Emléktáblát avatnak Kass Jánosnak

2017. szeptember 19., kedd · 4 hozzászólás

Amerikai intézet nyílhat Szegeden. A a város hozzájárul saját részével a félig önkormányzati, félig állami Bursa Hungarica ösztöndíjhoz. A kulturális bizottságon szóba kerültek a költségvetés módosításai is. Tovább »

Egykori MSZMP- és KISZ-titkár aggódik a szegedi sajtószabadságért

2017. augusztus 10., csütörtök · 72 hozzászólás

kultbiz004kf

A majd’ 40 fokos melegben szerdán ülést tartott a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága. A testület ülésén két kulturális tárgyú előterjesztés után – a baloldali bizottsági tagok jóvoltából – napirendre került az a sajtóhír, mely a Délmagyarország megyei napilapot is kiadó Lapcom Zrt. tulajdonosváltásáról szólt. Tovább »

Emléktáblát kap Szűcs Árpád és Kováts Margit

2017. június 21., szerda · 7 hozzászólás

kulturalis_bizottsag_ulese01_gs

A festőházaspár emlékét őrző tábla elhelyezését és az elkészítését is támogatja az önkormányzat. A legnagyobb vitát a menzadíj emelése okozta, a városvezetés szerint az öt százalékos növelés nem magas összeget jelent, s a minőség biztosításához szükséges, a jobboldal viszont úgy látja, az önkormányzat nem a családok oldalára állt. Tovább »

30 szegedi óvodában akár 30 fős csoportok is lehetnek

2017. május 10., szerda · 2 hozzászólás

kultbiz003kf

Négy iskola igazgatójelöltjéről nyilvánított véleményt a kulturális bizottság. Megszavazták, hogy engedélyezzenek bizonyos számú óvodában 25 fő helyett 30 fős csoportokat. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenhol éltek a lehetőséggel, általában egy-két fővel lépték túl az eredeti létszámot. Tovább »

Herczeg Tamást javasolják a szabadtéri játékok élére a kulturális bizottság tagjai

2017. április 26., szerda · 2 hozzászólás

szabadteri_megnyito007kf

A szabadtéri játékok két régi-új vezetőjelöltje a tervekről is beszélt. Szóba került az előző évi költségvetés és az ehhez kapcsolódó eredmények. Szétosztották a különböző támogatási kereteket. Tovább »

Új főszerkesztőt keresnek a Szeged folyóirat élére

2017. március 29., szerda · Egy hozzászólás

kultbiz002kf

Igaz a kulturális bizottság napirendjén a Szeged és a Páholy időszaki kiadványok lapalapítói és kiadói teendőiről szóló megállapodások módosítása szerepelt, a KDNP-s Haág Zalán kérdésére Solymos László alpolgármester elmondta, igaz a pletyka, megpályáztatják a Szeged című folyóirat főszerkesztői posztját. Tovább »

Egybehangzó igennel támogatja a kulturális bizottság Orbán Hedviget

2017. február 8., szerda · 9 hozzászólás

kultbiz_ules07_gsHárom pályázó jelentkezett a Szent-Györgyi Albert Agóra élére, de a szakmai bizottsággal megegyező véleménnyel, a kulturális bizottság is Orbán Hedviget, az Agóra jelenlegi igazgatóját támogatta. A másik két pályázó esetében a többség tartózkodott.
Tovább »

Nem értékelték egyformán az utóbbi évek oktatási intézkedéseit a kulturális bizottság tagjai

2016. december 14., szerda · Egy hozzászólás

kulturalis_bizottsag001kf

Az idei utolsó ülését tartotta a kulturális bizottság. A nyilvános napirendi pont egy része az idei évet zárja le, de szóba került a közgyűlés 2017. évi első félévi munkaterve is. A legnagyobb vitát azonban mégsem azok a kérdések váltották ki, amelyek esetében döntésük gyakorlati befolyással bírna az adott helyzetre. Tovább »

20 ezer forint hiányzott, hogy minden rászoruló gyerek kapjon támogatást – megtoldották az összeget

