Szórakozás

Szerdai programajánló: Pass-port, avagy démonok városa a zsinagógában

Szerdai programajánló: Pass-port, avagy démonok városa a zsinagógában

2012. május 22., kedd
Szerdai programajánló: Pass-port, avagy démonok városa a zsinagógában

A démonok városának magyarországi ősbemutatója 19.30-kor kezdődik a Régi Zsinagógában. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciójának elkészültét több száz beszélgetés előzte meg a határ szerb és magyar oldalán egyaránt. Az alkotók arra voltak kíváncsiak, miként élnek a határ két oldalán, s vajon mennyit is tudunk egymás sorsáról.

„Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” – Kisgyermekkori zenei nevelés a születéstől a Kodály-elvek alapján az

Alsóvárosi Kultúrházban

. Szeretettel várják a kisgyermekes családokat minden héten, szerdán 10.30-tól 11 óráig , illetve és 11.15 és 12 óra között a Ringató foglalkozásokra. A foglalkozás az óvoda előtti korosztálynak szól, néhány hónapos kortól három éves korig. A foglalkozást Vadai Henrietta vezeti. A

Kövér Béla Bábszínházban

a Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál keretében szerdán két előadására várják az érdeklődőket. Azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a nézőközönség, legyen az fiatal vagy idős, szülő vagy pedagógus, megérezze és megértse a gyermekszínházi előadások fontosságát, és a kulturált szórakozás adta lehetőséget, amely oly sok mértékben segítheti a kisgyermekek lelki, szellemi fejlődését.

A kanadai SUN.ERGOS, Színházi és tánc társulat A prérifarkas világa című előadása 10 órakor kezdődik. A hagyományos történeteket feldolgozó előadás keretében indián mondákat ismerhetnek meg az érdeklődők. 14.30-kor pedig egy chilei produkciót láthatnak kicsik és nagyon, melynek címe: Piszkos szárny. „Egy nap nem születtek többé sem emberek sem állatok. Egy nap a növényzet összezsugorodott, és nem akart megint nőni. Egy napon a folyók kiszáradtak, és a tenger szürke masszává változott. Egy napon az emberek rájöttek, hogy már keveset számítanak. Nagyon keveset. Azok a technológiák, amiket kifejlesztettek eltűntek, a műholdak letértek a pályájukról, a kőolaj elfogyott, az internet elveszett, az ipar leállt… És ekkor néhány ember összeállt, és alapított egy falut az emberi gazdagság maradványaiból. És elnevezték: Garbagevillage-nek (Szemétfalúnak).” A

Nemzetiségek Háza

Szegedi Görög Napoknak ad otthont szerdán és csütörtökön. 16.30-tól bebizonyítják, hogy nem lehetetlen megtanulni görögül írni és olvasni mindössze 60 perc alatt. A nyelvtanár Purosz Alexandrosz lesz. 17.30-tól megmutatják miben is különbözik a ciprusi és a Görögországban beszélt nyelt Constantinides Kypros segítségével. 18 órakor fotókiállítás nyílik a Magyarországon új hazára lelt görögök fotóiból Görögök emigrációban címmel. A kiállítást Koranisz Laokratisz nyitja meg. 18.30-tól Ereszd el a hajam – félévzáró görög tánciskola vár mindenkit. A táncokat oktatja és a jó hangulatról gondoskodik: Szeltner László.

„Csak a derű óráit számolom” – Közönségtalálkozó Czigány Györggyel a

Somogyi-könyvtárban

17 órától. Jeles alkotóházaspárt lát vendégül május 23-án, szerdán a Somogyi-könyvtár. Czigány György Erkel- és Liszt-díjas író, költő, újságíró, szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és felesége, Simon Erika író beszélgetnek legutóbb megjelent könyveikről. A Czigány György: 80 nyár és Simon Erika: Zene, zene, zene - Beszélgetés Kocsis Zoltánnal című köteteket a könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében mutatják be. vilagvege.hu (gyilkosság öt lépésben) – Janik László színművész monodrámája 19 órától tekinthető meg a

Pinceszínházban

. A monodráma aktuális témát boncolgat. Vajon mit tehet egy indokolatlanul elbocsájtott 45 fölötti férfi, aki nem csupán egzisztenciáját, de egész addigi életét elveszíti? Vajon van-e mód, hogy a sors mérlegét helyreállítsa? Van-e lehetőség visszavenni mindazt, amit elvettek tőle? A munkavállalók felkészületlenek az ilyen helyzetekre, de a munkáltatók felkészültek-e? A profitorientált világban gondolnak-e az emberi tényezőre, és mit tehetnek, ha a „humán erőforrás” egy szép napon bekopog és számon kér? Az előadás egy lélek furcsa megtisztulása, ami talán megosztható a nézőkkel is.

Magyarországi ősbemutatónak ad otthont a

Régi Zsinagóga

19.30-tól. A démonok városa a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója, ami a Pass-port címet viselő színházi együttműködés révén jött létre. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva; a két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg. A színdarabok megszületését témakeresés, élmény-, tapasztalatgyűjtés előzte meg. A színészeknek ki kellett lépniük a szokásos színházi közegből, interjúkat készítettek a határ magyar és szerb oldalán lakókkal. A több száz beszélgetés során arra keresték a választ, hogyan látják az emberek saját sorsukat, környezetüket, s mint gondolnak a határ túl oldalán élőkről. Urbán András, a darab rendezője az MTI-nek elmondta, a legizgalmasabbak a vajdasági magyar, a horvát és a szerb középiskolásokkal folytatott beszélgetések voltak. Szemmel látható különbségek vannak a különböző nemzetiségű diákok között, a legfrusztráltabbak a magyarok, a horvátoknál is érezhető egyfajta kisebbségi érzés, míg a „leglazábbnak” a szerb gyerekek bizonyultak. A XVIII. Szegedi Borfesztiválon három színpadon több mint 80 zenei programmal készülnek idén a szervezők. A Széchenyi téren 120 pincészet, 156 kiállítója kínálja borát, míg a Klauzál téren a gasztroudvarban 41 árus kínálja portékáját.

ÁRKÁD Szeged színpad

17.00 Sound of Mea 19.00 Mrs. Columbo - női jazz zenekar 21.00 Jaffa Trió

GDF SUEZ színpad

17.30 Szabó Norbert Quintet 19.30 Falusi Mariann és Sárik Péter 21.00 Corruptivo Collectivo

Kult Korner

19.00: Dav Duó. A Dav, a zeneszerző-multiinstrumentalista Szesztay Dávid zenekara 2005-óta működik. Dávid élete a muzsika: már egészen fiatal kora óta foglalkoztatja a zeneszerzés. Számainak gerincét, alaptémáit ő komponálja, és elsősorban magyar nyelvű szövegeit is mind maga írja. Új lemezük most jelent meg Nyílik címmel. 21.00: A Krapulax & Bellepomme Poniklo Imre (amber smith) és Kőváry Zoltán (The Trousers) közös akusztikus produkciója. Se nem Poniklo akusztik, se nem The Trousers akusztik, a kettő keveréke és mégis más.

Klauzál tér

16.00 Csalóka Zenekar (Bácskatopolya) 18.00 Shambala koncert 20.00 Rozsdamaró Zenekar http://www.youtube.com/watch?v=ZrBf05QjFZg A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az

iszeged.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.