TLKE: Minden szegedi részesüljön a költségvetésből, ne csak a kiválasztottak!

2017. február 9., csütörtök · 14 hozzászólás

koltsegvetes02_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elégedetlen az idei szegedi költségvetéssel. Valódi munkahelyteremtés szerintük nem folyik, és a fejlesztések is külső forrásokon alapulnak. Szociális kiadások és bérfejlesztési alap helyett más módon könnyítene a civil szervezet a szegediek terhein. Tovább »

Szegedi Ridikül Klub: Becsüljük a meglévőt, ne vágyjunk mindig többre + FOTÓK

2017. január 27., péntek · 10 hozzászólás

ridikul_klub001kfEgész évre fogadalmat tenni nagy vállalás, ezért a Ridikül Klub csütörtöki vendégei inkább az apró tervekben és a gyakori számvetésben hisznek. A második szegedi klubesten Mikulán Rita sportorvos, Hegedűs Tünde művészeti vezető, valamint Matics Henrietta edző vallottak az új esztendőre vonatkozó kívánságaikról. Beszélgetésükhöz Jakab Tamás színész is csatlakozott, aki elárulta, azért nem tesz újévi fogadalmat, mert az élet eddig mindig felülírta elképzeléseit.
Tovább »

Nem bánják, ha Botka elmenekül Szegedről – gőzerővel készül az időközi választásra a TLKE

2017. január 21., szombat · 50 hozzászólás

barthalaszlo

Nem aktuális kérdés Botka László polgármesteri tisztségéről való lemondása a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke szerint. Amennyiben azonban az MSZP kongresszusa hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté avanzsálja, akkor ez lenne az etikus lépés Bartha László szerint, hiszen a választópolgárok Szeged vezetőjévé tették meg, és nem más pozícióra kapott felhatalmazást. A TLKE mindenesetre megkezdte a felkészülést egy időközi választásra. Tovább »

Szeged még messze nem okos város, és az irány sem látszik + FOTÓK

2016. december 3., szombat · 39 hozzászólás

okostelefon_mobiltelefon_kommunkacio

Szeged város smart city koncepciója távol áll attól, amit valóban okos, fenntartható városon értünk, csak nyomokban, sporadikusan tűnnek fel smart megoldások a csongrádi megyeszékhelyen. Attól, hogy digitális utastájékoztatás indul el a tömegközlekedésben, vagy kihelyeznek néhány napelemes parkolóautomatát, Szeged még nem lesz smart city. Ehhez a smart rendszerek smart megoldásait egységben kellene kezelni, és reális helyzetelemzés után ehhez illeszkedő projekteket kellene pályázati forrásokból megvalósítani – hangzott el a Smart Solutions – Okos Megoldások Klaszter operatív igazgatójának szegedi előadásán. Tovább »

Hagyományokról és ajándékozásról beszélgettek az első szegedi Ridikül Klubban

2016. november 25., péntek · 15 hozzászólás

ridikul_tlk_diossy_klari_lobby_cafe60_gsAz adventi készülődés élménye édesanyaként és nagymamaként sem múlik el, a várakozás csak más megközelítésbe kerül az évek múlásával – vonták le a következtetést az első szegedi Ridikül Klub hölgyvendégei csütörtökön. Juhász Tünde kormánymegbízott, Gujdár Judith szalontulajdonos, Várkonyi Ágnes gyermekgyógyász Dióssy Klárinak elevenítették fel élményeiket arról, hogyan teltek az ünnepek gyermekkorukban és most. Beszélgetésükhöz egy meglepetés férfivendég is csatlakozott Juhász András esperes személyében, aki az est végén azt is elárulta, neki milyen feladatok jutnak az adventi készülődésben.
Tovább »

Gyurcsányi pályán a szegedi polgármester, a város jövőképért kiált

2016. november 23., szerda · 36 hozzászólás

barthalaszlo

Míg más nagyvárosokban a bevétel növekszik, Szegeden a városvezetéshez kapcsolódó etikai, hatósági, bírósági ügyek száma szaporodik. Máshol adót csökkentenek, Botka Lászlóék viszont tovább sarcolják a lakosságot. Mintha másként, más irányba forogna az ország és Szeged kereke. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület aláírásgyűjtő akcióba kezd, hogy levegőhöz juttassa a szegedieket. Céljuk a lakosságot és a vállalkozásokat érintő helyi terhek mérséklése – „Harc a sarc ellen” újratöltve. Bartha László elnökkel vontunk mérleget. Tovább »

