Vélemény

Vélemény: A dohányzás ára

Vélemény: A dohányzás ára

2011. június 26., vasárnap
Vélemény: A dohányzás ára

Akárhogyan is legyen, a jobbikos javaslat megszívlelendő. Inkább sodorjon, mint feketén vásároljon, aki nem tudja letenni a cigit.

Voltak idők, amikor, mint mostanság a fogkrémeket, a marketingesek az orvosokkal adatták el a cigarettát. Valahogy úgy érveltek, ahogy manapság a macskaeledeleknél szokás: „A macskák a Whiskast választanák!” Hogy a macskák hogy vannak ezzel, nem tudhatjuk, bár tény, hogy ha már cicakaja, hát az említett nem olcsó terméket a házikedvencek nem vetik meg! Az ötvenes években, amikor még divat volt cigarettázni, Amerikában

azzal kampányoltak egyes dohánygyárak

, hogy Camelt (vagy a Luckyt) több orvos szív, mint más márkákat! És meglehet, ha a dohányos orvosokat nézzük, ez még mindig így van… Egy orvos, ha már dohányzik, nyilván tisztában van a bagózás egészségügyi hatásaival, és pontosan tudja mit jelent az, hogy „fermentált”. Nyilván mint orvos, a Magyar Orvosi Kamara ügyvivője, így van ezzel Gyenes Géza is, aki Jobbikos frakciótársával a (Szegeden végzett) gyógyszerésszel a „kapadohány” adójának drasztikus emelésének kormányzati terve ellen nyújtott be – a minap - módosító javaslatot! Cselekedetükkel nem kerültek bele az országos média híreinek fősodrába, én is csak egy blogból értesültem erről. Ott precízen leírták, mi is verte ki a jobbikos egészségügyi kettősnél a biztosítékot: a törvényjavaslat három lépésben (idén, majd 2012. január 1-től és július 1-től) emelné a cigaretta, szivar, szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adóját, utóbbiét a többinél nagyobb mértékben. „A két termékkör adóemelésében mutatkozó eltérés a fogyasztási dohánynak a cigarettával szembeni, a fogyasztás összetételére negatív hatással bíró árelőnyének csökkenéséhez vezethet” – szól az indoklás. „Gyenes és Kiss szerint ez tűrhetetlen és borzalmas, benyújtották hát a maguk egyszerű, rövid, tömör, lényegretörő módosítóját,

minden idők legviccesebb indoklásával a végén

” – kommentálták a link mögötti, valóban puritán, szikár érvelést a blogban. Csakhogy én semmi vicceset nem találtam ebben, és ahogy korábban támogattam a kormány „dohányfüstellenes” intézkedéseinek tervét, most ezt a módosítót is pártolom. Azzal, hogy a jelenleg jelentősen kisebb adóval terhelt, vágott pipa- és cigarettadohány adóját a cigarettáéhoz emelik, egyáltalán nem védik az emberek egészségét, csupán az állam bevételeit növelik. Ha ez a cél, akkor ezt kell mondani! A magának cigarettát sodró, vagy pipát tömő, nem biztos, hogy kevesebbet fog füstölögni, de ha a „gyártsd magadnak mozgalom” tagjainak ugyanannyiba jön majd ki egy száll cigaretta, mintha pakliban venné, könnyen lehet, valóban a jövedéki adó nem terhelte szerb, ukrán, vagy akármilyen illegális kínálatot részesíti majd előnyben. Ráadásul, aki dohányzik, tapasztalta, hogy a vágott dohányokból sodort cigaretta, „egészségesebb”, legalábbis az ember tudja, mit visz a szervezetébe. Tudniillik az EU-szabályozás miatt a gyári cigaretta erősebben károsítja a tüdőt, mégpedig elsősorban a nikotin- és kátránytartalom beállítására szolgáló vegyszerek miatt, amelyek egyike a tüdőben hidrogén-peroxiddá alakul. Ráadásul a gyári cigarettákat senki sem ellenőrzi a közvetett plusz egészségkárosító anyagokra. Kizárólag nikotinra és kátrányra. Milyen fura, hogy ami az élelmiszerekre érvényes, az a cigarettára nem. És nekem ne mondja senki, hogy azért, mert eleve káros... Tény, a sodorható dohányokra más előírások vonatkoznak, így többek között nem szabad vegyileg kezelni őket… Persze tudjuk, hogy a dohányhoz nem sok plusz értéket hozzátevő, még mindig extraprofitot könyvelő dohányipar érdekérvényesítő ereje nem ismer határokat. Szóval az van, hogy a dohányzás árát mindenkin, a dohányipari lobbi elvárásainak megfelelően kívánják behajtani? Mert ezzel az államon túl a cigarettagyárak járnak jól, a szegény ember meg rosszul. Persze, le lehet szokni, elvégre ez lenne az egész felhajtás értelme, a nemdohányosok védelme mellett. A dohányzásellenes kampány fő érve az, hogy annak káros hatásai miatt hány embert kell (pluszban) gyógykezelni, rokkantosítani állami költségen, hány másokat eltartani képes munkáskéz esik ki a termelésből, és így tovább. De ha nekiállunk számolni, más eredményre is juthatunk. Napi egy doboz cigaretta jövedéki adója (áfa nélkül) néhány tíz év alatt tetemes bevételt jelent az állam számára, nem beszélve a nyugdíjas kort meg nem élő dohányosok nyugdíjbefizetéseiről. Lehet, hogy a dohányosok nem terhelői, de az államkassza nettó befizetői? Akárhogyan is legyen, a jobbikos javaslat megszívlelendő. Inkább sodorjon, mint feketén vásároljon, aki nem tudja letenni a cigit. Magam napi egy-két szállal beérem, és egyre többször sodrok magamnak még, mert így olcsóbban jutok jó minőséghez. Kíváncsian várom, mi lesz az indítvány sorsa, az állam mohósága (szűkölése), vagy a megértő belátás győz a képviselőházban?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.