Ingyenes képzést indítanának a baromfitartóknak

2017. szeptember 10., vasárnap · Hozzászólok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve képzést indítana azoknak a baromfitartóknak, akiknek nincs szakirányú végzettségük, az ingyenes képzést szeretnék minden évben kötelezővé tenni – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap. Tovább »

Az egészségre is veszélyes lehet a hamisított méz a szakmai szervezetek szerint

2017. szeptember 6., szerda · Hozzászólok

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint, ezért egyértelmű eredetjelölési és a magyarországihoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolják az Európai Unió számára. Tovább »

A nyerstej árak emelkedéséhez a termékpálya minden tagjának össze kell fognia

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

A termékpálya minden résztvevőjének össze kell fognia a Magyarországon termelt nyerstej árának emelkedése érdekében, ebben a kérdésben egységes véleményt képviselnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai, így a felvásárlók, a termelők és kereskedők is – mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Tovább »

Vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte az Agrárkamara

2017. június 23., péntek · Hozzászólok

A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – június 1-jétől visszavonásig – Pintér Sándor belügyminiszternél. Ha a tárcavezető elfogadja a kamara javaslatát, akkor a gazdálkodóknak az adott időtartamban nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után. Tovább »

Agrárkamara: április 15-ig jelenthetik be a gazdák a fagykárt

2017. március 24., péntek · Hozzászólok

Április 15-ig igényelhetnek kárenyhítést a gazdák a téli fagy miatt; a fagykár bejelentésére a határidőt követően már nem lesz lehetőség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Tovább »

Nagy-Huszein Tibor: Még mindig használhatatlan az agrárkamara drága honlapja

2017. február 27., hétfő · Hozzászólok

nagy-huszein_tibor_sajttaj003kf

A DK-s politikus feljelentése ügyében még nyomoznak, de Nagy-Huszein reméli, hogy minél hamarabb vádat emel az ügyészség. A párt szerint az agrárkamara honlapját irreálisan magas áron hozták létre, de közben használhatatlan. Tovább »

Brüsszeli lobbiszervezethez csatlakozott az agrárkamara

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csatlakozott a The Association for Better European Access to Nutrients (ABEAN) lobbiszervezethez; a brüsszeli egyesület jelenleg a foszfát nyersanyagok és műtrágyák esetében fennálló 6,5 százalékos uniós importvám eltörléséért küzd, hogy a gazdák, az importőrök és a gyártók minél olcsóbban jussanak hozzá a hatóanyagokhoz. Tovább »

A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertés tőkehús áfájának csökkentése

2016. november 8., kedd · Egy hozzászólás

A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el a sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárpiaci főosztályának vezetője kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson. Tovább »

Nyolc tonna lisztet kapott az ÁGOTA Alapítvány és a L.É.T. Egyesület + FOTÓK

2016. október 27., csütörtök · 2 hozzászólás

BC5K8930Összesen 65 Csongrád megyei adományozó felajánlását vehette át csütörtökön az ÁGOTA Alapítvány, valamint a L.É.T. Egyesület, a lakásotthonokban és a nevelőszülőknél élő fiatalok, illetve az egyesülettel kapcsolatban álló rászoruló családok 4-4 tonna lisztet kaptak.
Tovább »

Bírságmentesen engedélyeztethetők a korábban illegálisan létesített kutak

2016. szeptember 16., péntek · Egy hozzászólás

Törvénymódosítás teszi lehetővé, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt az idén június 4. előtt illegálisan létesített kutak, az engedélyeztetési eljárás megkönnyítése érdekében tájékoztató kiadvány jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján – hívta fel a figyelmet a kamara. Tovább »

A vadkár egyre nagyobb probléma az országban

2016. augusztus 22., hétfő · Hozzászólok

A vadkár egyre nagyobb probléma az országban, a térített mezőgazdasági vadkár 2015-ben 2,3 milliárd forintot tett ki – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) érintett osztályainak ülésén, ahol a Szent István Egyetem (SZIE) Vadvilág Megőrzési Intézetnek a vadkárral kapcsolatos rendelkezések megalapozásához készített felmérését mutatták be hétfőn. Tovább »