Ridikül Klub indul Szegeden Dióssy Klárival – A napfény városa a szíve csücske maradt

2016. november 23., szerda · Hozzászólok

diossy_klariDióssy Klári örökre szívébe zárta Szegedet, ezért bármikor szívesen mond igent a városból érkező felkérésekre. A műsorvezető a Lokál Extrának a csütörtöki Ridikül Klub kapcsán arról mesélt, hogyan hangolódnak az adventi ünnepekre férjével és a kétéves Mátéval.
Tovább »

Nagy Ervin: Róma bukása intő jel az Európai Uniónak

2016. november 18., péntek · 10 hozzászólás

nagy_ervin_tlk01_gs

A filozófus Szegeden tartott előadást. A liberalizmus, a migráció mellett volt pártjának, a Jobbiknak a helyzetéről is beszélt. Szerinte kell kritizálni Vona Gábort, de racionális érvekkel, s nem úgy, hogy hiszünk Terry Blacknek. A Fidesz politikájával egyetért, de a karrieristákat kiszórná a vezetésből. Tovább »

Hiányzó sportkoncepció, létesítmény problémák, elvesztett példaképek – Szeged sportja volt a téma

2016. november 12., szombat · 15 hozzászólás

tlk_szegedi_sport02_gs

Kerekasztal-megbeszélést tartott csütörtökön este a Tisza Lajos Közéleti Egyesület: az öt meghívott vendég ezúttal Szeged sportjáról, a városi sportinfrastruktúráról, a nézőkkel való kapcsolatról és a jövőbeli tervekről cserélt véleményt. Tovább »

Szegedi politikusok az amerikai elnökválasztásról: Bartha örömmel ébredt, Binszkinek jobban tetszett az előző nap

2016. november 10., csütörtök · 10 hozzászólás

trump_gyozelem

Bartha László és Haág Zalán úgy gondolja, egy olyan jelölt győzött, aki meghallotta a nép hangját, s választ adott arra, hogy a polgároknak elege van a valós problémákkal nem törődő liberális elittel. Binszki József viszont aggódik a populisták előretörése miatt, ezért Hillary Clintonra szavazott volna, ha amerikai polgár lenne. Három szegedi politikust kérdeztünk az amerikai elnökválasztás eredményéről, következményeiről. Tovább »

Tabuk nélkül Szeged sportjáról – második Sport Klubját tartja a Tisza Lajos Közéleti Egyesület

2016. november 8., kedd · Hozzászólok

szeged_sportjarol_tabuk_nelkul

Csütörtökön második sport klubját tartja a Tisza Lajos Közéleti Egyesület: a szegedi és honi labdarúgás helyzetéről tartott kerekasztalt követően ezúttal a szegedi sportlétesítmények, a városi sportfinanszírozás, a sportmarketing, és a városi sportkoncepcióról beszélgetnek több sportág szegedi képviselői a Délvidék Házban. Tovább »

Tisza Lajos Közéleti Egyesület: Nem csak az áldozatok, hanem a bűnösök is köztünk élnek

2016. november 4., péntek · 10 hozzászólás

TLKE-populáris logó

Meddig tűrjük még, hogy az egykori hóhérok és leszármazottaik nyilvánosan megkérdőjelezzék 1956 dicsőségét? – teszi fel a kérdést a november 4-ére emlékező közleményében a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. Tovább »

TLKE-Századvég Klub: A CSOK jó lehetőség, de a társadalomnak is változnia kell ahhoz, hogy több gyermek szülessen

2016. november 4., péntek · 4 hozzászólás

BC5K2136

A családalapítás, gyermekvállalás egyik ösztönzője lehet a CSOK a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársai szerint, akik a TLKE-Századvég Klubjának estjén egy banki szakemberrel karöltve arról is szóltak, hogy az emberek attitűdjein is szükséges változtatni, kutatásaik szerint ugyanis az anyagiak kérdése csak egy a gyermekvállalást gátló problémák közül. Tovább »

Lehetőségek és kockázatok – A CSOK-ról Szegeden szakértőktől

2016. november 2., szerda · Hozzászólok

hazepites_04

Alaposan végig kell gondolnia mindenkinek, hogy belevág-e egy építkezésbe vagy lakásvásárlásba a CSOK nyújtotta lehetőségek mellett is, és üres zsebbel senki ne próbálkozzon hitelhez jutni – mondja Tóth Csaba banki szakember, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület csütörtöki estjének egyik vendége lesz. Tovább »

