Közélet

Plakátrongálás – Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét mondta ki a járásbíróság

Plakátrongálás – Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét mondta ki a járásbíróság

2017. január 18., szerda
Plakátrongálás – Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét mondta ki a járásbíróság
kekesi_es_szalai_per011kf

Társtettesként elkövetett rongálás vétségében mondta ki Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét a Szegedi Járásbíróság. A vádlottakat egy évre próbára bocsátották és összesen 32 400 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlottak és védőjük fellebbez.

Ahogy

beszámoltunk róla

, összesen hét nemzeti konzultációs plakátot festett le 2015 júniusában

Szalai Balázs

és

Kékesi Márk

, a vádirat szerint ezzel társtettesként elkövetett kisebb kárt okozó rongálás vétségét valósították meg, a szabálysértésnek számító 50 ezer forintos értékhatárt ugyanis átlépték. Első fokon a vádemelés felfüggesztésével zárult az eljárás, ám a két vádlott azt szerette volna elérni, hogy a bíróság kimondja: nem követtek el bűncselekményt. Szalai és Kékesi nem tagadta sosem plakátok lefestését, közzétették közösségi oldalukon fotókkal is illusztrálva tettüket, sőt ők maguk jelentkeztek a rendőrségen, de mint hangsúlyozták, nem tartják magukat bűnösnek. Ezen álláspontjuk a januári tárgyaláson sem változott, az utolsó szó jogán Szalai Balázs azt mondta, egy olyan agresszív, az adófizetők pénzéből finanszírozott kormányzati propaganda, mint ami 2015-ben megvalósult hazánkban, fényévekre van a gondolat fogalmának értelmezésétől. Hozzátette, olyan emberek ellen uszítottak az óriásplakátokon, akik nem is tartózkodtak hazánkban, ráadásul magyar nyelven, amit nem is értenek azok, akiknek a plakátok üzeneteit szánták. A másodrendű vádlott Kékesi Márk vitatta, hogy rongálást valósítottak volna meg a plakátok átfestésével, s leszögezte, sem az ő, sem Szalai világnézetébe nem fért bele eddig sem a szándékos rongálás. Megjegyezte, a plakátok felfestése után is olvasható volt rajtuk az eredeti üzenet, ők csak módosították ezt az üzenetet. Kitért arra is, hogy a plakátok és a rajtuk szereplő üzenetek ideiglenesen vannak a közterületen, így meglátása szerint legitim módosításuk, ellentétben egy falra fújt graffitivel, amivel valóban anyagi kárt lehet okozni.

foto_szalai_balazs_facebook

Tóth Csenge

bíró a két vádlott bűnösségét mondta ki társtettesként elkövetett rongálás vétsége miatt, ezért őket egy évre próbára bocsátotta. Az indoklásban elhangzott, Szalai és Kékesi hiába védekezett azzal, hogy véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amikor átfestették az óriásplakátokat, ettől függetlenül megvalósult a rongálás, ami túlmutat a véleménynyilvánításon. Elmondta, az ügybe bevont szakértő is azt állapította meg, hogy állagsérelmet okoztak az óriásplakátokban a lefestéssel, hiszen az eredeti szöveg nem vagy csak részben volt rajtuk olvasható, s ezzel rendeltetés szerinti használatra alkalmatlanná váltak. Az okozott kár összességében 137 655 forint. „A közterületen kihelyezett, a nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló óriásplakátjainak a megrongálása jogilag és morálisan is megkérdőjelezhető. A plakátrongáló minden esetben jogsértést követ el, ha az anyagi kárt is okoz, akkor ez túllép a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogán” – jelentette ki Tóth Csenge. A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét és a plakátfestés beismerését, míg azt, hogy társtettesként követték el, súlyosbító körülményként. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlottak fellebbeztek.

Kovács Tímea

védő azt közölte, elsődlegesen Szalai Balázs és Kékesi Márk bűncselekmény hiányában történő felmentése érdekében fellebbez, másodlagosan pedig a kiszabott intézkedés enyhítése érdekében, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.