Tudomány

Karikó Katalint a legmagasabb élettudományi elismeréssel tüntette ki würzburgi Julius-Maximilians Egyetem

Karikó Katalint a legmagasabb élettudományi elismeréssel tüntette ki würzburgi Julius-Maximilians Egyetem

2023. július 31., hétfő
Karikó Katalint a legmagasabb élettudományi elismeréssel tüntette ki würzburgi Julius-Maximilians Egyetem

Az orvosbiológia területén új lehetőségeket nyitó kutatásai elismeréseként átvette a Theodor Boveri-díjat, a würzburgi Julius-Maximilians Egyetem legmagasabb élettudományi elismeréstKarikóKatalin - tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága.

A közlemény szerint az elismerést az orvos- és a természettudomány kapcsolódási pontjainak kiemelésére törekvő würzburgi Fizikai-Orvostudományi Társaság (Societas Physico-Medica) alapította, amelynek fontos célja az ismeretterjesztés. A díj az összehasonlító anatómia és a modern citológia egyik alapítója, Theodor Henrich Boveri (1862-1915) nevét viseli, aki a rákot okozó sejtfolyamatokkal kapcsolatos megfigyelései és hipotézise miatt is ismertté vált.KarikóKatalin elismerése - amelyet még 2021. augusztus 25-én jelentett be a társaság - az első alkalom, amikor női kutató érdemelte ki a díjat.

A díj odaítéléséről szóló közlemény szerint a társaság az elismeréssel

olyan kiemelkedő tudósokat tüntet ki, akiknek kiváló munkája új lehetőségeket nyitott az orvosbiológiai kutatásban és annak emberi alkalmazásában".

Manfred Schartl professzor, a Physico-Medica elnöke úgy fogalmazott,

KarikóKatalin alapvető munkája nélkül nem sikerült volna ilyen rövid idő alatt hatékony vakcinát kifejleszteni a SARS-CoV-2 ellen".

KarikóKatalin az Egyesült Államokban élő Széchenyi- és Bolyai-díjas magyar biokémikus, akadémikus, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztője. Diplomáját a szegedi egyetem biológia szakán szerezte 1978-ban, majd 1983-ban doktorrá avatták. Az egyetem után az akadémia ösztöndíjasaként a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) Biofizika Intézetének nukleotid kémiai laborjában kapott állást, itt kezdett el vírusokkal dolgozni.

1985-ben családjával együtt az Egyesült Államokba ment, ahol 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemre (UPenn) került, ahol huszonnégy évig kutatott. 1998-ban kezdett el együtt dolgozni Drew Weissman immunológussal. 2005-ben együtt szabadalmat jegyeztetettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására, amely megoldás a Covid-19 elleni védekezésben központi szerepet játszó mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.