Közélet

Szeged megszabadul lomjaitól október végéig

Szeged megszabadul lomjaitól október végéig

2012. szeptember 8., szombat
Szeged megszabadul lomjaitól október végéig

Szombaton Tarjánban és Felsővárosban folytatódik az idei lomtalanítás, egy hét múlva Tápé és Baktó, majd Alsóváros lesz a soros. Október végéig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a város minden lomtárát kiürítik.

Makrai László

, a szegedi környezetgazdálkodási cég ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, hogy a lomtalanításnak ez a formája már nem igazán felel meg a kor követelményeinek. Sajnos ilyenkor gyakran olyanok is kirakják a lomokat, akik nem lennének erre jogosultak (vállalkozások, szüneteltetők), illetve sittet, építési törmeléket is kihelyeznek. „Nem beszélve arról, hogy szervezetten jelennek meg olyan csoportok, akik kriminalizálva a közterületet, jogot formálnak a lakostól a szolgáltatónak átadott lomra, a helyszínen szétbontják, szétszórják a hulladékot, a környék tisztaságát tönkre teszik, így gyakran biztonsági szolgálattal kell a rendet biztosítani, illetve a rivalizáló szemétgyűjtő bandákat szétválasztani. A jövő héten dönt az Országgyűlés az új, hulladékról szóló törvényről, melyben lefektetheti a szabályzás modern 'zöld számos' bevezetését, amikor (az egyébként a hulladékszállítást fizető lakos) célirányos jelzéssel élhet a szolgáltató felé a lom elszállításáról” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Makrai László.

Lomtalanítás – mikor, hol?

A nyári szünet után tehát folytatódik az idei lomtalanítás.

Ennek első helyszíne

szeptember 8-án (szombat) Tarján, Felsőváros városrészekben lesz.

A további időpontok és helyszínek:

szeptember 15. (szombat): Tápé és Baktó, szeptember 22. (szombat): Újszeged (Temesvári krt.-tól Marostői városrész felé eső rész), Marostő lakópark, Marostő kiskertek, Partiszkon kiskertek, szeptember 29. (szombat): Alsóváros-Móraváros-Bajai út 14., szeptember 30. (vasárnap): a két körút köze (Tisza Lajos krt. és a nagykörút körút közötti terület Tiszától a Tiszáig bezárólag), október 6. (szombat): Északi városrész, Gedó – Makkosháza – Fodorkert – Rókusi lakópark – Harmónia lakópark területei, október 8. (hétfő): Béketelep – Gyulatelep – Öthalom, október 13. (szombat) Kiskundorozsma, október 21. (vasárnap): Belváros – Újszeged (Temesvári körúttól a Tisza folyó felé). Megtudtuk: egész évben működnek hulladékudvarok (Újszentiván, Baktóban a Pihenő utca, Alsóvároson a szentmihálytelki út vége, Gyálaréti út vége, Kiskundorozsmán a Búza utca, Szentmihályon a Gárdonyi utca vége, Tápén a hátsó Olajos út, a Vértói út és a Sándorfalvi út hulladékfeldolgozó hulladékudvara), ahová munkaidőben és hétvégén vihető térítésmentesen lom (nem kommunális hulladék).

Reggel 7-kor viszik a lomot

A Szeged Megyei Jogú Város közgyűlésének rendelete szabályozza jelenleg a lomtalanítást. E szerint a nagyobb méretű berendezési tárgyak szervezett összegyűjtéséről, elszállításáról lomtalanítási akció keretében, évente egyszer a szolgáltató gondoskodik Szeged város teljes közigazgatási területéről. Kiskertes övezetekben a lomtalanítás kijelölt gyűjtőpontokról történik. A lomtalanítás akció helyéről, időpontjáról a lakosságot a szolgáltató szórólap útján értesíti, a lakosság a lomot a gyűjtés megkezdése előtt 24 órán belül helyezheti ki a közterületre. A gyűjtés szelektív módon történik, ezért lehetőség szerint a papírt, műanyagot és a fémet a vegyes lomtól elkülönítve a fanyesedéket pedig 1 méternél nem hosszabb max. 30 kilós kévébe kötve a jelzett napon reggel 7 óráig kell kihelyezni az úttest mellé, ahova a hulladéktároló edényeiket is ki szokták tenni. A későn kihelyezett lomot, valamint a háztartási, ipari hulladékot, építési törmeléket és veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat, elektronikai hulladékot, gumiköpenyt a környezetgazdálkodásnak nem áll módjában elszállítani. A lomtalanítás minden olyan lakossági ügyfélnek ingyenes, akinek nincs díjhátraléka, illetve nem szünetelteti a rendszeres hulladékszállítást. A város több szegmensre van osztva, minden esetben az érintett városrész lakossága kap szórólap útján tájékoztatót. Ezenkívül a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

honlapján

vagy a diszpécser szolgálat 62/777-204-es telefonszámán lehet részletesebb információhoz jutni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.