Nem valósultak meg a grandiózus tervek a harmadik híd újszegedi hídfőjénél + FOTÓK

2016. november 2., szerda · 16 hozzászólás

tlke_hid009kf

Tudásparkot és hipermarketet is álmodtak a harmadik híd újszegedi oldalára. A tervek ugyan nem valósultak meg, de ma is számtalan ötlet valósítható meg a terület fejlődésének elősegítése érdekében. Tovább »

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről

2016. október 23., vasárnap · 10 hozzászólás

1956_megemlekezes

A civil szervezet október 23-i sajtónyilatkozatában úgy fogalmaz: az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján a dicsőséges események megünneplése mellett gondolkodjunk el azon is, meddig tűrjük még, hogy aktív közéleti szerepre méltatlan emberek alakítsák hazánk és városunk jövőjét! A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 című közleménye alább olvasható. Tovább »

Stumpf András Szegeden: A magyar politika 21. százada 2006 őszén kezdődött

2016. október 21., péntek · 14 hozzászólás

stumpf_andras_tlk01_gs

A kvótanépszavazás azt bizonyította, hogy Simicska rendszere nélkül is tud mozgósítani a Fidesz, még ha nem is oly gördülékenyen, mint azelőtt, a baloldal pedig képtelen kitörni saját csapdájából – mondta a Mandiner főmunkatársa, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Közéleti Klubjának vendége volt csütörtökön. Tovább »

Magyarország a népszavazás után – szegedi beszélgetés Stumpf Andrással

2016. október 18., kedd · Hozzászólok

StumpfCV

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület által megrendezett első Közéleti Klubban “Magyarország az október 2-i népszavazás után” címmel Stumpf Andrással, a Mandiner főmunkatársával Pető Bálint, a Szegedi Tudományegyetem oktatója beszélget. Tovább »

Stumpf András: 10 évvel ezelőtt még kimondhatta volna az ÉS-es gárda, hogy Őszöd nem elfogadható egy demokráciában

2016. október 17., hétfő · 12 hozzászólás

StumpfCV

A Mandiner újságírója nemmel szavazott a kvótareferendumon, de nem nagy örömmel tette. A kormány helyzetértékelésével egyetért, a kampánnyal nem. Úgy látja, egyértelműen kimutatható a Kétfarkú Kutya Párt plakátjainak eredménye, de a protest szavazatokból nem lesz valódi voks 2018-ban. A demokrácia miatt viszont szerinte csak az aggódhat hitelesen ma, aki 2006-ban Gyurcsány ellen is tüntetett. Tovább »

Bundesliga II-es fizetések, emelkedő színvonal, kongó lelátók – működhet-e piaci alapokon a magyar foci?

2016. október 13., csütörtök · 11 hozzászólás

tlk_labdatugas_helyzete11_gs

Leginkább az utánpótlásképzés rendszere, a klubok működtetése, a szurkolókkal való kapcsolattartás és az üzleti alapú gondolkodás terén mutattak rá hiányosságokra a szegedi szakmai beszélgetés résztvevői. Tovább »

Október 6.: Múlt és jelen – a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleménye

2016. október 6., csütörtök · 17 hozzászólás

“Nem hagyjuk, hogy bukott politikai kalandorok döntsék el Európa, Magyarország és Szeged jövőjét!” – üzeni a nemzeti gyásznapon a civil szervezet. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleményét alább teljes terjedelemben olvashatják. Tovább »

Bartha László: A szegediek megvonták a bizalmat Botkától

2016. október 3., hétfő · 23 hozzászólás

barthalaszlo

Véget ért egy korszak, a baloldali érzelmű helyi választók tömegei utasították el az MSZP-s polgármester tevékenységét, migránsbarát politikáját – így értékelte október 2-át a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. Tovább »

Bartha László: Hozzunk racionális döntést október 2-án!

