Huszonhárom év után kiengedtek egy tévesen elítélt férfit

2017. október 14., szombat · Egy hozzászólás

– Szabadlábra helyeztek az Egyesült Államokban egy férfit, aki huszonhárom évig volt börtönben az ellene hozott téves ítélet miatt – közölte pénteken az amerikai média.

Lamonte McIntyre-t 17 évesen, 1994-ben vették őrizetbe két ember megölésének gyanújával, és a rákövetkező évben – ekkor már betöltötte a 18. évét, vagyis felnőtt korúvá vált – kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet szerint McIntyre lelőtt két embert, áldozatai gépkocsiban ültek, amikor tüzet nyitott rájuk. McIntyre ezt mindvégig tagadta, ártatlanságát hangoztatta. Ennek ellenére egy szemtanú elmondása alapján már a bűntény után néhány órával előzetes letartóztatásba helyezték, holott családja váltig azt állította, hogy a gyilkosság idején otthon volt. Terhelő vallomást tett ellene az áldozatok egyik rokona is, de ő később visszavonta vallomását, mondván, a rendőrség kicsikarta belőle.

A perben nem derült ki, hogy mik voltak McIntyre indítékai, nem került elő a gyilkos fegyver és semmilyen bizonyíték, amely a bűntény helyszínéhez vagy az áldozatok valamelyikéhez kötötte volna őt.

Egy kansasi ügyvéd nemrégiben újrakezdte vizsgálni az esetet, és a szemtanúk vallomását megkérdőjelező új információ birtokában kérte a férfi szabadon engedését. Arra hivatkozott, hogy a nyomozati eljárás során a rendőrség helytelenül járt el, továbbá felmerült az elfogultság ténye is, mert – mint kiderült – titkolt szerelmi viszony volt az ítélkező bíró és az ügyész között, amit a per során nem vettek figyelembe.

A most negyvenéves Lamonte McIntyre-t pénteken szabadlábra helyzeték. Helyszíni tudósítások szerint rokonok, barátok és újságírók sokasága várt rá a börtön kapujánál.

“Milyen kellemes idekinn!” – ezek voltak az első szavai, miután 23 év után szabadult börtönéből.

Nem enyhített a jászhidai gyújtogató büntetésén a Szegedi Ítélőtábla

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki 2014 júniusában behatolt egy idős asszony házába, akit összevert, majd miután kisebb értékeket szedett össze, az eszméletlen nő házának melléképületét felgyújtotta. A sértett még ki tudott menekülni a házból, de otthona lakhatatlanná vált. Tovább »

Machetés vitában tett igazságot a Szegedi Ítélőbtábla

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt F. Pál és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I fokon kimondott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős ítélete 3 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 2 év 8 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltásra lett. Tovább »

Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Helybenhagyva az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék büntetési tételre vonatkozó döntését nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt, aki 30 millió forint értékű kábítószert rejtett el domaszéki házában. Ugyanakkor megváltoztatta a táblabíróság a büntetés végrehajtásának fokozatát, amit börtön helyett fegyházba rendelte letölteni. Tovább »

Öt év börtön a kisteleki késelő büntetése

2017. június 27., kedd · Hozzászólok

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az I. fokon eljáró bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben életveszélyt okozó testi sértés és magánlaksértés bűntettért 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy Magyarországon idénymunkásként dolgozó, román állampolgárságú férfit a Szegedi Törvényszék. Tovább »

Súlyosbította a férjére tőrrel támadó lajosmizsei nő büntetését a Szegedi Ítélőtábla

2017. június 22., csütörtök · Hozzászólok

Öt évről hat évre súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak a szerelmét megkéselő asszonynak a büntetését, aki 2016 januárjában egy tőrkéssel támadt férfi ismerősére, és annak életveszélyes sérüléseket okozott. Tovább »

Pénzbüntetés és felfüggesztett börtön a kényszermunkásokat dolgoztató makói férfinak

2017. június 21., szerda · Hozzászólok

A Makói Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. L. M. vádlottat 5 rendbeli kényszermunka bűntettében ezért őt 1 év végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 300 napi tétel, összesen 900.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Tovább »

Csődbűntett miatt öt és fél év börtönre ítéltek egy szegedi építési vállalkozót

2017. május 31., szerda · 3 hozzászólás

jog_birosag_torveny

Csaknem 900 millió forintos kárt okozó csődbűntett miatt öt és fél év börtönbüntetéssel sújtott első fokon a Szegedi Járásbíróság egy helyi építési vállalkozót – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t. Tovább »

Adócsalás miatt börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték egy gabonával üzletelő bűnszervezet tagjait

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

Letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, vagyonelkobzásra, pénzbüntetésre ítélte adócsalás miatt egy gabonával üzletelő bűnszervezet kilenc tagját, köztük Csábi Bettina profi ökölvívó- és kick-boksz-világbajnokot a Kecskeméti Törvényszék kedden. Az ítélet nem jogerős. Tovább »

Konyhakéssel követelte a bevételt a dohányboltban

2017. május 8., hétfő · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

A Makói Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. M. vádlottat rablás bűntettének kísérletében, ezért – mint többszörös visszaesőt – 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a szabadságvesztés-büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható – közölte a Szegedi Törvényszék. Tovább »

