Vélemény

Utolsók között a régiónk, hova tovább?

Utolsók között a régiónk, hova tovább?

2010. február 26., péntek
Utolsók között a régiónk, hova tovább?

Természetesen egyetlen a mai Magyarországon dolgozó, felelős politikus sem mehet el szó nélkül a napokban megjelent Eurostat-elemzés eredménye mellett: a Dél-Alföldet még a legszegényebb bulgár régiók is vastagon megelőzik, ha a GDP uniós átlagának százalékszámítását vesszük.

Azért, hogy sereghajtók lettünk, a végrehajtó hatalom döntéshozóinak felelőssége nem kérdéses – azonban a szükséges és közeli felelősségre vonás mellett mindenekelőtt a kialakult katasztrófahelyzet mihamarabbi elhárítása az első számú cél. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Nyilvánvaló, hogy elsősorban a munkahelyteremtő és termelő beruházások megteremtésének lehetőségeire kell fókuszálni, ami valami oknál fogva az utóbbi esztendőkben nem jellemezte szűkebb térségünket. Hiszem, hogy amennyiben a politika szereplői ezt helyezik minden más előtt látóterükbe, gyors és hatékony megoldás születhet. Mi az, ami rendelkezésünkre áll? Elsősorban a térségünk nemzetközi viszonylatban is irigyelt termőföldkincse, valamint azok a dél-magyarországi mezőgazdasági technológiák, melyek hatékony és eredményes, korszerű termelési módszerekkel kiegészítve az uniós, sőt a keleti piacokat is eláraszthatnák élelmiszeripari termékekkel. Konkrétan és elsősorban a termálhő mezőgazdasági hasznosítására gondolok. Nálunk szegényebb és gazdagabb országok is minden lehetséges módon igyekszenek kihasználni ezt az Isten adta kincset. Biztos vagyok benne, hogy csupán döntéshozatal kérdése, hogy a még hazánk rendelkezésére álló, Strukturális Alapokból elkülönített források közül a kis, családi gazdaságok is kedvező támogatási formákhoz juthatnának, amik összefogva eredményes gazdálkodást és akár több száz munkahelyet is eredményezhetnek Szeged térségében. Azon leszek, hogy minden lehetséges eszközzel a vállalkozó szellemű, szorgalmas és dolgozni kész gazdálkodókat helyzetbe hozzuk, és az Unió világpiacon is jelentékeny, fejlett kertgazdálkodással büszkélkedő régiói között jegyezzék térségünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.