2016. november 9., szerda · Egy hozzászólás

kultbiz007kf

Emléktábláról, támogatási szerződésekről, igazgatói pályázat kiírásáról döntöttek a kulturális bizottság ülésén. Megemlékeztek több idén elhunyt neves személyről. Tovább »

Alulmaradt az örökségvédelem a kulturális bizottság ülésén

2016. szeptember 7., szerda · 17 hozzászólás

kultbiz006kfA baloldali többség nem kívánt tárgyalni Haág Zalán építészeti örökségvédelemmel kapcsolatos kezdeményezéséről, a kulturális bizottság elnöke azzal rázta le: csak írásban leadott javaslattal foglalkoznak. A KDNP elnök-frakcióvezetője elsősorban a Juhász Gyula 3. szám alatti ingatlanért aggódik, a városvezető többséget mindez hidegen hagyta.
Tovább »

A kulturális bizottság Máté-Tóth Andrásnét javasolja a szentmihályi művelődési ház élére

2016. június 22., szerda · Egy hozzászólás

kultbiz007kfA Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatói pályázatainak (újra) meghallgatása miatt hosszúra sikeredett a kulturális bizottság szerdai ülése. Mindenkit meghallgattak annak ellenére, hogy a hat jelentkező közül mindössze ketten nyújtottak be érvényes pályázatot. Haág Zalán pedig rövid választ kapott arról, hogyan kívánja a város segíteni a háziorvosokat, akik nem tudnak élni az iparűzési adókedvezménnyel.
Tovább »

Mintegy 11 millió forintot osztott szét a kulturális bizottság

2016. május 25., szerda · 5 hozzászólás

kultbiz002kf

Csaknem 8 millió forint jut kulturális célokra, 3 millió ifjúságiakra, áthelyezik Kováts József ’56-os hős szobrát – többek között erről tárgyalt a kulturális bizottság. Tovább »

A következő öt évben is Fogas Ottó vezetheti a Móra-múzeumot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. április 13., szerda · 4 hozzászólás

kult_biz007kf

Szerdai ülésén a jelenlegi direktor, Fogas Ottó jelentkezését támogatta a Móra Ferenc Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat kapcsán a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság.
Tovább »

Indulatos ülésen van túl a kulturális bizottság, nagy port kavart az óvodabezárás ügye + FOTÓK

2016. február 10., szerda · 8 hozzászólás

kult_biz_ules01_gsRekordhosszú, több mint 2 órás bizottsági ülést tartott a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság szerda délután. Ahogy várható volt, a legnagyobb port az óvodai nevelési év előkészítése, vagyis ennek kapcsán a tervezett öt intézmény bezárása és az óvodai csoportok lefaragása kavarta. Indulatos ülésen van túl a bizottság, hasonló várható a pénteki közgyűlésen is.
Tovább »

Kulturális bizottság: Kihelyezendő és engedély nélkül átvándorló emléktáblák

2015. december 16., szerda · Hozzászólok

kulturalis_bizottsag002kf

A kulturális bizottság támogatta az egykori Lippai gőzfűrészgyárnál kihelyezendő emléktáblát és a Moholy-Nagy László halálának évfordulójára készített domborművet. A múzeum vezetésére kiírt pályázati felhívást is elfogadták. Tovább »

Kulturális bizottság: leszavazott Egyházügyi Alap és migrációs meglepetés + FOTÓK

2015. szeptember 23., szerda · 10 hozzászólás

kult_biz02kf

Migrációs kérdésben meglepetésre lehet számítani a pénteki közgyűlésen – derült ki a kulturális bizottság ülésén, melyen a egyébként nyugdíjas pedagógusok jutalmazásáról, a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatról is tárgyaltak, míg a KDNP által szorgalmazott Egyházügyi Alap visszaállítása nem kapott támogatást. Tovább »

Kulturális bizottság: az Ortutay-átnevezés a vita középpontjában + FOTÓK

2015. június 24., szerda · 5 hozzászólás

kult_biz_ules08_gsPénteken közgyűlés elé kerül az Ortutay Gyula Városi Kollégium átnevezésének ügye, ami ellen működtetőként határozottan tiltakozik a városvezetés. Haág Zalán szerint nem helyes megtartani a a Rákosi Mátyás vezette rettegett diktatúra kiépítésében és a második világháború utáni magyar demokrácia felszámolásában szerepet vállaló Ortutayt névadóként. A KDNP-s frakcióvezető egyébként a város ráérős hozzáállást is kifogásolta a 2024-es fővárosi olimpia szegedi szerepvállalása kapcsán.
Tovább »

