Közélet

Soros György pénzzel támogatja a korlátlan illegális bevándorlást

Soros György pénzzel támogatja a korlátlan illegális bevándorlást

2015. október 11., vasárnap
Soros György pénzzel támogatja a korlátlan illegális bevándorlást
Illegális bevándorlás - Nickelsdorf

A határok lezárása, vagy legalább szigorúbb ellenőrzések bevezetése miatt tüntettek Helsinkiben szombaton, a demonstrálók szerint a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában szombat este.

Friss hírek és fotók a migrációs válságról folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

A tegnapi nap eseményeiről szóló részletes tudósításunk ide kattintva olvasható teljes egészében.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

19.37: A logisztikai szolgáltatók szerint nagyon fontos a határok átjárhatósága

Nagyon fontos, hogy az európai határok átjárhatóak legyenek az áruszállítók számára, mert e nélkül drágulás következhet be - erről a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke beszélt vasárnap az M1 aktuális csatornán. Fülöp Zsolt elmondta, ha egy kamionnak bizonyos események miatt havonta többször órákat kell araszolni egy határnál, a kötelező pihenőidő miatt előfordulhat, hogy egy egész fuvar is kieshet az adott hónapban. Akár húsz százalékos kiesés is keletkezhet, így viszont már a költségeit, a munkabért és a lízing díjakat nehéz megkeresni - tette hozzá. Szavai szerint, ha nem történik változás, akkor vélhetően áremelkedések lesznek. Ha állandósul a fentebb említett helyzet, akkor számításaik szerint 5-8 százalékos áremelés fedezné a kieső gazdasági hasznot.

19.05: Horvát államfő: a menekültválság problémájára hosszútávon kell megoldást találni A tél beköszöntével a migrációs hullám csökkenhet, de a menekültválság problémájára hosszú távon kell megoldást találni - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő újságíróknak vasárnap. A köztársasági elnök vasárnap munkatársaival a Kelet-Szlavóniában lévő babskai határátkelőre látogatott, ahol a legtöbb illegális bevándorló lép be Szerbiából Horvátországba, majd az opatovaci befogadóállomáson is járt. Kolinda Grabar-Kitarovic a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország nem válhat gyűjtőközponttá, akkor sem, ha az összes illegális bevándorló egyelőre tovább megy Magyarországra, amely még mindig "fogadja őket". Ugyanakkor tart attól, hogy mi történik, ha Ausztria és Németország lezárja határait a migránsok előtt. "Hogyan fogunk akkor reagálni és szembenézni ezekkel az emberekkel, akik frusztráltak és elégedetlenek lesznek?" - mondta. Az államfő továbbra is kitart amellett, hogy hosszú távon és az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell kezelni a menekültválság problémáját. Az elnök mindvégig a szigorúbb határőrizet mellett és az illegális határátlépés ellen foglalt állást. Szerinte elfogadhatatlan, hogy ezrével jönnek emberek a kukoricáson és szántóföldeken át Horvátországba, miközben azt sem lehet tudni kicsodák és mit akarnak. Grabar-Kitarovic az újságíróknak arról is beszélt, hogy Horvátország nem működik együtt szomszédjaival. "Nem vádaskodni, hanem együttműködni kell " - mondta, majd hozzátette: nem érti a kormány miért támadja Magyarországot, amely mindvégig fogadta a migránsokat, akiket a horvát hatóságok folyamatosan szállítanak a horvát-magyar határra. A horvát államfő a héten Magyarországra látogatott, ahol találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd részt vett Balatonfüreden a visegrádi négyek találkozóján. Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök és kormányának tagjai emiatt élesen kritizálták a jobboldali konzervatív nézeteket valló államfőt. Milanovic egyebek között Magyarországot az "Európai Unió vakbelének", a visegrádi négyeket pedig a "drótkerítés filozófiája támogatóinak" nevezte.