2016. szeptember 30., péntek · 14 hozzászólás

barthalaszlo

Az egyesületi elnök szerint a népszavazás nem politikai ügy, mindenki hallgasson az életösztönére és a józan eszére. A szegedi városvezetés az európai baloldal elvárásainak felel meg, s nem a választóit képviseli Bartha szerint. Tovább »

Bevándorlás és biztonságpolitika: a Migrációkutató Intézet tagjai tartottak előadást + FOTÓK

2016. szeptember 30., péntek · 13 hozzászólás

tlk03_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület a népszavazás előtti rendezvénnyel azt kívánta elősegíteni, hogy a lakosság a voksoláson tájékozottan vehessen részt.
Tovább »

Újra kell gondolni Szeged közlekedését

2016. szeptember 21., szerda · 10 hozzászólás

harmadik_hid16_gs

A városfejlesztésről, a harmadik hídról, a közlekedési koncepciókról is beszélni fog Schulcz Péter építész következő előadásán. A megyei építészkamara elnöke még egy negyedik, gyalogosok és kerékpárosok számára fenntartott hidat sem látna kihasználatlannak. Tovább »

Nagy Ervin: A liberalizmus elvégezte feladatát

2016. szeptember 12., hétfő · 23 hozzászólás

liberal_konzervativ

A Jobbik volt alelnöke szerint talán még a Liberálisok választották a “legtisztességesebb megoldást” a népszavazási kampányban, mert az ő véleményük egyértelmű – ellentétben a DK-val, az MSZP-vel, vagy a régi pártjával. A manapság inkább publicistaként és filozófusként ismert Nagy Ervin úgy látja, a liberalizmus a XVIII-XIX. században pozitív értékeket jelentett, segítette a polgárosodást, céljait elérve viszont új képviselői már túlzásokba estek. A politikailag korrekt beszéd halálát jósolja, de azt is kijelenti, hogy csak kevés liberális gondolkodó érzi úgy, hogy a valóság ellentmond eddigi álláspontjának. Nagyinterjúnk. Tovább »

Barthel-Rúzsa Zsolt Szegeden: Bárki is lesz az amerikai elnök, jó kapcsolatokra kell törekedni az Egyesült Államokkal

2016. szeptember 10., szombat · 8 hozzászólás

barthelruzsazsolt_gs

A Századvég Alapítvány új kuratóriumi elnöke a visegrádi országok hasonló szervezeteivel működne együtt. Érdekes kérdésnek tartja, hogy miért győz a baloldal egyes térségekben, mint Szegeden. Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban azt emelte ki, bárhogy is döntenek a választópolgárok, Magyarországnak fenn kell tartania a jó kapcsolatokat a világhatalommal, de mint elemző úgy látja, Trump külpolitikája előnyösebb hazánk számára. Tovább »

Bográcsos hallé és malachal – a családokat várják szombaton a Partfürdőn

2016. augusztus 31., szerda · 15 hozzászólás

halaszlefeszt_megnyito05kf

Ínyencségekkel és jó szóval fogadja vendégeit a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a SZEGEDma.hu és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter. Tovább »

Lépni kell Szegeden: a munkahelyteremtés és a család legyen az első!

2016. július 12., kedd · 20 hozzászólás

cba_nova_megnyito47_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület úgy látja, nem indult be Szeged gazdasági fejlődése, sőt a helyzet egyre inkább romlik. A tudásalapú gazdaság mellett a kevésbé képzett munkaerőre is gondolni kell. A nagy tervek helyett folyamatos munkát tartanák fontosnak. Tovább »

Ajándéknak álcázott sarc a szegedi háziorvosoknak – többségük nem kap mentességet az iparűzési adó alól

2016. június 22., szerda · 12 hozzászólás

vedooltas01_gs

A szegedi háziorvosokat érintő, tavaly novemberben megszavazott iparűzési adókedvezménnyel az érintettek többsége nem tud élni, mert Hódmezővásárhellyel ellentétben az önkormányzat nem adta meg a maximális támogatást. Az orvosi kamara szerint érthetetlen a lépés, mikor betöltetlen praxisok vannak Szegeden. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület szeretné elérni, hogy a közgyűlés még nyári szünete előtt változtasson a helyi adórendeleten, és támogassa az alapellátás szereplőit. Tovább »

Befektetés a jövőbe – 300 milliárdos komplex programmal fejlődő pályára állítható Szeged

2016. június 16., csütörtök · 99 hozzászólás

szegedi_paprika_1_1

Megújuló energia, mezőgazdasági feldolgozó ipar, orvosi műszerek, gyógyszerek gyártása, új logisztikai központ – ezekre építve fejlesztené Szegedet a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. A szervezetet vezető Bartha László szerint a város rossz úton halad, még időben lépni kell, hogy növekedési pályára álljon a gazdaság. Úgy véli, a baloldalnak nem érdeke a kkv-k, cégek Szegedre vonzása, inkább saját szavazóbázisát erősíti a munkahelyteremtő vállalkozások segítése helyett. Bízik abban, hogy ha Botka László nem is hallgat rá, a kormány Szeged segítségére lesz abban, hogy a tervek valósággá váljanak. Tovább »

