Közélet

Lehetőségek és kockázatok - A CSOK-ról Szegeden szakértőktől

Lehetőségek és kockázatok - A CSOK-ról Szegeden szakértőktől

2016. november 2., szerda
Lehetőségek és kockázatok - A CSOK-ról Szegeden szakértőktől
hazepites_04

Alaposan végig kell gondolnia mindenkinek, hogy belevág-e egy építkezésbe vagy lakásvásárlásba a CSOK nyújtotta lehetőségek mellett is, és üres zsebbel senki ne próbálkozzon hitelhez jutni – mondja Tóth Csaba banki szakember, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület csütörtöki estjének egyik vendége lesz.

„A CSOK és a szegedi családok” címmel a családi otthonteremtési kedvezménynek a magyar gazdaságra, az építőiparra és a családokra gyakorolt hatásairól beszélget

Bauer Béla

, a Századvég vezető kutatója,

Regős Gábor

, a Századvég tudományos munkatársa,

Tóth Csaba

, a volt AXA Bank szegedi régióközpont-vezetője és

Szép Levente

ingatlanszakértő csütörtökön 18 órától a Délvidék Házban. A CSOK-ot nagy fordulatnak tartja a korábbi lakástámogatásokhoz képest Tóth Csaba, de a banki szakember azt javasolja, hogy az ügyfelek járják alaposan körbe a kérdést, mielőtt döntést hoznak. Portálunknak elmondta, érdemes több pénzintézetet felkeresni az adható hitel és a felvételének pontos részletei miatt, ezt különösen ajánlja azoknak, akik három gyermek után vennék igénybe a kedvezményeket. Példaként azt mondta, aki például csak kamattámogatott hitelt szeretne igénybe venni, tapasztalhat különbségeket a különböző banki ajánlatok között. Megjegyezte, az ma már nem működik sem lakásvásárlásnál, sem pedig építésnél, hogy üres zsebbel állít be valaki egy pénzintézethez hitelért. Arra se számítson senki, hogy egyből kap hitelt, vásárlás esetében átlagosan hatvan nap alatt el lehet intézni a hitelt az adásvételi szerződést és a dokumentumok beadását követően. Azt is érdemes tudni, hogy építésnél és bővítésnél szakaszosan hívható le az összeg, ami számlaelszámoláshoz kötött. Tóth Csaba hangsúlyozta, érdemes végiggondolnia az ügyfeleknek, hogy bizonyos munkák miatt megéri-e egyáltalán hitelt igényelniük, és egy ilyen konstrukciónál is több pénzintézettől kell ajánlatot kérni, hiszen eltérések vannak például abban is, hogy milyen készültségi szintnél hívható le egy-egy hitelrészlet. Kérdésünkre elmondta, az építés becsült költségének 5-10 százalékával jó, ha tartalékként rendelkezik a hitelt igénylő, sokan ugyanis azt nem veszik figyelembe, hogy minden egyes tervért és engedélyekért is külön-külön fizetni kell. A banki szakember a CSOK kapcsán – a kormányzati kommunikációra is utalva – azt közölte, a kedvezményeket ugyanis nem szociális támogatásként kell felfogni, ezzel a meglévő középosztályt erősíthetik, s ez a kormányzati szándék is. Ahogy

megírtuk

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Századvég Klubjának másik vendége Regős Gábor, Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa tudományos munkatársa lesz, aki korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy részben a CSOK járulhat hozzá az építőipari boomhoz, illetve az azzal szoros összefüggésben álló kormányzati intézkedések sorával rendkívül pozitívan érinti a magyar családokat: a kibővült otthonteremtési program keretében 2017-ben a családok igénybe vehetik a családok otthonteremtési kedvezményét és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt, csökkent az új lakások áfája, valamint kialakították a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek keretét is. A TLKE Századvég Klubjának estjére november 3-án 18 órára minden érdeklődőt szeretettel várnak a Délvidék Házba, a Közép fasor 1-3. szám alá. A belépés ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.