Írjon nekünk

Vélemény

Hogyan tovább, Jobbik? (1. rész) – reakció a hozzászólásokra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/frenki.jpg

Megjelent:

Azt sejtettem, hogy a tegnapi bejegyzésem számos Jobbik-tagnál, illetve -szimpatizánsnál kiveri a biztosítékot, amiatt azonban csalódott vagyok, hogy az általam leírtakhoz kevés érdemi hozzászólás érkezett, és – tisztelet a kivételnek – a kapcsolódó ellenvélemények feltüntetése helyett főként a személyemet támadták. Ezekre azonban nem látom értelmét reagálni. Viszont szeretném tovább részletezni a témát, bízva abban, hogy ezáltal talán érthetőbb lesz az, amire valójában gondoltam.

De mielőtt mindehhez hozzákezdenék, újfent szeretném felhívni a figyelmet arra – és most elnézést kérek azért az illetlenségért, hogy magamat kényszerülök idézni -, „hogy írásomban elsősorban a magyarországi események Jobbikra ható politikai következményeit, illetve az arra adandó esetleges jobbikos válaszokat kívánom számba venni.” Magyarán – bármilyen hihetetlenül is hangzik – nem célom a Jobbik negatív színben való feltüntetése, vagy ócsárolása. Egyszerűen csak a fennálló helyzetet, illetve annak következményeit próbálom elemezni. Na, hát ennyit a magyarázkodós részről…

Ami pedig tegnapi írásom témáját illeti – hogy a legelején kezdjem -, én úgy gondolom, hogy a demokráciában a pártok célja a hatalomhoz való hozzájutás, azaz a kormányzás lehetőségének megszerzése. Az ellenzéki pártok – amilyen a Jobbik is – tevékenységét pedig a kormányra kerülni – ellenzékben maradni értékduál határozza meg. Természetesen az előbbi elérése az elsődleges cél, hiszen ezáltal valósíthatják meg azt a programot, amellyel a választópolgárok elé álltak. Ehhez azonban komoly stratégiák kellenek, ugyanis a kormányzás csak megfelelő számú választópolgár támogatásával érhető el. Szavazatokat pedig csak különböző – és az adott párt helyzetének megfelelő – kampánystratégiákkal, illetve kampánytechnikákkal lehet szerezni. Ilyen kampánytechnika példának okáért a negatív kampány intézménye, amelyet minden egyes párt tudatosan alkalmazni is szokott. Ez alól a Jobbik sem kivétel. A párt sajátos helyzetét tekintve nem is lehet kivétel. Sőt! Ahhoz, hogy megtartsák, és esetleg növeljék a szavazótáborukat főleg a kormányzó pártokat – jelen esetben a Fidesz-KDNP-t – kell támadniuk. A Jobbik ugyanis nem a szokványos utat járta be, hiszen országgyűlésen kívüli szervezetből vált közel 17%-os parlamenti párttá. És óriási hiba lenne azt gondolni, hogy ez elsősorban a Jobbik politikusainak, azok tevékenységének köszönhető. Nem! Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években a balliberális kormányok tönkretették az országot, és emellett még – nem mellékesen – a korrupciót is állami, illetve önkormányzati szintre emelték. Az MSZP azonban megbukott, így a Jobbik ezután már nem remélhet további szavazatokat a szocialisták támadásával. Ezért a célkeresztbe elsősorban a Fidesz került: minél inkább sikerül a szocialistákhoz hasonlítani a Fidesz és az Orbán-kormány tevékenységét, annál több szavazatot szerezhet a Jobbik. Erre próbáltam rávilágítani az előző írásomban. És ezzel nem azt mondom, hogy a Jobbik csalódott az MSZP bukása miatt. Ez meg sem fordult a fejemben. Csupán azt mondom, hogy új helyzet állt elő, amelyhez alkalmazkodnia kell a pártnak, mely során – a magam részéről – a Fidesz erőteljes támadására számítok.