Kétes erkölcsű írók és véreskezű uralkodók a kulturális bizottság ülésén

2015. május 20., szerda · 11 hozzászólás

kult_biz_ules01_gs

A kulturális bizottság egy KDNP-s ellenszavazat mellett nem támogatta a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium átnevezését. Tóth Károly képviselő szerint a történelem szereplőit nem lehet feketén és fehéren megítélni, Ortutay Gyula életútja pedig összességében pozitív előjelű. Tovább »

Kulturális bizottság: Újabb tízilliókat kap néhány önkormányzati tulajdonú cég

2015. május 6., szerda · 14 hozzászólás

kulturalis_bizottsagi07kfSzinte eseménytelenül zajlott a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság maratonira nyúlt szerdai ülése, egyetlen napirendi pont sem okozott fennakadást. Egyedül az önkormányzati költségvetés módosító előterjesztése körül kellett rendezni a félreértéseket (vagy félreérthetetlenségeket).
Tovább »

“Ne pofázz” – Révész Mihály durván odaszólt Haág Zalánnak a kulturális bizottság ülésén + FOTÓK

2015. március 25., szerda · 31 hozzászólás

kult_biz_ules04_gsEseménydús napot tudhatnak maguk mögött a szegedi képviselők, a szervezeti és működési szabályzat módosítása ugyanis a jogi, a pénzügyi és a kulturális bizottság ülésén is felháborodást okozott. Haág Zalán hosszas szóváltás után és Révész Mihály durva beszólására otthagyta a napirendi pontokat, hátrahagyta az ülést.
Tovább »

Szimpátiaszavazás a Ságváriról a kulturális bizottság ülésén – a többség a névváltoztatás ellen volt

2015. február 25., szerda · 9 hozzászólás

kulturalis_bizottsagi08kf

Mivel hatáskör hiányában nem járhat el, szimpátiaszavazásra bocsátotta a Ságvári gimnázium átnevezésével kapcsolatos vitát Kozma József a kulturális bizottság ülésén. Hatan a névváltoztatás ellen voksoltak a jelképes szavazáson. Tovább »

A kulturális bizottság Kövér Lászlót javasolja a bábszínház vezetőjének (FRISSÍTVE)

2015. február 25., szerda · Egy hozzászólás

kulturalis_bizottsagi01kf

Nagy többséggel, hat igenszavazattal a jelenlegi igazgatót, Kövér Lászlót javasolta a kulturális bizottság a bábszínház élére. A végső döntést a közgyűlés hozza meg. Tovább »

A városhoz kerülhetnek a múzeumi épületek? – a kulturális bizottság támogatja

2014. november 19., szerda · 11 hozzászólás

bizottsagi_ules03_gs

A város tulajdonába kerülhet ingyenesen a Móra-múzeum és a többi kiállítóhely is a Megyei Jogú Városok Szövetségének kezdeményezése révén. A kulturális bizottság első ülésén támogatták az ezzel kapcsolatos napirendet. Tovább »

A 2014-es SZIN-ből 7 millió nyeresége már van az IH-nak + FOTÓK

2014. június 19., csütörtök · 8 hozzászólás

kulturalis_bizottsagi_ules03_gsA Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. beszámolója szerint 24 milliót már megtakarított, a kulturális bizottság pedig 26 milliót csoportosított át a mentőcsomagból a működési csomagba. Tovább »

Kelemen Csaba: új koncepció kell a szabadtérin

2012. november 29., csütörtök · 48 hozzászólás

A tradíciók tisztelete mellett az ifjúságot is aktívan be kell vonni a nyári szegedi színházi életbe, míg a szabadtéri csillagtetős színpadára az ország legjobb operett- és musicaljeit kell elhozni – nyilatkozta portálunknak Kelemen Csaba, akit a szabadtéri élére javasol Kohári Nándor.
Tovább »