Agrárkamara: túlkínálat van görögdinnyéből Európában

2016. augusztus 4., csütörtök · Hozzászólok

Nem csak Magyarországon, de egész Európában alacsonyak a görögdinnye felvásárlási árak és túlkínálat van a gyümölcsből a piacokon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

A felnőttképzés további felülvizsgálatát javasolja az agrárgazdasági kamara

2016. január 8., péntek · Hozzászólok

A felnőttképzés további felülvizsgálatát javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mivel a képzések és a vizsgák magas száma tapasztalatai szerint nem minőségi, hanem inkább árversenyt eredményez – közölte a köztestület pénteken az MTI-vel.
Tovább »

Magyarok kenyere: több mint 230 tonna búza gyűlt össze a Központi Búzagyűjtő Napra

2015. augusztus 9., vasárnap · Hozzászólok

A Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatója Pécsen

Mostanáig 236 tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere program javára, a gyűjtés augusztus 12-ig folytatódik az ország 46 gyűjtőpontján – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke vasárnap Szarvason, a Központi Búzagyűjtő Napon.
Tovább »

Agrárkamara elnök: a közfoglalkoztatottak egy része visszaél az idénymunkával

2015. június 23., kedd · Hozzászólok

Az agrárkamara elnöke szerint több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával; a kamarához sok jelzés érkezett arról, hogy a közfoglalkoztatott csak akkor vállalja a gazdáknál az idénymunkát, ha megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, valamint felveheti a közmunkabért is – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

Jakab István: Az EKÁER a magyar gazdát védi és fehéríti a gazdaságot! + FOTÓK

2015. január 14., szerda · Egy hozzászólás

nak_konf10_kf

A becsületes magyar gazdák és kereskedők védelmét szolgálja az EKÁER – jelentette ki Jakab István. A MAGOSZ elnöke úgy értékelte, hogy a gazdaság kifehérítésén túl az orosz embargó miatt az uniós piacokat elárasztó dömpingárutól is védeni kell a hazai termelőket. Tovább »

A helyi termelők feladata felvirágoztatni a fűszerpaprika-ágazatot + FOTÓK

2014. november 27., csütörtök · 2 hozzászólás

agrargazdasag29_KFA szegedi fűszerpaprika-őrlemény mellett a szintén szegedi téliszalámi, valamint a régióból származó makói vöröshagyma is felkerült már az eredetvédett magyar készítmények listájára. Az oltalom alatt álló termékek ezzel feljutottak a francia Espelette pepper, vagy a földrajzi eredetvédettség alatt álló Absinthe de Pontarlier ligájába. De miért jó a termelőnek, ha különböző védjegyekkel látja el áruit és mit üzen ezzel a fogyasztó felé? Többek között ilyen agrárgazdasági kérdésekre keresték a választ szerdán Szatymazon, a Lehetőségek a fűszerpaprika-ágazat és a borászat fölvirágoztatására című konferencián.
Tovább »

Ésszerű támogatáspolitikára van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint

2014. június 20., péntek · Hozzászólok

Ésszerű és hatékony támogatáspolitikát javasol a kormánynak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), olyat, amely figyelembe veszi a foglalkoztatást, elősegíti a magasabb hozzáadott értéket előállító és több munkaerőt foglalkoztató tevékenységek fennmaradását és fejlődését.
Tovább »

Állattenyésztési napok Vásárhelyen – kamarai tájékoztatóval és kézműves helyi termékekkel

2014. április 25., péntek · 2 hozzászólás

mezogazdasagi_kiallitas01_gs

Kiváló minőségi kézműves élelmiszereiket és természetes alapanyagokból készült termékeket mutatnak be és kóstoltatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjainál a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, ahol szakmai tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők. Tovább »

