Írjon nekünk

Közélet

Herczeg Tamást javasolják a szabadtéri játékok élére a kulturális bizottság tagjai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabadteri_megnyito007kf

A szabadtéri játékok két régi-új vezetőjelöltje a tervekről is beszélt. Szóba került az előző évi költségvetés és az ehhez kapcsolódó eredmények. Szétosztották a különböző támogatási kereteket.

Maratoni, majdnem kétórás üléssel, csak néhol komoly vitával elvágott kedélyes beszélgetésekkel vitatta meg a közgyűlési ülés előtt két nappal az ügyeket a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság.

Herczeg Tamás az egyetlen jelölt a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság élére. Ahogy négy éve, most is együtt jelentkezett Harangozó Gyulával, mindkettejüket meghallgatta a bizottság. „Az újszegedi szabadtéri színpad újranyitása segíti a szabadtéri játékok újradimenzionálását” – fogalmazott Herczeg. Több helyszínes fesztivált szeretnének, a REÖK és az újszegedi színpad kiegészíti a Dóm teret. Harangozó Gyula, aki a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválokkal foglalkozó bizottságának is tagja, hozzátette, ez a pénzosztásnál is fontos szereppel bíró szempont. A programok sokszínűségét biztosítani kell, a musicalek – mint a Mamma mia – bevételeit visszaforgatják az opera előadásokba, a prózai darabokba. Azt tapasztalja, ismerik és szeretik külföldön is a szabadtéri játékokat. A bizottság Herczegh pályázatának támogatását javasolta a közgyűlésnek.

kulturalis_bizottsag002kf

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester most is elégedett volt a városi cégekkel, dicsérte a szabadtéri játékok szervezőit és az Ifjúsági Házat, amelynél nőtt az árbevétel, de egyben a költségek összege is a SZIN miatt. 24 millió forintos tagi kölcsönt nyújtana az önkormányzat a vadasparknak, hogy részt vehessen egy több város intézményeit érintő fejlesztésben. A jogszabályi változások miatt az önkormányzatoknak véleményeztetési joguk lesz azoknál az oktatási intézményeknél, ahol az ingatlantulajdonos az önkormányzat. A jövőben ezt a közgyűlés a bizottság hatáskörébe utalta.

Az Ifjúsági támogatási keret igénylői között közel hatmillió forintot osztottak szét. Két igénylő, a maximális 300 ezer forintnál többet szeretett volna, de velük sem tettek – tehettek – kivételt. A megmaradt 160 ezer forintról később döntenek, Hekáné Szondi Ildikó (MSZP) az egyik késve jelentkező általános iskolát ajánlotta társai figyelmébe. Az Idegenforgalmi keretnél hasonló döntést hoztak, a megmaradt pénzről nem most döntenek. Két fő számára művészeti, négy főnek pályakezdői támogatást ítéltek meg.

Komoly vitát hozott viszont a Kulturális keret elosztásának kérdése. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület által igényelt 300 ezer forint helyett azt javasolta Kozma József (MSZP) bizottsági elnök, hogy ne kapjanak támogatást. Haág Zalán (KDNP) viszont azt kérte, hogy legalább 100 ezer forinttal segítsék elő a társaság működését. Dombi Gábor (Együtt) viszont úgy vélekedett, hogy nem érdemlik meg a támogatást. A kereszténydemokrata képviselő válaszában felhívta a figyelmet, hogy hasonló hozzáállás soha nem fordult elő a bizottság működése során, mert ezeknél az ajánlásoknál kölcsönösen tiszteletben tartják az eltérő politikai oldalak a másik preferenciáit. Haág mellé állt Tóth Károly (MSZP) is, aki megjegyezte, ha egy valaki erősen támogatott egy szervezetet, akkor maximum az összegről vitatkoztak. Végül Dombi meghátrált, így teljes egyetértésben szavazták meg a támogatásokat – kiegészítve Kozma József, Tóth Károly, Haág Zalán, Kosik Dénes (Fidesz-L.É.T.), s magának az Együtt párt delegáltjának javaslatával.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A verseny fődíja egy Cambridge-i utazás volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Képzavar és buli a heti kínálatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De más témák is szerepelnek a tarsolyunkban.

Tovább olvasom

Közélet

Pályázatot hirdettek a kerekesszéket használók autóvásárlásának támogatására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kerekesszékkel közlekedők személygépkocsi-vásárlásának támogatására hirdetett pályázatot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felkérésére – írja az MTI. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál