Szórakozás

Színes nemzetközi paletta az idei Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztiválon

Színes nemzetközi paletta az idei Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztiválon

2013. május 21., kedd
Színes nemzetközi paletta az idei Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztiválon
babszinhaz06_gs

Olasz bábjátékkal kezdődött el idén a május 21. és 26. között zajló Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál, az előadások a Kövér Béla Bábszínház termeiben, a záró produkció pedig a Szegedi Vadasparkban lesz látható.

Olasz, román, bolgár, francia, orosz és japán bábszínészek is érkeznek Szegedre a héten. Nyolc előadásból álló nemzetközi palettát mutatnak be, két előadást Szeged két testvérvárosa, Szabadka és Temesvár gyerekszínházai hoznak. Mindemellett még gyermekcsoportok fellépésére is sor kerül – tudtuk meg

Kövér Lászlótól

, a szegedi Kövér Béla Bábszínház igazgatójától. A fesztivált a szegedi bábszínház előadása, a Micsoda madár ez zárja majd a vadasparkban, a Madárház mellett, eső esetén a Zsiráfháznál. Most már szinte várják a nézők a gyermekszínházi seregszemlét, mely kulturális fesztiválként a Szeged napja körüli gasztronómiai és egyéb kitelepüléseknek mintegy ellenpontjaként jelentkezik – véli Kövér László. „Azt akarjuk bebizonyítani, hogy erre igenis szükség van, minden alkalommal” – összegzett az igazgató. Szabadka immár húsz éve rendezi meg a fesztivált, a jubielum kapcsán még szélesebb spektrumot próbálnak bemutatni. A vasárnapi szabadkai megnyitón Kövér László mint szegedi fesztiváligazgató emlékplakettet vehetett át. Mint megtudtuk, Szeged testvérvárosában nem csak a nézők fogadják szívesen a produkciókat, hanem a kormányzat részéről is nagy figyelem irányul a fesztiválra. Az igazgató arról is beszélt, az előadások egy része csak zenés darab, szöveg nélkül, azoknál pedig, ahol nyelvi probléma adódna, vagy tolmácsolnak, vagy az elején összegzik az előadás tartalmát. A fesztivál idei nyitódarabja az olasz Dorme (Alszik) volt.

Laura Bartolomei

bábszínész az olaszországi Acquapendentéből érkezett. Férjével, James Daviesszel alapították a La Capra Ballerina (Táncoló Kecske) színházat 1997-ben. Egy kis bábépítő műhelyként indultak, majd 2001 óta játszanak gyerekeknek. Laura Bartolomei a Dorméról elmondta, lassú és érdekes előadásnak készült. A szöveg nélküli darabban a saját gyerekkori álmait dolgozza fel, elektronikus zenével kísérve. A művésznő azt is elmondta, táncszínházi múltja miatt is előnyben részesíti a szöveg nélküli produkciókat. A fesztivál ideje alatt miden előadás ingyenesen látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.