Vélemény

Selejtezős sallangok

Selejtezős sallangok

Sporttörténelmi mérkőzést játszott a magyar labdarugó válogatott két szempontból is Bulgáriában november 16-án.

2023. november 19., vasárnap
Fotó: Szigetváry Zsolt
Selejtezős sallangok

Meglett a kijutás!

Sporttörténelmi mérkőzést játszott a magyar labdarúgó válogatott két szempontból is Bulgáriában november 16-án. Arra a kálváriára, ami a helyszín kiválasztását illette a mostani magyar szurkoló nem emlékezhet. Legfeljebb a világháborúk idején, vagy rendkívüli geopolitikai helyzetekben fordulhatott elő utoljára, hogy a rendező ország nem tudta megrendezni válogatottunk elleni mérkőzését. Amit a bolgárok műveltek, pontosabban a harminc évvel ezelőtti aranygeneráció pár azóta sportvezetővé vált tagja Mihajlov, Lecskov és Kosztadinov, csaknem példanélküli (lentebb látjuk majd milyen hasonló botrányok öveztek korábbi és mostani selejtezős meccseket). Még a Bulgáriánál sokkal nehezebb helyzetben levő országok Izrael és Ukrajna is meg tudja rendezni hazai mérkőzéseit bár semleges helyszínen (ld. a felcsúti Izrael-Svájc amúgy felemelő meccset. Félbeszakadt, nem megrendezett meccsekről később értekezek.

A második szempont örömtelibb, ugyanis 1985 májusában fordult elő velünk utoljára, hogy egyenesági kijutást ünnepelhettünk világversenyre. Azon a tavaszi napon Ausztria ellen a Práter-stadionban Kiprich és Détári klasszis góljait csodálhattuk és lett meg csont nélkül a VB kijutás. Most egy faltörő kos típusú Ádám Martin és egy szerencsés öngól után örülhettünk. 

A siker sok aspektusból vizsgálható.

A sportszakmai elemzéseket elvégzik a szakértők számos fórumon, vlogokon. Én a társadalmi fogadtatásra voltam kíváncsi. Nem kellett nagymintás vizsgálat hozzá, hogy azonosítható legyen némely kedves honfitársunktól a bosszankodás, a keserűség és a jobb esetben megjátszott álnok örömködés. 

Nem tudom nem észre venni a stadionozók, a bezzegRomániázók és a mainstream csettintésére a profilképeiket folyamatosan ideológiai szimbólumokra cserélők frusztráltságát a magyar focisikereket látván 

Feltételezve, de nem megengedve, hogy az MLSZ is változtatgatott volna naponta a helyszínek között a legendás békéscsabai Pásztor Józsefnek adok igazat. A lilák korábbi ikonikus játékosa azt nyilatkozta, hogy ha mit csinálunk ilyet évekre eltiltanának minket. Túlzásában van némi igazság, emlékezzünk vissza, hogy a csodálatosan megrendezett 2021-es EB meccseket követően milyen mondvacsinált indokokkal zárták ki a nézőket pár meccsre a Puskás Arénából.

Visszakanyarodva a fent említett bolgár sportvezetői trió sportszerűtlen bénázására három olyan korábbi selejtező találkozót fogok most áttekinteni, amelyeket nem tudtak megrendezni vagy befejezni szervezői hiányosság, vagy valamilyen botrány kapcsán.

A két legemlékezetesebb Brazíliához köthető. 

Az első 1989-ben a 90-es VB selejtezőiben történt. Rioban Brazília 1-0-ra vezetett Chile ellen, mikor a vendégek kapusa egy pályára bedobott petárda mellett elterült és levitette magát a pályára. A chileiek levonultak a pályáról abban a reményben, hogy a javukra írják jóvá a mérkőzést. Csak pár profi brazil sportfotósnak köszönhető, hogy a brazilok bebizonyították, hogy Rojas készült erre az eseményre és a kesztyűjébe rejtett borotvával vágta meg magát és lett így véres a feje. Brazília így jutott ki a VB-re miután konkrétan a zöld asztalnál korábban már úgy könyvelték el az eredményt, hogy az azóta már ötszörös világbajnokok nem kvalifikálják magukat Olaszországba. Chilét végül kizárták az 1994-es VB selejtezőiből.

A másik botrányos esemény tanúi két éve lehettünk, bár annak nem volt már különösebb tétje. A COVID idején a hisztéria odáig fajult, hogy brazil járványügyi hivatalos személyek ellepték a pályát arra hivatkozva, hogy négy argentin Premier League játékos megsértette a karantén protokollt.

A játékosokkal civakodó hivatalos személyek megjelenése egyben volt nevetni való és szánalmas, végül a két csapat levonult a pályáról és a meccset soha nem játszották le, kifejezetten azért, mert a két csapatnak volt már elég pontja, hogy kijusson a katari VB-re

Botrányos folyamat van kibontakozóban az afrikai VB selejtezők mostani lebonyolítása kapcsán. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség 2021 óta folytatott szigorú politikája, amely a jobb minőségű nemzeti stadionok építését és felújítását ösztönzi, azt eredményezte, hogy a következő héten 53 csapatból 17 semleges pályán, a hazai szurkolóktól távol rendez mérkőzéseket.
 

Patrice Motsepe, a CAF (Afrika Labdarugószövetség) elnöke szerint "teljesen elfogadhatatlan", hogy egyes tagok nem rendelkeznek olyan stadionnal, amely megfelel a nemzeti és klubcsapatok nemzetközi mérkőzéseinek megrendezésére vonatkozó előírásoknak.

Etiópia például szerdán a nyugat-marokkói El Jadida kikötővárosban nyitja meg a tornát, ahol Burkina Fasót fogadja, mintegy 5500 kilométerre Addisz-Abebától. Niger csapata mintegy 2200 kilométerre lesz az otthoni szurkolóktól szintén Marokkóban, amikor szombaton Tanzánia ellen lép pályára a 45 000 férőhelyes Stade de Marrakechben

Látható, hogy nem példanélküli a bolgár-magyar meccs rendezése körül kialakuló nehézség és botrány.

Az összes esetben egy dolog közös: a szurkolók isszák meg a levét, hogy a nemzeti labdarugószövetségek alkalmatlan vezetőket foglalkoztatnak.

A történet lezárásához két új adalék szombat reggeli információt érdemes kiemelni:

 

  • Boris Mihajlov lemondott a Bolgár Labdarugószövetség éléről.
  • Továbbá az Amerikai Népszava „újságírója” jól összefoglalta a hazai ellenszurkolók érzésvilágát kirohanásával a közösségi médiában.

 

Azt találta írni, hogy „nem szurkolunk mi sem a magyar válogatottnak és ehhez semmi közötök.” Mindenesetre Montenegró ellen 65.000-en ott leszünk kiszurkolni a csoportelsőséget és veretlen menetelést.

ifjabb dr. Thékes István

főiskolai tanár, egyetemi docens, oktatáskutató, tanyang fejlesztő

Ez az írás egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk. Szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu
 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.