Szórakozás

Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

2019. november 6., szerda
Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Megnéztük, Szegeden hol lehet elkerülni a 366 napon át tartó koplalást.

Három fogásos menüvel várja vendégeit a Garden étterem november 8-án: itt előételként hideg libamájkanapét tokaji aszús füge darabokkal lehet enni, főételként rozmaringos libacombot rösztivel és lilakáposztás rétessel. A háromfogásos menü desszertje házi szilvás pite.

Libacomb lilakáposztával. Fotó: mindmegette

A néhány hónapja Tápéra költözött Diófa Vendéglő is Márton-napi menüvel készült a hétvégére. A svédasztalos kínálat liba erőlevest lúdgége tésztával, libamáj-gombóc levest, illetve libatepertős előételeket, főételek közt pedig ludas kását szívvel, májjal és zúzával, libazúzapörköltet és a megszokott fogások mellett egy rendhagyóbb, libahúsos-ajváros gnocchit tartalmaz. Nemrégiben nyílt meg Szeged új halászcsárdája, a Szálka, de már a Márton-napi szezonra is felkészültek. Az újszegedi étteremben libamell rilette, a madár húsából készült krémes előétel fogyasztható, de liba becsinált és szilvás libaleves is választható november 9-től 16-ig. A három főétel gombás libakása, sült libacomb vörösboros párolt káposztával és krumplipürével, valamint liba sólet fürjtojással. A desszertek közt is választható libából készült finomság: libamáj szuflé lehet a vacsora harmadik fogása.

Libamáj pástétom. Fotó: gasztroangyal.hu

A Márton-napi hagyomány szerint a vacsorán Márton poharával, azaz az éppen kiforrt újborral szokás koccintani, hiszen minél több ivással több erőt és egészséget lehet magunkba tölteni. A Szálkában szinte minden fogáshoz újbort ajánlanak, a Bistorant libalakomáján péntektől vasárnapig a vendégváró máris egy idei Irsai Olivér a Frittmann pincészettől. Ezt követően előételként libazúza-kocsonyát szervíroznak, utána korhely krémleves libahússal töltött pirog-zsal, azaz egy orosz, olajban sült, töltött kelt tésztával következik. A főfogás vörösboros liba steak sült libamájjal, császármorzsával és karamellizált őszibarackkal, fekete szeder tükrön. Levezetésként a desszert mákhab pirított málnavelővel, linzer kanapén, karamell kristállyal és csokoládé roppanóssal. Márton napi libatorral készül a Kastélykert is. Itt számos hagyományos libafogás mellett kacsamájból készült ételek is fogyaszthatóak, de előételként libazsír is választható friss kenyérrel. Az Algyői úti fogadóban a Pékné módra készült rozmaringos libacombot bazsalikomos karfiolpürével tálalják, a libazúzapörköltet pedig juhtúrós sztrapacskával és pirított szalonnával. Desszertként pedig akár lúdláb torta is választható. Ebédre is kérhető azonban liba: az alsóvárosi Staféta étkezőben libalevest, kemencés libacombot almás lilakáposztával vagy polentával lehet enni. A két fogás összesen körülbelül 2 ezer forintba kerül.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.