Hírzóna

Fellebbeztek az előzetes ellen egy szegedi rablás gyanúsítottjai

Fellebbeztek az előzetes ellen egy szegedi rablás gyanúsítottjai

2017. augusztus 22., kedd
Fellebbeztek az előzetes ellen egy szegedi rablás gyanúsítottjai

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a két gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akiket rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása szeptember 22-ig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy augusztus 20-án hajnalban Szegeden, egy gyorsétterem teraszán ültek, ahol leszólították az étteremből távozó sértettet. A sértett rövid beszélgetést követően távozott, de őt az egyik gyanúsított futva utolérte, megállította, majd kötözködni kezdett vele, mialatt a másik gyanúsított is a helyszínre érkezett. A sértett kérte a gyanúsítottakat, hogy engedjék haza, erre azonban közölték vele, hogy ők rendőrök, ezért adja át a nála lévő kábítószert. A sértett közölte, hogy nem él ilyen szerekkel, majd több alkalommal menekülni próbált, azonban a gyanúsítottak ekkor már fizikálisan is megpróbálták a helyszínen tartani, lökdösték, ruházatánál fogva rángatták. A sértett védekezni próbált, mire az egyik gyanúsított ököllel megütötte, ezt követően menekülés közben lábát is kirúgták, végül együttes erővel leteperték és az egyik gyanúsított rugdosni kezdte. A bántalmazás során a gyanúsítottak folyamatosan rendőrnek adták ki magukat. A földön fekvő sértett ruházatát az egyik gyanúsított átkutatta, majd kivette onnan a sértett pénztárcáját, a benne lévő készpénzzel együtt, illetve az okmányait is. Ezt követően a gyanúsítottak a helyszínről távoztak. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A bíróság a gyanúsítottak esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára figyelemmel (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek. Ezen túlmenően figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak a sértett lakhelyéről tudomással bírnak, megalapozottan feltehető, hogy a sértett megfélemlítésével, illetve egymással történő összebeszélés útján is a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve az egyik gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.