Mindemellett még azt is látni kell, hogy az áprilisi választásokon a Jobbik – legalábbis véleményem szerint – túlnyerte magát, ugyanis a jövőben minden 17%-nál rosszabb eredmény csalódást fog kelteni a Jobbik tagsága, illetve a szavazótábora körében. És a Jobbik táborának esetleges megcsappanását követően a párt vezetésének egyre több kritikát kell majd kiállnia, mely következtében komoly belső viták alakulhatnak ki, amit nem lesz könnyű kezelni. Meggyőződésem, hogy a Vona Gábor vezette pártelnökség is tisztában van ezzel, és ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a Jobbik megőrizze támogatottságát. Ennek érdekében a párt a parlamentben igyekszik a Jobbik-szavazók elvárásainak megfelelő javaslatokat tenni, kiáll a Gárdáért – amely belső harcok esetén komoly veszélyt jelenthet, lévén saját tagsággal és önkormányzattal rendelkező szervezetről van szó, amely akár a Jobbik riválisává is válhat – valamint erőteljes negatív kampányt folytat a kormányzó pártok ellen. Ez utóbbit részben azért teszik, hogy a szocialisták meggyengülésével keletkező űrt kitölthessék. Ezen tevékenységüket a tegnapi bejegyzésemben már részleteztem, és nem kívánom ismételni magam.

Viszont azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy amiről most írok, az a politika úgymond sötét oldala. A szükséges rossz, amellyel minden egyes párt, még a legtisztább szándékúak is találkoznak. A pártok ugyanis egymással versengenek a szavazatokért, mégpedig annak érdekében, hogy kormányra kerülhessenek, és ezáltal lehetőséget kapjanak politikai programjuk véghezvitelére. Ellenzékben ugyanis sok esetben csak „szájkaratézni” lehet, és kizárólag a kormányzó pártok jóindulatán múlik egy-egy ellenzéki javaslat elfogadása. Ilyen helyzetben volt a Fidesz az elmúlt nyolc évben, a következő négyben pedig a Jobbiknak jut ez a szerep. És ha a radikális párt további sikereket akar elérni, akkor az útját bizony keresztezni fogja a politika sötét oldalának azon része, amit legegyszerűbben úgy hívhatunk: NEGATÍV KAMPÁNY!

Ui.: érdemes figyelni a híradásokat. A Jobbik még az első választási kudarcán sincs túl, a párton belül azonban máris komoly ellentétek feszülnek. Néhány egészen friss hír: „Beszivárgók okoznak feszültséget a Jobbikban?”, „Vonának megígérték, ha ellenük tesz, kirángatják a Parlamentből”, valamint „Feloszlatták a Jobbik egyik legnépesebb alapszervezetét”. A beszivárgókkal kapcsolatos veszélyre – amelyet most egy napokban távozó Jobbik kabinetvezető erősít meg – egy régebbi írásomban már felhívtam a figyelmet… No, hát mindezek tükrében talán érdekes lehet majd a „Hogyan tovább, Jobbik?” című bejegyzésem második része…

Hirdetés

Kommentek

Vélemény

Alulmotivált milliomos balerináink égetik el Puskás örökségét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/frenki.jpg

Megjelent:

A Luxemburgtól elszenvedett vereségben számomra nem csak az a fájó, hogy egy újabb fél amatőr csapat játszott cica egér harcot a “magyar álom” megtestesítőivel, hanem az, hogy a csapat gerinc és elképzelés nélkül alibizte le az egész mérkőzést.

Tovább olvasom

Vélemény

Sétáltunk a fények és a halál városában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/frenki.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elit rejtett szórakozóhelyei, titkos fogadások, még titkosabb luxus bordélyházak, és ami mindezeket összeköti: egy halott lány. Ez nem napjaink New Yorkja, hanem 1936 Budapestje.

Tovább olvasom

Vélemény

Georges Leekens csak “ócska időhúzásra” jó?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/frenki.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csányiék idehoztak egy olyan szakembert, aki bár kétségtelenül hatalmas tapasztalattal rendelkezik, nem fogja lerakni a jövő magyar válogatottjának az alapjait.

Tovább olvasom

Aktuál