Közélet

Állattenyésztési napok Vásárhelyen – kamarai tájékoztatóval és kézműves helyi termékekkel

Állattenyésztési napok Vásárhelyen – kamarai tájékoztatóval és kézműves helyi termékekkel

2014. április 25., péntek
Állattenyésztési napok Vásárhelyen – kamarai tájékoztatóval és kézműves helyi termékekkel
mezogazdasagi_kiallitas01_gs

Kiváló minőségi kézműves élelmiszereiket és természetes alapanyagokból készült termékeket mutatnak be és kóstoltatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjainál a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, ahol szakmai tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

Minden eddiginél több kiállítóval, tizenhat hektáron várják az érdeklődőket a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába Hódmezővásárhelyre. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei szervezete is képviselteti magát, hétszáz négyzetméteren 18 kiállítóval várják az érdeklődőket. A falugazdászok és szakreferensek közreműködésével tanácsadást is nyújtanak a mezőgazdasági termelés, termékfeldolgozás és értékesítés területén felmerülő kérdésekben, de az aktuális pályázatokról is lehet tájékozódni. A kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, és a földművelésügyi igazgatósága egyaránt várja az érdeklődőket, információkat nyújtanak a mezőgazdasági termelés, valamint az állattartás felügyeletével kapcsolatos szabályozásról vagy akár az őstermelőket érintő jogszabályváltozásokról.

Kispál Ferenctől

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől megtudtuk, az „F” szektor hétszáz négyzetméteres 801-es kiállítóhelyén 18 környékbeli kiállítóval találkozhatnak az állattenyésztési napokra kilátogatók, náluk kézműves élelmiszereket, biotermékeket kóstolhatnak és vásárolhatnak. „Füstölt húsáru, sajtok, szörpök, zöldségek és virágok” – sorolta Kispál, mi mindent lehet náluk vásárolni és kóstolni a vasárnap estig tartó kiállításon. A kamara tizenöt falugazdásza is a helyszínen várja a gazdálkodókat, illetve a szakreferensek a továbbképzésekkel vagy épp az élelmiszerek feldolgozásával kapcsolatos információkkal állnak rendelkezésre. „Fontos feladatunk, hogy valóban szolgálató kamarát működtessünk, célunk, hogy minden hozzánk forduló gazdának tudjunk segíteni” – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke.

mezogazdasagi_kiallitas02_gs

A Vitaricum zöldségeiről azt is megtudhatjuk, hogy kitermelte, a QR-kóddal ellátott termékekből pedig ajándékoznak is a vásározóknak.

Acsay Lajos

tulajdonos a SZEGEDma.hu-nak elmondta, lassan elindul a primőr szezon, ezért is tartották fontosnak, hogy milyen minőségű magyar termékek vannak. „A Vitaricum csapata által felajánlott zöldségekből az állattenyésztési napokra kilátogatóknak egy-egy csomaggal kedveskedünk, amiért nem kérünk pénzt, de standunknál az ÁGOTA Alapítványnak gyűjtünk közösségi centrumuk felújítására. Korábban is támogattuk Kothencz János csapatát, mert úgy látjuk, ha a saját gyermekeinknek mindenből a legjobbat próbáljuk nyújtani, akkor oda kell figyelnünk a többi gyerekre is, hogy nekik is legyen jövőképük, legyen miért tanulniuk, küzdeniük” – fogalmazott Acsay Lajos. Standjuknál Csongrád és Bács-Kiskun megyei termékeket kínálnak, a piros retek Röszkéről, a lila csemegehagyma Mórahalomról, a paradicsom Üllésről, míg a TV paprika Ópusztaszerről van. A termények QR-kóddal vannak ellátva, mely az adott zöldség elírása mellett a termelőjét is bemutatja, valamint a Vitaricum weboldalára is elnavigál. „Az a célunk, hogy a termelőt megismertessük a fogyasztókkal, ezen felül a termékről is információkkal lássuk el. Komoly munka lesz újra felépíteni a vásárlói bizalmat, de bízom abban, hogy összefogással képviselni tudjuk ezt a jó ügyet, ami példaértékűvé válik” – tette hozzá a Vitaricum alapítója. A kamara kiállítói között megtaláljuk többek között a Somodi Borgazdasági Kft.-t, a Gárgyán-fűszereket, kisteleki hústermékeket,

Bozóki Mária

sajtkészítő termékeit, míg

Simon Zsolt

, a Bodzilla bio bodzatermékeivel vesz részt az állattenyésztési napokon. „Ezen a kiállításon az egységet is szeretnénk megmutatni, hiszen mindannyian az agrárkamara jóvoltából veszünk részt a rendezvényen, és be tudjuk bizonyítani, hogy az alulról jövő kezdeményezéseknek igenis van jövőjük” – mondta el portálunknak. Igyekeznek minél több neves szakmai kiállításon megmutatni a kiváló minőségű termékeket, a cél az, hogy a vásárlók visszatérjenek a helyi termelőkhöz. Sándorfalváról érkezett

Csúri Beáta

, aki fűszerpaprikát kínál. Tapasztalatai szerint egyre többen tartják fontosnak, hogy valóban helyi alapanyagokból készítsék ételeiket, a fűszerpaprikánál pedig kimondottan a magyart keresik a vevők. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok részletes programját

ITT

tekintheti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.