Jogerős lett a „földön kívüli” csaló 8 év 6 hónap börtönbüntetése

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

A büntetési tétel tekintetében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék ítéltét, így 8 év 6 hónap börtön ítélte a táblabíróság azt a férfit, aki éveken át különböző módszerekkel, nem létező beruházásokra hivatkozva, magát földönkívüli személynek beállítva, több mint 410 millió forintot csalt ki a megtévesztett sértettekből. Tovább »

Handó Tünde Szegeden: A magyar igazságszolgáltatás megállja a helyét Európában, ám a bírák nálunk keresnek a legkevesebbet

2017. április 20., csütörtök · 11 hozzászólás

torvenyszek_evertekelo007kf

Az ítélkezési munkának időszerűnek, magas színvonalúnak kell lennie, s azt független bíráknak kell végezniük – hangsúlyozta Handó Tünde, az ítélőtábla és a törvényszék évértékelőjén. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke méltatta a Szegeden folyó szakmai munkát, és arról is szólt, hogy a törvényszék Széchenyi téri épületét 5 milliárd forintból fogják megújítani. Tovább »

Enyhébb ítéleteket hozott a Szegedi Ítélőtábla a Békés megyei „Harruckern-ügyben”

2017. március 28., kedd · 2 hozzászólás

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Hegedűs István vezette büntető tanácsa a hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt Z. A. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék döntésének az ítélet ellen fellebbező a II., IX., XII., XV., XVII., XIX. és XXII. rendű vádlottakra vonatkozó részét. Tovább »

Elítélték a nagyfai fogolyzendülés vádlottjait

2017. március 13., hétfő · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen 2015 őszén történt fogolyzendülés hét iraki és két szíriai vádlottját hétfőn a Szegedi Törvényszék. Tovább »

Pénzbüntetésre ítélték a volt budapesti rendőrfőkapitányt

2017. február 13., hétfő · Hozzászólok

Jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben. Tovább »

Őrző-védő cégek adócsaló vezetőit ítélték el jogerősen Szegeden

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Őrző-védő cégek vezetőit sújtotta két év három hónap és hat év közötti börtönbüntetéssel csütörtökön jogerősen a Szegedi Ítélőtábla, mert a vádlottak hosszú időn keresztül fiktív alvállalkozói hálózatot működtetve nem fizettek be több száz millió forint adót. Tovább »

Plakátrongálás – Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét mondta ki a járásbíróság

2017. január 18., szerda · 55 hozzászólás

kekesi_es_szalai_per011kf

Társtettesként elkövetett rongálás vétségében mondta ki Szalai Balázs és Kékesi Márk bűnösségét a Szegedi Járásbíróság. A vádlottakat egy évre próbára bocsátották és összesen 32 400 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlottak és védőjük fellebbez. Tovább »

Öt év börtön az élettársát összeverő jászkiséri férfinek

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

Jogerősen öt év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a jászkiséri férfit, aki élettársát úgy összeverte, hogy az asszonynak életveszélyes sérüléseket okozott. A jogerős ítélet megegyezik az I. fokon kiszabott büntetéssel. Tovább »

Kétszázmilliós adócsalás miatt ítéltek el jogerősen két férfit Szegeden

2017. január 3., kedd · Hozzászólok

Három és fél év, illetve három év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen kedden a Szegedi Ítélőtábla egy gabonakereskedelemmel foglalkozó békéscsabai cég vezetőjét és társát, akik több mint 200 millió forint adót nem fizettek be. Tovább »

Enyhített a költségvetési csalás ügyében a Gyulai Törvényszék ítéletét a Szegedi Ítélőtábla

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt N. T. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Tovább »

Tizenkét évre ítélték a több mint száz migránst teherautóba zsúfoló román embercsempészt

2016. december 13., kedd · Egy hozzászólás

Illegális bevándorlás - Tizenkét évet kapott a százhat emb

Tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék kedden azt a román férfit, aki legalább 106 határsértőt zsúfolt egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe tavaly nyáron. Tovább »

Bűnösnek mondta ki a Szegedi Törvényszék a mankóval közlekedő fiú kirablóit

2016. december 5., hétfő · Hozzászólok

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondott két vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében, egy vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében, ezért őket 2 évi, 1 évi próbaidőre próbára bocsátotta, harmadik társukat pedig megrovásban részesítette. Az első és a másodrendű vádlottak a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak. Tovább »

Enyhített a karcagi életveszélyt okozó testi sértés ügyében az ítéleten a Szegedi Ítélőtábla

2016. december 1., csütörtök · Hozzászólok

Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a testi sértés bűntette miatt F. I. és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Tovább »

Tíz év fegyházra ítélték a röszkei terrorcselekménnyel vádolt szír férfit (FRISSÍTVE)

2016. november 30., szerda · 7 hozzászólás

Illegális bevándorlás - A terrorcselekménnyel vádolt szír

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit. Tovább »

Eltélte a Szegedi Törvényszék a súlyos testi sértés bűntettével vádolt szegedi garázdát

2016. november 17., csütörtök · 2 hozzászólás

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki P. S. vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében, valamint kábítószer birtoklásának vétségében, ezért őt 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés tartamába beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt, továbbá elrendelte egy korábbi ítélettel vele szemben kiszabott 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtön végrehajtását. Tovább »

Következő oldal »