Válaszok nélkül – az önkormányzat és cége is hallgatással felel a szegedi ivóvízprojekt ügyében feltett kérdéseinkre

2016. június 14., kedd · 2 hozzászólás

ivoviz_kut

Teljes a hallgatás: múlt hét péntek óta nem reagál sem az önkormányzat, sem a Szeged Pólus Nonprofit Kft. a SZEGEDma.hu kérdéseire a megsemmisített tender ügyében. A szegedi és algyői önkormányzat által létrehozott társulás 500 ezer forintos büntetést kapott a döntés mellé. A szegedi lakosok egyelőre nem kapnak tájékoztatást arról, mikor folytatódhat a nagyszabású beruházás, mikorra folyik a csapból az eddiginél tisztább, jobb minőségű víz. Tovább »

Gödörben a szegedi ivóvízprojekt – odavágott a döntőbizottság: megsemmisített tender, félmilliós büntetés (FRISSÍTVE)

2016. június 10., péntek · 15 hozzászólás

viz_ivoviz

Az önkormányzati társulás megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt, ezért megsemmisítették a teljes tendert, és 500 ezer forintos bírságot is kiszabtak – határozott a Közbeszerzési Döntőbizottság. A szegedi önkormányzat megkeresésünkre annyit reagált, hogy nem kívánnak egy a várossal perben álló magáncég érdekében eljáró, szerintük nem létező egyesület közleményére reagálni, a döntőbizottság határozatával kapcsolatos kérdéseinkre nem érkezett válasz. Tovább »

A baloldali városvezetés kudarca miatt merülhet fel a szegedi távhőcég állami kézbe adása?

2016. április 13., szerda · 13 hozzászólás

futes_tavho_konvektor

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, Bartha László úgy látja, erre a lépésre elsősorban az önkormányzatnak van szüksége, és nem az államnak. Nem érzi kiegyensúlyozottnak az IKV távhő üzletágának gazdálkodását. Tovább »

Tovább dagad a Cserepes sori MSZP-s botrány: a szegedi civilek lerántják a leplet a városvezetés trükkjeiről

2016. március 19., szombat · 24 hozzászólás

cserepes_sori_piac_tuntetes_03

A korábbi polgármester a Cserepes sori évközi bérleti díjemelést a szegedi vállalkozókat megcélzó sarcsorozat újabb állomásának tekinti. A CVU pedig Botkáék szokásos forgatókönyvére hívja fel a figyelmet: a várható tömeges felmondások után könnyebb lesz felszámolni a piacot, mondván, hogy nincs elég bérlő, csökken a forgalom… Tovább »

TLKE a nagyárvíz évfordulóján: Tisza Lajos utódai

2016. március 12., szombat · 34 hozzászólás

tiszalajos1

“Szeged alig négy év alatt, gyakorlatilag a semmiből újjászületett” – portálunkhoz eljuttatott levelében névadójára emlékezik a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szegedi nagyárvíz 137. évfordulóján. A Bartha László elnök által jegyzett írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.
Tovább »

Bartha László: A Virág szerződése alapján tárgyaljon az IKV a korábbi bérlőkkel is!

2016. március 7., hétfő · 22 hozzászólás

virag_cukraszda0_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke dicsérte a korábban közérdekű adatigényléssel kikért szerződés tartalmát, de hozzátette, ezeket a lehetőségeket nemcsak az új, hanem a régi bérlők számára is biztosítani kell. Tovább »

Tisza Lajos Közéleti Egyesület: Szeged önmaga fogságába került – február 25. margójára

2016. február 25., csütörtök · 19 hozzászólás

tiszalajoskozeletiegyesuletVajon volt-e értelme, kézzel fogható haszna az ősök fáradozásának? – teszi fel a kérdést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Bartha László, a civil szervezet elnöke. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. Tovább »

Orbán Balázs Szegeden: A jogrendszer és a politikai kommunikáció együtt lökik a szakadékba az uniót + FOTÓK

2016. február 19., péntek · 9 hozzászólás

tisza_lajos_orban_balazs03_gs

A migráció felszínre hozta az unión belüli nézetkülönbségeket. Hollandiából is érdeklődtek a határzár iránt. Tovább »

Következő oldal »