Írjon nekünk

Szórakozás

Hétfői programajánló: táncház, antidopping

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tanchaz_jate

Régészeti előadásra vár az SZTE Konfuciusz Intézet, Bajzik Éva lesz a Padlás vendége, a doppingellenesség kerül a középpontba az Agórában, a JATE Klub pedig táncházat tart.

Mi is az a dopping, miért rossz, melyek az egészségügyi veszélyei? Mit jelent és mi az a helyes táplálkozás, miért mondjunk nemet a chipsre és a kólára? Miért hasznos a pihenés és az edzések utáni a nyújtás? Ezekre a kérdésekre hazánk neves és elismert szakemberei adják majd meg a választ 16.30-tól a Szent-Györgyi Albert Agórában. “Az elmúlt időszakban a kajak-kenu nemcsak a sikerekkel került a középpontba: néhány doppingeset rossz színben tüntette fel Magyarország egyik legeredményesebb sportját. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség válasza a további negatív történések megakadályozására egy még szigorúbb doppingellenes stratégia. A DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület is kiveszi a részét a doppingellenes küzdelemből és a prevencióból, ezért klubunk most a fiatalok számára szervez egy minden fontos témát érintő előadást.” Előadók: Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője (A doppingszer tiltása, az ellenőrzés bemutatása, a felelősségre vonás), Gődény György szakgyógyszerész, fitness szakedző, TMC Management (A legális teljesítményfokozás (edzés, pihenés, pszihológiai eszközök, életmód, stb.) „…sportolni csak tisztán…”), illetve Tasnády Beáta táplálkozási tanácsadó (Minőségi étkezés sportolóknak, a táplálék-kiegészítők használata).

Paluch-Kujáni Yvett, SZTE BTK, Régészeti tanszék hallgatójának élménybeszámolója kezdődik Közép-Kínáról az SZTE Konfuciusz Intézetben 17 órától. “A színes képpel illusztrált előadás során bemutatásra kerül Henan, Saanxi tartományok kulturális és régészeti öröksége. Ezen felül a hallgató egy valódi régészeti feltárásra is elkalauzolja a résztvevőket, ahová a Damjanich János Múzeum és a Pekingi Egyetem között működő csereprogram keretében jutott el. A 40 éve folyó ásatás folyamán többek között Kína őskorból származó erődített telepet, valamint a Zhou és a Han-dinasztia időszakára keltezhető temetkezéseket tártak fel. Az előadás érdekessége, hogy egy régész szemével mutatja be a sokak által ismert Világörökségi helyszíneket, többek között a Kínai Nagyfalat, az Agyaghadsereget valamint a Selyemút kiindulási pontjaként számon tartott ősi várost Xi’ant. Mindezek mellett fényképes kalandozáson vehetnek rész, amelyen keresztül megismerhetik a kínai hétköznapokat és betekintést nyerhetnek a máig igen sokszínű vallási élet titkaiba.”

Bajzik Éva “Egyensúlyban a lehetőségeinkkel” című előadása várja az érdeklődőket a Padláson 18 órától. “Nőként folyton ott lebeg körülöttünk az önmagunkkal való elégedetlenségünk, ami rengeteg gondolatként fogalmazódik meg a fejünkben, majd tettekben, amik vagy a fodrászhoz vagy az edzőterembe visznek minket. Egyetlen lépést mindig hajlamosak vagyunk kihagyni: magunkra nézve meglátni, hogy amit a tükörben látunk, az a múltunk képe. A test lassan változik és ebbe a változásba minden egyes tettünk beleszól akárcsak annyi, hogy tovább fent maradunk éjszaka még sorozatot nézni és így fáradtabb testtel kelünk reggel. A változtatások nem a nagy dolgokon fordulnak meg, hanem a mindennapok apró döntéseiben. A kérdés az, hogy meglátjuk-e ezeket a lehetőségeket? Azt, hogy milyen hatással vannak a döntéseink a testünkre az életünkre a női önértékelésünkre. Ha látjuk a tükörben a múltunkat képesek leszünk meglátni a jelenben a lehetőségeinket és ezáltal másként folytatni az életünket – egyensúlyban.”

Szilasi László “Amíg másokkal voltunk” című kötetét mutatják be az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban 19 órától.

Rozsdamaró táncházra vár a JATE Klub 20 órától. Muzsikálnak: Csonka Ferenc prímás, a Népművészet Ifjú Mestere, Nagy Gábor dudás, kontrás, a Népművészet ifjú Mestere, Králik Gusztáv cimbalmos, kontrás, valamint Kisgyőri Krisztián bőgős. Táncot tanít: Számfira Máté.

Folyamatos kiállítások, programok:

„Gyöngy a csillag, ugy ragyog, gyöngyszilánkokként potyog” címmel Kónya István és Kónya Istvánné ékszereiből, dísz- és használati tárgyaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). A flitterekkel kivarrott figurák, gyöngyökkel hímzett karkötők, a húsvéti ünnepkört idéző dísztárgyak, nyakláncok, csontból készült ékszerek, cukor-, só-, bors- és szalvétatartók március 31-ig tekinthetők meg.

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Webshopból rendelt? 5+1 kínos helyzet, amit jobb elkerülni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindannyian rendeltünk már webáruházból, de gyakran okoz fejtörést, hogyan lehet a terméket kényelmesen, gyorsan vagy akár diszkréten átvenni.

Tovább olvasom

Szórakozás

Csütörtökön nyit a Starbucks szegedi kávézója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Starbucks átlépi Budapest határait, és Szegeden nyitja meg első fővároson kívüli kávézóját.

Tovább olvasom

Hírzóna

Boban Markovic Orkestar újévi örömkoncert lesz Szegeden!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Újévi örömkoncert-turnéra indul Magyarországon a Boban Markovic Orkestar. A balkáni zene egyik legjelentősebb csapatának hét helyszínt érintő koncertsorozata január 2-án Komáromban kezdődik és január 9-én Tatabányán zárul. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál