Közélet

Még a katolikus egyházon belül sincs egy válasz a migrációra

Még a katolikus egyházon belül sincs egy válasz a migrációra

2015. október 18., vasárnap
Még a katolikus egyházon belül sincs egy válasz a migrációra
migracio_europaban01kf

A Katolikus Házban tartott beszélgetésen a migráció problémájára adott katolikus válaszokat igyekeztek számba venni. Azonos reakciók nincsenek, de van, ami közös: megoldást csak Krisztuson keresztül találhatunk.

„Egy kérdésre keressük a választ: ez az újfajta migráció milyen keresztény opciókat kíván?” – vetette fel

Máté-Tóth András

, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Vallástudományi Tanszékének vezetője, az est moderátora. „Az ember migráns: Krisztustól jön és Krisztushoz megy. Meg kell találnunk, hogy mi az a keresztény paradigma, ami alkalmazható, mivel tudunk hozzájárulni, hogy ez a krízis legalább ne növekedjen. A helyzet bemutatását, s a kérdésre adandó különböző válaszokat

Seres József

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója,

Sajgó Szabolcs

, HOSPES Jezsuita Menekültprogram irányítója és

Szőke Péter

, a Szent Egyed Közösség budapesti vezetője mutatta be.

migracio_europaban02kf

Csak kezelni tudjuk a problémát

Ferenc pápa

koszorút dobott a tengerbe az olaszországi Lampedusa szigeténél meghalt migránsok emlékére első apostoli útján 2013-ban. A tengeri migrációs útvonallal sokan foglalkoztak évek óta, de a nyugat-balkáni útvonalról alig írt valaki a dél-alföldi helyi sajtót leszámítva” – mondta Seres József. A menekültstátuszt kérelmezők számát 1989 óta tartják nyilván. Az első években

Ceaușescu

diktatúra utolsó évei a romániai forradalom okozott évi 17-18 ezer kérelmezőt Erdélyből, majd 1991-ben a délszláv háború miatt több mint 51 ezer menekültstátuszért folyamodó volt, mindkét esetben jelentős volt a határon túli magyarok száma. A következő években alig 2500 főre csökkent az érték, de már 2013-ban 18 900-ra, 2014-ben 43 ezerre, az idei évre pedig több mint 175 ezer főre nőtt „Először a koszovóiak érkeztek, esetükben nagy kihívást jelentett a család minden tagjának egy helyre gyűjtése, hiszen az ottani családmodell szerint 20-30 fős família is átlagos, amibe beleszámít több generáció, a nagynénik, nagybácsik. Az utóbbi hónapokban a migránsok többsége afgán és szír volt, de sok más helyről is érkeztek Pakisztánból, Bangladesből és afrikai államokból” - magyarázta. Neuralgikus pontja a kérdésnek, hogy elég tolmáccsal rendelkezzenek minden fontosabb nyelvből, például az Afganisztánból jöttek több, egymástól különböző nyelvet beszélnek. Lényeges volt, hogy figyelembe vegyék a vallási, nemzetiségi, kulturális különbségeket. „A migrációból fakadó problémákat egy ország, vagy a visegrádi szerződés tagállamai csak kezelni tudják, de megoldani nem” – utalt a miniszterelnök szavaira Seres József.