15.10: Kisebb incidens történt a horvátországi befogadóállomáson

Kisebb incidens történt a menekültek számára a kelet-szlavóniai Opatovacon felállított befogadóállomáson, amihez Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerint már hozzászoktak a rendőrök - közölte a horvát közszolgálati rádió vasárnap. A befogadóállomáson kétszázzal több migráns tartózkodott, mint amennyit befogadni képes. A horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az ilyen kisebb összetűzések már megszokottak, és a rendőrség nagyon gyorsan kezeli tudja a helyzetet. A különböző nemzetiségű menedékkérők között néha feszültség támad, főleg az afgánok erőszakosak - mondta, majd hozzátette: "ha helyet akarnak maguknak a sátorban, készek arra, hogy bárkit kidobjanak onnan". Az opatovaci ideiglenes sátortábor 4-5 ezer ember befogadására alkalmas. Az utóbbi néhány napban azonban nőtt a szerb-horvát határt illegálisan átlépő migránsok száma, akiket a horvát hatóságok nagyon rövid időn belül vonattal és buszokkal a magyar határa szállítanak. A horvát közszolgálati rádió helyszíni tudósítója szerint vasárnap délelőtt annyi busz érkezett a befogadóállomásra, hogy komoly dugó alakult ki az odavezető utakon. A hideg és esős idő miatt egyre több beteg migráns is érkezik a menekülttáborba. Durdica Ivkovic, az UNICEF programvezetője szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott: a gyerekek súlyos légzőszervi megbetegedésekkel érkeznek, gyakori a bőrbetegség és a viszketegség is. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 154 766 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

11.51: Fidesz: Soros György pénzzel támogatja a korlátlan illegális bevándorlást

Soros György

üzletember - különböző nemzetközi és magyar szervezetek támogatásával - pénzzel támogatja a korlátlan illegális bevándorlást - mondta

Hollik István

, a KDNP képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: a baloldal annak ellenére maradt bevándorláspárti, hogy a nemzeti konzultáció egyértelműen bebizonyította, a magyar emberek szerint meg kell védeni az országot. Soros György a hozzá köthető szervezetek segítségével mindent megtesz azért, hogy az illegális bevándorlók korlátlan számban érkezzenek Magyarországra - mondta a fideszes politikus, aki az érintett civilekre példaként a Magyar Helsinki Bizottságot, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet, a Társaság a Szabadszágjogokért (TASZ) és a Migration Aid nevű szervezeteket említette. Hollik István szerint a szintén a Soros Györgyhöz kapcsolható Welcome to Europe szervezet adta ki azt a migránsokat segítő zsebkönyvet, amely arra buzdította a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt a magyar hatóságokkal, ne adjanak ujjlenyomatot Magyarországon. A Fidesz képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy Soros György arra buzdította Európát, hogy minden egyes bevándorlónak fizessen évente 4,5 millió forintot, az ehhez szükséges forrást pedig hitelfelvételből fedezze. Ezek alapján nem lehet csodálkozni azon, hogy Soros György támadta

Orbán Viktor

miniszterelnök és a Fidesz bevándorláspolitikáját - jegyezte meg Hollik István.

11.36: Alacsony a magyarországi befogadóállomások kihasználtsága

Alacsony a magyarországi befogadóállomások kihasználtsága - közölte

Szép Árpád

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában. Jelenleg a nyitott befogadóállomásokon 612-en vannak - mondta Szép Árpád. Hozzátette: a viszonylag alacsony szám annak köszönhető, hogy folytatódott az a tendencia, miszerint az érkezők számához képest rendkívül kevesen kérnek menedéket. Szombaton 13 ember kért Magyarországtól nemzetközi védelmet, így ebben az évben 176 ezer 308-ra emelkedett a menedékkérők száma - mondta el Szép Árpád. Hozzátette: az ügyfelek jellemzően nem várják meg az eljárások végét, hanem ismeretlen helyre távoznak, Nyugat- illetve Észak-Európa irányába.

10.45: Mintegy nyolcezren tüntettek Varsóban a bevándorlók ellen

Mintegy nyolcezren tüntettek Varsóban a migránsok befogadása ellen szombaton. A főváros központjában tartott felvonulást a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) nevű, parlamenten kívüli jobboldali radikális párt szervezte. Lengyel sajtóbeszámolók szerint a nemzeti lobogókat, valamint az ONR zászlóit lengető tüntetők iszlámellenes transzparensekkel vonultak, miközben Európai Unió- és kormányellenes jelszavakat skandáltak, de hallhatóak voltak a "Lengyelek a bevándorlók ellen" vagy éppen a "Magyarok, mellettetek vagyunk" felkiáltások is. A tömörülés hasonló tüntetéseket tartott az utóbbi napokban más lengyelországi városokban is. Az ONR bírálja, hogy a varsói kormány szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság menekültelosztási tervét, amelynek alapján Lengyelországnak további 4500 migránsról kell gondoskodnia, miután júniusban már felajánlotta kétezer közel-keleti és észak-afrikai menekült befogadását.

