Szeged

Mutatjuk, hogy készül a legpuhább sült gesztenye

Mutatjuk, hogy készül a legpuhább sült gesztenye

A szegedi őszi esték illata már messziről érezhető. Ennyire egyszerű a tökéletes, krémes sült gesztenye otthoni elkészítése.

Juhász Viktor
1 órája
Mutatjuk, hogy készül a legpuhább sült gesztenye

A hűvös szegedi esték elmaradhatatlan csemegéje a forró, illatos sült gesztenye, amely az utca árusoknál egyre drágábbá válik. Ám van egy egyszerű, otthoni megoldás, amellyel a gasztronómiai élmény és a spórolás is garantált. Ennek a finomságnak az elkészítése sokkal könnyebb, mint gondolnánk, ha betartunk két alapvető szabályt, melyekkel elkerülhető a kiszáradt, kemény gesztenye kudarca.

A tökéletes sült gesztenye első titka a minőségi alapanyag. (Fotó: SzegedMA)
A tökéletes sült gesztenye első titka a minőségi alapanyag. (Fotó: SzegedMA)

Mire figyeljen a vásárlásnál, ha tökéletes sült gesztenye a cél?

A tökéletes sült gesztenye első titka a minőségi alapanyag. Ahhoz, hogy ne vasízű, kemény szemekkel küzdjünk otthon, a vásárlásnál érdemes a sűrűbb, nehezebb, hibátlan héjú darabokat választani. Bár a Mecsek vagy a Balaton környéki erdőkben lehet gyűjteni, a szegedi olvasóknak egyszerűbb a beszerzés. 

Az ősz vége felé és a téli szezonban a nagy áruházak (Lidl, Aldi, Tesco, Auchan) általában be is szerzik az olasz szelídgesztenyét, de a garantált minőségért érdemes ellátogatni a Mars téri piacra, ahol gyakran találni hazai termelőtől származó, sütésre alkalmas szemeket. 

A tökéletes sült gesztenye igazi titka

A legtöbb házi gesztenyesütés ott bukik el, hogy a héj alatt lévő belső hártya ráragad a puha húsra. A tippek szerint a professzionális minőség eléréséhez elengedhetetlen a gesztenyék megfelelő előkészítése. A kulcs: a bevágás és az előfőzés. 

Először is, a domború felületen éles késsel vágjunk egy hosszú, X-alakú vagy egyenes metszést, amely nemcsak a kemény héjat, de az alatta lévő hártyát is átvágja. Második, és talán a legfontosabb lépés: a bevágott gesztenyéket forrástól számítva 5-10 percig főzzük bő vízben, majd leszűrjük. Ez a rövid főzés biztosítja, hogy a gesztenye ne száradjon ki a sütőben, krémesebb legyen, és sokkal könnyebben elváljon a héjtól.

Az előkészített, lecsepegtetett gesztenyéket 200°C-ra előmelegített sütőben, vágott felükkel felfelé, 20-30 perc alatt süssük puhára. A méretüktől függően a sütési idő változhat, de a héj ekkor már szétnyílik, és a jellegzetes, édeskés illat elárulja, hogy készen vagyunk. A pucolás megkönnyítésére érdemes a sütő aljába egy kis tepsiben vizet tenni, hogy gőzben süljenek. Az igazi áttörés azonban a sütés utáni eljárásban rejlik: 

a forró gesztenyéket azonnal helyezzük egy tálba vagy papírzacskóba, és fedjük le egy tiszta konyharuhával. A bent rekedő gőz „felpuhítja” a ragaszkodó belső hártyát, így az szinte magától leválik. A sült gesztenyét ezután azonnal, langyosan kell pucolni és fogyasztani.

Bár a téli sétákhoz hozzátartozik az utcán vásárolt forró gesztenye, az otthoni, saját kezűleg elkészített sült gesztenye gazdaságos és kontrollálható alternatívát nyújt a szegedi családok és egyetemisták számára. Ezzel a két titokkal – a gondos bevágással és az előfőzéssel – garantálható, hogy a szegedi otthonok betöltő illatért nem kell sokat fizetni, és a végeredmény utolérheti, vagy akár meg is haladhatja az utcai árusok minőségét. Érdemes megpróbálni, mielőtt a gesztenyeszezon véget ér.

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.