Vélemény

Miért olyan drága az életünk?

Miért olyan drága az életünk?

2010. március 16., kedd
Miért olyan drága az életünk?

Lassan szinte közhelyszerű megállapítás, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb országa. Jogos tehát a felháborodásunk, amikor elsősorban a legutóbbi 8 éven át kormányzó szocialista és hozzájuk közel álló köröket tesszük felelőssé azért, hogy ilyen „előkelő” helyre rangsorolnak bennünket.

Az erkölcsi aggályok mellet persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az életszínvonalat tekintve szintén hátul kullogó magyar lakosság nagyrészt annak köszönheti nehéz sorsát, hogy a gyenge fizetések mellett sokkal többe kerül számára a megélhetés, mint uniós társaik számára. A kettő között szoros az összefüggés, hiszen a korrupció kimutathatóan „drágítja” az életet. Vegyük például az autópálya-építéseket: Miért olyan drága nálunk egy kilométer autópálya elkészítése? Azért, mert különböző trükkökkel az építkezésben résztvevők, és a hozzájuk kötődő politikai körök mind „leveszik a sápot” a maguk számára. A BKV-ügy és az MTV pazarló gazdálkodása megmutatta azt is, miért kerülnek olyan sokba a közszolgáltatások, és várható, hogy „kiesik még néhány csontváz” a szekrényből a választások után is. A legfőbb célunk tehát nem lehet más, mint csökkenteni, és amennyiben ez lehetséges, teljes egészében megszüntetni a korrupciót hazánkban. Ez adhatja vissza a parlamentáris demokráciába vetett hitünket, erősítheti a közhatalomba vetett bizalmat, illetve eséllyel kecsegtet, hogy végre a magunk kezébe vegyük a saját sorsunkat. A korrupció rákfenéje ugyanis az, hogy erősíti az állampolgár kiszolgáltatottságát azzal, hogy olyanok dézsmálják meg a közvagyont, akik sem erkölcsileg, sem teljesítményük alapján nem rangsorolhatók eléjük. Sőt… Olyan kormányprogram kell tehát, amelynek egyik legfőbb üzenete, hogy nincs többé „mutyizás”, pártkasszák illegális feltöltése, saját zsebre dolgozás. Ma már olyan távol állunk az igazságos társadalom ideáljától, hogy már ki sem merjük mondani: egy kormány célja nem is lehet más, mint a társadalmi igazságosság megteremtése és megőrzése. Mi ki merjük mondani, és akkor talán az eddig meglopott polgárok is elhiszik, hogy van számukra is egy boldogabb jövő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.