Húsvéti ízkavalkád a Marson + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap · 2 hozzászólás

mars_ter04_gs

Cipóban sült füstölt csülök, fűszeres báránypecsenye, töltött tojás – többek között ezekkel a húsvéti étkekkel kedveskedtek a Mars téri piacra kilátogatóknak a második gasztronómiai napon. Nem titkolt cél, hogy a hagyományos helyi termékeket és ízvilágot ismertessék meg a szegediekkel. Tovább »

Kóstolásra várják a szegedieket a Mars téri piacon

2014. április 10., csütörtök · 7 hozzászólás

tanyasi_termekek_mars_ter45_gs
Húsvéti finomságokból kapnak kóstolót mindazok, akik szombaton délelőtt kilátogatnak a Mars téri piacra. A gasztronómiai nap egyik célja, hogy a közelgő ünnepek kapcsán irányítsa rá a figyelmet a környékben termelt, kiváló minőségű árura. Tovább »

Szegedi fórum az új földtörvényről – fókuszban a vásárlás és a regisztráció + FOTÓK

2014. április 9., szerda · 5 hozzászólás

fold_konferencia06_gs

A zsebszerződések megszüntetése és a föld magyar kézben tartása – az új földtörvény kapcsán ezt hangsúlyozták a megyeházán rendezett szakmai fórumon. A földműveseknek május elsejéig kell regisztrálniuk, míg helyi szinten föld alakulnak, melyeknek vétójoga lesz. Tovább »

Kamarai szemle a nagybanin – a piac fejlesztése elkerülhetetlen + FOTÓK

2014. február 28., péntek · 7 hozzászólás

nagybani_piac12_gsBővítés nélkül elsorvadhat a Dorozsmai Nagybani Piac – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki a térség fideszes országgyűlési képviselőivel, B. Nagy Lászlóval és Farkas Sándorral tartott szemlét a nagybanin.
Tovább »

Czerván: a mezőgazdaság jobban teljesít + FOTÓK

2014. február 27., csütörtök · 9 hozzászólás

agrar_sajttaj06_gsÖtszáz milliárd forinttal több uniós forrás érkezik az agráriumba a következő hét évben – jelentette ki Czerván György államtitkár a megyeházán tartott gazdálkodói fórumon, melyen a támogatási rendszer új elemeiről és a NAK tevékenységéről is tájékoztatták a résztvevőket.
Tovább »

Gasztronómiai Nap a Marson – középpontban a helyi termékek + FOTÓK

2014. február 15., szombat · 22 hozzászólás

tanyasi_termekek_mars_ter03_gsJuhtúrós krumplipapucsot, hagyományos parasztreggelit is kínáltak a Mars téren a nagycsarnokban, ahol a tanyasi termékek piacának egy éves születésnapját ünnepelték. Tovább »

Újabb forrás a Pápai Hús beszállítóinak

2013. november 30., szombat · Hozzászólok

A de minimis (csekély összegű) kereten felüli tartozások rendezésére 400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – jelentette be Győrffy Balázs, a kamara elnöke a pápai gyárban tartott sajtótájékoztatóján szombaton. Tovább »

Czerván: ismét nyereségessé kell tenni a fűszerpaprika-termesztést! + FOTÓK

2013. november 29., péntek · 2 hozzászólás

ferencesek_paprikanap14_gsEredetvédetté kell tenni a szegedi paprikát, hírneve csak így őrizhető meg a világpiacon – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az alsóvároson rendezett szakmai konferencián. Tovább »

Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK

2013. november 29., péntek · 10 hozzászólás

szent_istvan_piac20_gsPéntekenként helyi termelők és kézművesek portékái közül válogathatunk a Szent István téren, ahol nemcsak sajtok, füstölt húsáru és savanyúság, hanem például kézműves termékek is várják a vásárlókat.
Tovább »

Tanyasi termékek napja a Mars téri piacon + FOTÓK

2013. június 14., péntek · 10 hozzászólás

mars_ter_tanyasi_termekek03_gsFebruárban indult a kezdeményezés, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel közös segítse a tanyasi termékek piacra jutását. A projekt véget ért, a piac azonban támogatja, hogy a jövőben is folytatódjon.
Tovább »