Írjon nekünk

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Frim Fram, Pile, Deley

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

mikrofon_zene_koncert

Nagygyűlést tart a Magyar Pszichológiai Társaság, borkóstolóra vár a Hungi, kiállítással és koncerttel emlékeznek az első világégés szomjazó hőseire, valamint Szegeden lép fel a Frim Fram, a Pile, a Johnny in the Jungle és a Deley.

A Magyar Pszichológiai Társaság június 1. és 3. között Szegeden rendezi meg XXVI. Tudományos Nagygyűlését, amire a szervezők a tágan értelmezett lélektan és a számtalan kapcsolódó tudományterület képviselői közül mintegy négyszáz résztvevőt várnak. Az idei házigazda a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete lesz, a Nagygyűlés két fő helyszínéül a Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központ szolgál majd 10 órától. Részletek ITT.

A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Tájak, városok” című közös kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 15 órától.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. Az olasz és magyar összefogással megvalósuló eseménysorozat keretében 17 órakor nyitják meg a „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlatot, amelynek tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból. Részletek ITT.

KiBORító kóstoló és vakteszt keretein belül ismerkedhetnek meg a borkedvelők a Sauska, Dula, Laposa, Vinatus, Kontyos és Gedeon borokkal 19 órától a Hungiban. Részletek ITT.

A Frim Fram duó ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 20 órától. Egy kanadai énekesnő és egy magyar zenész. Változatos repertoárjukban egyaránt szerepelnek amerikai folkdalok, jazz, swing és blues szerzemények is. Eleanor elbűvölő, tiszta és kifejező hangú énekes. Akusztikus gitárral kíséri szívből jövő dalait, a dalszövegek és megénekelt történetek lírai előadásában szinte életre kelnek. Péter kiválóan játszik a gitáron, és a szájharmonika virtuóza. Egyéni, blues gyökerű játéka, dallamos hangszerkezelése olykor derűs, máskor lírai és személyes hangulatot kölcsönöz a daloknak.

Bostonból érkezik a Jazz Kocsma csütörtök esti fellépője, az indie rock, post-punk Pile. A sokszor „a kedvenc zenekarod kedvenc zenekara” jelzővel illetett, és fáradhatatlan munkamoráljáról ismert bostoni Pile éveken át bonyolított DIY turnéinak (azaz több, mint 600 koncertnek) köszönhetően mára igen szép számú rajongótábort tudhat maga mögött. Stílusváltásoktól sosem tartva, zenéjüket folyamatosan alakították, érlelték az évek során, dalaikban egyszerre ölelik magukhoz a punk és a noise-rock vadságát, valamint az indie és a folk kifinomult dallamvilágát. Ötödik, és egyben legújabb lemezük ’A Hairshirt of Purpose’ címre hallgat, és határozott váltás a korábbi agyagokhoz képest: a stúdiós lehetőségeket mélyebben kiaknázva egy minden eddiginél koncentráltabb, összefogottabb, átgondoltabb, befogadhatóbb remekművet készítettek. Sugárzik belőle a melegség és közvetlenség, köszönhetően a hangszerpark kibővítésének, hiszen ezúttal hegedűvel, brácsával, zongorával, orgonával, szintikkel és bendzsóval is kísérletezett a négyes. Rick Maguire énekes-gitáros szerint mindez annak is köszönhető, hogy kényelmes körülmények között, szülővárosukban, a napfényes Bostonban rögzítették a lemezt.

A Johnny in the Jungle és a Deley lép fel a Grand Café Várkertben 20.30-tól. Különböző hangulatok, instrumentális alapok, postrock és elektronikus elemek, mindehhez pedig egy intenzív vizuális élmény – így kezdte a Deley 2012-ben, és az irány az elmúlt öt évben nem is változott. 2016 őszén érkezett meg a második lemezanyag Sounds of Science címmel, ami azóta a fővárosi klubok mellett, a holland Uncloud fesztiválon is megmutatta magát. Most úton a bukaresti Cobra fesztiválra újra Szegeden játszanak.

Folyamatos kiállítások, programok:

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Mária és lánya, Julietta kapcsolta fel a szegedi fényszarvast

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Határozott mozdulattal csapott a piros gombra az óvodás korú Julietta.

Tovább olvasom

Szórakozás

Ma ünnepli születésnapját Kiszel Tünde!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Nagy napra virradtunk!

Tovább olvasom

Hírzóna

Tűkön ülve várják a szegedi rajongók az új Star Wars-filmet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Már csak kevesebb, mint egy hónap van a premierig. A legnagyobb rajongók már bespájzoltak a jegyekből.

Tovább olvasom

Aktuál