Vélemény

Legtöbbük sorsa ismeretlen...

Legtöbbük sorsa ismeretlen...

2021. november 25., csütörtök
Legtöbbük sorsa ismeretlen...

Szegezsa, Darnica, Vorkuta. Vesztőhelyek. Más nevükön: kényszermunkatáborok. A hírhedett szovjet gulágok. Egykori lakóikra elékezünk ma.

Áldozatok, végtelen sorban. Széles János. Szegeden született 1926-ban. Neve Szegezsa tábor fogolynévsorában szerepel. „További sorsa ismeretlen.” Rácz Flórián. Hódmezővásárhely, 1911. Szegezsa tábor. További sorsa ismeretlen. Erdei Antal. 1912, Makó. Szegezsa tábor, sorsa ismeretlen. Bálint-Bata Géza. 1918, Szeged-Röszke. Sorsa ugyanaz…

Az egykor volt szegediek áldozatsora Ábrahám Ádámtól Zombori Józsefig tart. A csongrádiaké Ambrus Mihálytól Zeke Antalig. A szentesieké Almási Istvántól Zsinóros Szabó Sándorig. Sosem érünk a végére, minden település elvesztett valakit a ruszki büntetőtáborok egyikében. A legtöbb kényszermunkás katona volt. A nemzetközi jogot megcsúfolva a hadifoglyokat is munkatáborokba hurcolták. Meg számtalan civilt. Nőket is, akiket akár az utcán összefogdosva, málenkij robotra, „kis” munkára a Szovjetunióba deportáltak.

1944 decemberében megszületett a hadparancs a magyarországi németek közmunkára „mozgósításáról”. Persze korántsem csak németek szerepeltek a tervben: mindenki, aki munkaképes volt: magyar politikai elítéltek, és akit csak be tudtak fogni. Előírták, hogy tizenöt napi élelemmel, és mennyi lábbelivel, ruhaneművel, takaróval kell jelentkezniük. Hogy a közmunka a szovjet kényszermunkatáborokban, a gulágokon lesz, arról egyetlen szót se ejtettek.

A munkaerő-szükséglet nagyobb részét a hadifoglyokkal kívánták megoldani, de hiba csúszott a számításba. A Budapest ostromát vezénylő Malinovszkij marsall 138 ezer hadifogollyal kalkulált – miközben a magyar és német védők összesen nem voltak nyolcvanezren, közülük miden második meghalt, s csak a megmaradtak eshettek fogságba. A rosszul számoló marsall nem jött zavarba: elrendelte, hogy bármi áron pótolni kell a hiányt. És megkezdődött az embervadászat. Utcai járókelőket, vagy a gyárakban épp dolgozók sokaságát fogdosták össze. Nem kímélték a kórházban lévőket s a templomban imádkozókat se. Ha valakinek sikerült megszöknie a transzportból, a ruszki katonák az első szembejövőt elkapták, belökték a sorba, vitték. A fővárosból százezer civilt hurcoltak el. Az országban mindenütt zajlott a polgárok összefogdosása: férfiakat, nőket, még gyerekembereket is vittek. Elképesztő példa: egy életerős, ám csak kilencéves fiú is erre a sorsra jutott!

Hogy összesen mennyien voltak, nem tudni. A szovjetek 1949-es jelentése 534 ezer magyar fogolyról szól, harmaduk civil. De ez a szám nem , akik a hosszú úton, a vagonokban meghaltak, vagy az átmeneti gyűjtőtáborokban összezsúfolva a járványok áldozatai lettek. Akik végül megérkeztek a távoli lágerekbe, azokra is szörnyű sors várt. Rettenetes körülmények közt éltek ott, tífusz, fagy, éhhalál tizedelte őket, vagy baleset a bányák egyikében. És sokukat egyszerűen kivégezték. Szakértők szerint a teljes fogolyszám 900 ezer is lehetett. Harmaduk sosem térhetet haza.

A szabadulók első csoportja ma 68 éve, 1953. november 25-én érkezett meg Magyarországra. Ezt a napot 2012-ben az Országgyűlés a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította. Ma rájuk emlékezünk.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.