10.12: Eddig mintegy 350 ezer bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök

Mintegy 350 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök szombatig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján vasárnap. Magyarország schengeni külső határain 349 ezer 840 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök január elseje óta - olvasható a police.hu oldalon. Közölték: szombaton az országban 7907 illegális bevándorlóval - ebből a magyar-szerb határszakaszon 12, míg a magyar-horvát határszakaszon 7894 emberrel - szemben intézkedett a rendőrség. A magyar-szerb határszakaszon szeptember 15. óta 674 ember ellen indítottak büntetőeljárást.

09.04: Telefonos alkalmazás segíti a migránsokat Szerbiában

A migránsok szerbiai útját segítő telefonos alkalmazást mutattak be Presevóban - írta vasárnap a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. Az Asylum in Serbia (Menedék Szerbiában) nevű alkalmazást a menedékkérők védelmével foglalkozó központ fejlesztette ki.

Rados Djurovic

, a központ vezetője elmondta: ez az első ilyen alkalmazás Európában. A migránsok a program segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek. Megtalálják a szálláshelyek és egészségügyi intézmények címeit, valamint rendelkezésükre áll a naprakész árfolyamlista és időjárás-jelentés is. Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű. A migránsok mozgását a hétvégén esőzések nehezítették, emellett a szerb-macedón határ melletti presevói befogadóközpontban többször is volt áramkimaradás, ami miatt szünetelt a regisztráció. Macedónia felől naponta 2-4 ezer migráns érkezik Szerbiába, csütörtök reggel és péntek reggel között azonban a 24 óra alatt rekordnak számító mintegy hétezer ember érkezett a dél-szerbiai településre. Emellett egyre többen, körülbelül napi ötszázan lépnek be Szerbiába Bulgáriából is.

07.12: Betegen érkeznek a migránsok Horvátországba az UNICEF szerint

A hideg miatt egyre több beteg migráns érkezik Horvátországba - tájékoztatott a horvát közszolgálati televízió (HRT) szombaton.

Durdica Ivkovic

, az UNICEF programvezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a gyerekek súlyos légzőszervi megbetegedésekkel érkeznek az ideiglenes befogadóállomásra, gyakori a bőrbetegség és a viszketegség is.

Sinisa Varga

egészségügyi miniszter szombaton ellátogatott a sátortáborba, majd a sajtónak cáfolta, hogy viszketegség járvány ütötte volna fel a fejét az illegális bevándorlók között. "A járványügyi hivatal munkatársai egyetlen olyan esetet sem jegyeztek fel, amely járványra utalt volna, így bőrviszketegség járványt sem" - mondta a miniszter. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 153 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - szombaton 21 óráig 7787 migráns érkezett, akiket vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak a magyar határra. Jelenleg 4425 illegális bevándorló tartózkodik az opatovaci sátortáborban. A pénteken érkezett migránsok közül sokan a szabadban töltötték az éjszakát, mert nem fértek el a sátrakban.

Ranko Ostojic

belügyminiszter szombaton a sajtót arról tájékoztatta, hogy minden a legnagyobb rendben van és ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

07.03: A határok lezárása mellett tüntettek Helsinkiben

A határok lezárása, vagy legalább szigorúbb ellenőrzések bevezetése miatt tüntettek Helsinkiben szombaton, a demonstrálók szerint a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában szombat este. A tüntetésen a tudósítás szerint felszólalt a finn nacionalista párt európai parlamenti képviselője, aki rámutatott: a kontrollálhatatlan migráció fokozott terrorveszélyt jelent Európára és Finnországra. A családjukat, hazájukat féltő finnek vonultak utcára - tette hozzá a képviselő. Az illegális migráció elleni demonstráció célja egy békés tüntetéssorozat, állampolgári véleménynyilvánítási folyamat elindítása. A résztvevők szeretnék elérni, hogy lezárják a svéd-finn határt és megállítsák a menedékkérők beáramlását - mondta a képviselő. Az M1 tudósítása szerint a felszólalók és a tüntetők is kiemelték, hogy a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra, mert a magyar kormány egyszerre védi a schengeni határokat és biztosítja a menedékkérőknek, hogy beadhassák kérelmüket. Számos demonstráló "Támogassuk Magyarországot" táblát tartott. Szakértők szerint a folyamatos tüntetések Finnországban arra utalnak, hogy a migráció egyre nagyobb társadalmi feszültséget gerjeszt, miközben az ország nehéz gazdasági helyzetben van. Idén akár 50 ezer menedékkérő is érkezhet Finnországba, ami a lakosság számához viszonyítva ugyanannyi, mint a Németországba érkezők aránya - hangzott el az M1 híradójában.

Mintegy 350 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök szombatig. A legfrissebb hírek a migrációs válságról a Szegedma.hu-n!KLIKK: http://szegedma.hu/?p=579120

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.