Szórakozás

Csanádpalota: Rekordfogás a tradicionális 30 órás horgászversenyen

Csanádpalota: Rekordfogás a tradicionális 30 órás horgászversenyen

2023. augusztus 21., hétfő
Csanádpalota: Rekordfogás a tradicionális 30 órás horgászversenyen

Több, mint egy évtizede számít a város legnagyobb érdeklődéssel övezett eseményének, amit az államalapítás napján tartanak. Maga a verseny két napos, augusztus 19-ről nyúlik át a 20-i napra.

A Csanádpalota belterületén található 0,8 hektáros vízterület korábban fürdőként üzemelt, de annak bezárta után döntöttek úgy, hogy horgásztóvá alakítják. A helyi horgászok 2000-ben alapították meg a Csanádpalotai Horgászegyesületet. Az egyesület munkálatai 2005-ben fejeződtek be, ekkor vált horgászhatóvá a Zápor-tó.

Maga a verseny eleinte még sokkal inkább minősült a baráti társaságok kikapcsolódásának, mint versenyhorgászatnak. Évről évre alakul át a rendezvény. Ez meglátszik a verseny egyre komolyabb eredményein az évek folyamán: 2021-ben 14 mázsányi fogott hallal állítottak be rekordot, melyet most átadtak a múltnak.

Az idei versenyen 18 mázsát, egész pontosan 1816 kilogrammot sikerült fogni a 14 csapat horgászainak.

A szabályok egyszerűek: a horgászat előtt a csapatok kisorsolják helyeiket, majd a kisorsolt pozícióban elhelyezkednek. Csapatonként két bottal, botonként egy horoggal történik a horgászat, mind a fenekes, mind az úszós horgászmódszer egyaránt engedélyezett. Verseny közben a sérülékeny, illetve nagy méretű halakat azonnal mérlegelik és engedik vissza a természetes előhelyükre, a többi zsákmányt pedig három óránkénti méréssel veszik számba.

A legnagyobb hal kifogója, illetve a dobogósok serlegekkel lesznek gazdagabbak. A hagyományoknak megfelelően a horgászegyesület gondoskodik a versenyzők többszöri étkeztetéséről a verseny ideje alatt.

Az idei verseny több szempontból is kuriózumnak mondható: megdőlt a teljes összesített fogás súlya, a dobogó összesített fogásának súlya, illetve a száz kilogramm fölé jutó csapatok száma is, amely a tizennégy alakulatból tízet számlál idén.

Rendkívül elégett volt minden résztvevő a halak étvágyával, és a program nívójával.

Büszkék vagyunk rá, hogy milyen kulturált körülmények között, milyen jó horgászélményt tudunk nyújtani a vendégeink számára. A verseny rendkívül jól sikerült, nem lehetett panasz a halakra és a horgászokra sem. Annak ellenére, hogy nagyon meleg volt, a csapatok kitartottak, ami meg is látszik az eredményeken. Több mint négy mázsával sikerült túllépni az eddigi rekordot, ami azt mutatja, hogy jó irányba halad egyesületünk és a befektetett munka kifizetődő.

nyilatkozta Tóth László, a Csanádpalotai Horgászegyesület elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.