migracio_europaban05kf

Ikon a halott szír kisfiú képe

Szőke Péter, a Szent Egyed Közösség budapesti vezetője szervezetének migrációval kapcsolatos hozzáállását tolmácsolta. Az 1968-ban alakult, katolikus egyházhoz kötődő szervezetet gimnazisták alapították, céljuk az evangélium követése, a szegények segítése volt, ma már 70 országban működnek. „Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? És ha nem köszöntitek csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek tökéletesek, mint Mennyei Atyátok” – idézte a Bibliából. "A migráció globális kihívást jelent, amire nem bürokratikusan kell válaszolni, nem az a lényeges, hogy hány szabad álláshely van. Európa esetében egy olyan földrészt érint, amely elöregedett. A főkérdés az: emberségesek tudunk-e maradni?" - mutatta be nézőpontját a Szent Egyed Közösség tagja. Ikonnak, ikonikus képnek tartja a halott szír kisfiú képét, a hároméves gyermek csak a háborút ismerte, s abba halt bele. Szerinte, amíg ez a fotó nem járta be a világot, addig úgy tűnt, hogy az európai közvélemény beletörődött ebbe a háborúba, de Aylan Kurdi halála felrázta őket, kiderült, hogy az európaiaknak van szívük. „Németország felfüggesztette a dublini egyezményt Szíria irányába, a bécsi érsek pedig azt mondta a Szent István-székesegyházban tartott misén, hogy elég” – mondta Szőke Péter, aki szerint a migrációt nem lehet megakadályozni, csupán szükségtelen nehézséget okoz a kerítés és a büntetési tételek emelése. Az általa vezetett közösség együttműködött a kormány intézkedései ellen tüntető Migration Aiddel is.

migracio_europaban07kf

Abnormális a migrációs nyomás mértéke

Szőke Péternél árnyaltabban látta a kérdést Sajgó Szabolcs, HOSPES Jezsuita Menekültprogram vezetője, aki torontói plébánosként szerzett tapasztalatairól is beszélt, mivel a kanadaiakat több migrációs krízis is érte az utóbbi évtizedekben. Ezek közül a hazánkban kevésbé ismert a ’80-as évek vietnami menekültjei voltak, az ebben érintetteket több hónapig ellenőrzés után engedték tovább, befogadásukban az ottani magyar katolikusok is részt vettek. Ennél jóval többet cikkeztek nálunk is a Magyarországról érkezett romákról, akiknek a Kanadába ment emigránsok szintén igyekeztek segíteni, reformátusokat, baptistákat, katolikusokat felölelő összefogással. Azonban ez utóbbiak hazudtak üldöztetésükről, amelyre válaszul előbb a kanadai közvélemény háborodott fel, majd megindult a visszatoloncolás, s olyan jogszabályokat fogadtak el, amely már azokat a légitársaságokat is bünteti, akik felengedik gépeikre. „A migráció jelenlegi szintje, méretei nem normálisak. Nekünk kell normális irányba terelni!” – tért át az előbbieknél jóval nagyobb mostani bevándorlási hullámra. Június végén kezdődött meg a jezsuita reflexiós folyamat, szakértőket hívtak, migránsokkal beszélgettek, majd ezt követően elindítottak egy imaszolgálatot.

„Hospes venit, Christus venit”

– azaz, (mikor) vendég jön, akkor Krisztus jön jelmondattal indították el szeptember elején a HOSPES Jezsuita Menekültprogramot. Kiemelte, hogy ha mindent megteszünk, amit Krisztus elvár, lehet, hogy nem oldódik meg a probléma, de jobb irányba indulhatunk el. A fóti gyermekotthon munkájába kapcsolódtak be, közös nyelvként a játékot határozták meg. Hangsúlyozta, nem igaz, hogy csak menekültekről kell beszélni, van közöttük sok olyan, aki nem az életét menti, de ettől még nem söpörheti el nagyobb erő a hitet Krisztusban. Úgy gondolja, a befogadásnak is vannak határai, amelyek hittel együtt is végesek.

Szőke-Tóth Ágnes

, a MigSzol tagjának kérdésére, aki kritizálta a katolikus egyházat, mert csak a röszkei plébánia nyitotta meg a kapuit, elmondta, Ferenc pápa később pontosította a szavait, többféle módon lehet értelmezni a nyitást, ő elsősorban a szívek megnyitását hangsúlyozta, azaz a befogadásra, a közösségi háló megnyitására utalt.

A Katolikus Házban tartott beszélgetésen a migráció problémájára adott katolikus válaszokat igyekeztek számba venni.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=579461

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.