Írjon nekünk

Szórakozás

A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Fotó: Gémes Sándor

Sokat és sok helyen panaszkodnak a vendéglátósok, a szállásadók, hogy túl hamar ér véget a nyári szezon. Nos, Szegeden több mint egy évtizede történt egy kezdeményezés, mely (talán a bajai halászléfőző verseny sikerein felbuzdulva) évről évre fejlődve mára (azaz majd csütörtökre) az ország egyik legnagyobb gasztronómiai (szabadidős és sport-) fesztiváljává nőtte ki magát. Ráadásul valóban kihagyhatatlan, mert családias hangulata, íz- és programbősége folytán nem jönnek szóba az “ízlések és pofonok”!

Olyannyira igaz ez, hogy a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál az utóbbi időkben már nem fér be Szeged belvárosába, a folyón átívelve a Partfürdő teljes területét is megtölti, az átkelést pedig nem csupán a Bertalan híd, hanem hajók is biztosítják. A Tisza azonban nem csupán e tekintetben jut szerephez, horgászok, sárkányhajósok, ladikosok, úszók, egyszóval vízi emberek lepik el, változtatják Szegedet valódi főutcává.

Tizenkettedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza-partot. Amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek, és ezzel kiérdemeljék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

A bográcshelyeket az idén is az újszegedi Partfürdőn jelölik ki. A remények szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza-part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. A napfény és a vizek városában a napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

Idén kétszázezer látogatót várnak

A felejthetetlen illatok és lenyűgöző látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelő vendégül látásáról a “Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2008” rakpartra kitelepülő halászcsárdái gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorka-, a mézessütemény- és kürtöskalácsárusok sem.

A rendezvény szervezője, a Roosevelt Téri Halászcsárda a vízi bástyára felállított hétezer adagos óriásbográcsban szombaton és vasárnap is főz, így csupán itt közel tizennégy ezer adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában “gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők – akik nem vállalkoznak önállóan a bográcsállításra – a sziesztát a Stefánián, a Vármúzeum melletti borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodóvásáron a gyerekek kaphatnak vásárfiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik. A Tiszán olimpikonok társaságában sárkányhajózhatnak… De lesz vízikarnevál, rekordkísérlet, a nagyszínpadon pedig igazán nagy közönségkedvencek lépnek fel!

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Luxus Vivien: 3 milliós szexajánlatot kapott Babett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

A Viasat3 Feleségek luxuskivitelben című műsorának két sztárja városunkban vendégeskedett.

Tovább olvasom

Hírzóna

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét ünnepelni hívnak minden magyart a nemzet karácsonyfája alá december 15-én, az ópusztaszeri Magyarok Karácsonyára. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Szórakozás

Íme az év ajánlata a Mars téri piacon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegediek ismét alkottak.

Tovább olvasom

Aktuál