programjához csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímaprogramja, mely keretében klímabarát kézműves foglakozásokkal, újrahasznosított termékekből készített ajándéktárgyakkal és érdekes kvízjátékkal várjuk a kicsiket és nagyokat. Játékainkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen veszély fenyegeti az életközösségeket a klíma tartós megváltozásával, és hogy ne feledjük el, a klímaváltozás mindannyiunkat közvetlenül érintő kérdés. Aki velünk játszik megtapasztalhatja, hogy akár hétköznapi apróságokkal is hozzájárulhatunk a folyamat lelassításához, és, hogy milyen szórakoztató is tud lenni a klímavédelem! Töltse kellemesen és klímatudatosan a vasárnapját a szegedi Vadasparkban, játsszon velünk a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandjánál, és nyerjen értékes „Családi fürdőbelépőt a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe” vagy klímabarát társasjátékot!

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.