Szórakozás

SZEGEDma Plusz Oláh Jánossal és Lantos Szabolccsal + FOTÓK

SZEGEDma Plusz Oláh Jánossal és Lantos Szabolccsal + FOTÓK

2011. május 16., hétfő
SZEGEDma Plusz Oláh Jánossal és Lantos Szabolccsal + FOTÓK
A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Hétfőn Oláh János, a Szegedi Borbarátok Társaságának elnöke és Lantos Szabolcs hagyományos technikákat alkalmazó fiatal soltvadkerti borász volt a vendégünk. 20.25.: Köszönjük, hogy velünk tartottak, várjuk önöket holnap is! Kövessék a beszélgetést a Rádió Pluszon, vagy online-közvetítésünkben a SZEGEDma.hu-n. Ha pedig tehetik, látogassanak ki a borfesztiválra, megéri! Portálunkon egy kilencrészes cikksorozatot is megtalálhatnak a borrajongók kedvelt italukról, s a hozzá tartozó kultúráról. Az összefoglaló írást itt olvashatják.20.15.: K.T.: Elértünk a vörösborokhoz, mit kóstolunk most? L.Sz.: Ez egy 2009-es Zweigelt válogatás. Az amúgy is szerény mennyiségű termést a szüret előtti hősokk – a hosszú ideig tartó 30 fok feletti hőmérséklet – miatt megtöppedt, de ezért is hozott szép és minőségi bort. Háttérbe szorult a Zweigelt kissé a piacon, talán azért, mert rapszodikusan terem. Ez a fajta az alföldet is szereti. Egyébként a borászatban minden az alapanyagon múlik, ha szép a termés, akkor csak elrontani lehet a nedűt. K.T.: Mi az, amit az alföldi borban meg lehet szeretni? O.J.: Ha terméskorlátozással dolgozik a borász, akkor előjönnek az ízek. Sok fajta szereti a homokot. Minden borhoz úgy kell nyúlni, hogy a Jóisten csodája, ha ezt komolyan vesszük, akkor nincs olyan bor, melyben ne lehetne meglelni a szépséget. L.Sz.: Ez a bor azért is kapta a hit nevet, mert bizonyítja a Teremtőbe vetett bizalmam, és a soltvadkertiségem is. Ebben a borban találkozott e kettő, és édesapám emléke is fűszerként. 19.55.: Egy kis reklám! L.Sz.: A Dugonics téren a Filoxéra Bortékában megjelentek a boraim, illetve itt a szegedi borfesztiválon a 68-as standon is várom az érdeklődőket! Kiemelném a 2010-es Cserszegi Fűszeres boromat és a Kékfrankos rozémat, ők ketten lettek aranyérmes alkotások. O.J.: A Dugonics téri Filoxéra Bortéka szervezésében érkeznek villányi fiatal borászok Szegedre tízen, és ők mutatkoznak majd be. "A jó bor nem tűri a hazugságot" - mondta Kaló Imre barátom, ami annyit tesz, hogy igazán jó borász tisztaszívű, amit mond, az úgy is van, és ez a fenti eseményből is kitűnik, hiszen ezek a borászok konkurálnak a piacon egymással, miközben az életben szinte barátok. Május 8-án lesz ez a borkóstolás a hittudományi főiskolán (a SZEGEDma.hu oldalon lehet majd jelentkezni rá). 19.35.: K.T.: Beszéljünk erről a felbontott Sillerről, a laikusok azt mondják, hogy a rozénál sötétebb, a vörösnél világosabb fajta. L.Sz.: Őseink kadarkából készítették ezt a bort. Mostohább évjáratokban kevesebb színanyaggal, savakkal adott bort a szőlő, ezt nevezték sillernek. Rendelkezik tanninokkal, de frissebb, gyümölcsösebb, könnyedebb, mint egy vörösbor. Most a reneszánszát éli. Szűkebb piaca van, de egyre nagyobb a rajongótábora, magyaros ételek mellé fantasztikus ízhatást tudunk vele varázsolni. K.T.: Beszéljünk a bortársasságról is, hogyan lehet bekerülni? O.J: Ez egy szűk társaság, most 2-3 új tagunk van, néprajzosok, akik sokat hozzátettek a bortársaság fejlődéséhez. Kóstolásaink kulturális programok is egyben, előadásokkal, beszélgetésekkel tarkítjuk estjeinket. K.T.: Hallottuk a levegőztetés kifejezést, erre miért van szükség? L.Sz.: A reduktív borokat nem kell levegőztetni. A nagy vöröseket, a testesebb borokat igen, mert az illatanyagok az oxigén hatására szabadulnak ki igazán. De ezzel együtt én vallom, hogy elengedhetetlen a jó borhoz a megfelelő pohár is, a bornak szépsége úgy tud igazán érvényesülni. O.J.: Így van, Szabolcs figyel a részletekre is. K.T.: Mint egy szép lánynál, ott sem mindegy, hogyan öltözik fel. L.Sz.: És ugye a ruhát sem tépjük le egyből a lányról… (harsány kacaj) 19.15.: K.T.: Előkerült időközben a rozé is. Egy dolgot tudok, a rozéból fiatal kell. O.J.: A rozé mindenhez jó, ez egy igazi jóker. K.T.: Miért kezd el valaki az Alföldön borral foglalkozni? Ez egy nehezített piac, igaz? L.Sz.: Én a tradíció miatt kerültem erre a pályára, hiszen az őseim is ezzel foglalkoztak. A hét unkájából egy érezte meg a föld szagát - fogalmazott a nagymamám, és ez én voltam. Hála Istennek a családi birtokon tudok gazdálkodni. Új fajtákat is telepítettem. De nálam az is lökést adott, hogy vörösborokkal értem el komoly sikereket, most is ezek a fajták állnak közel hozzám. Nem igaz, hogy csak vékony vörösek vannak csak az Alföldön, aki nálam kóstol, azt meg tudom cáfolni. O.J.: A Zweigelt olyan, hogy szinte könnybe lábad a szeme az embernek. K.T.: Hogyan alakul ki, hogy mit kedvel az ember? O.J.: Nálam váltakozik, most épp fehérboros vagyok, de ezt megelőzően voltam rozét és vöröst kedvelő is. L.Sz.: Magyarországon a fehérbor fogy a legnagyobb mennyiségben. Az Alföld rozéból különösen jó, főként a napsütéses órák és a talajadottság miatt. 18.55.:K.T.: A Szegedi Borbarátok jelenlegi elnöke, mit jelent az, hogy "jelenlegi"? O.J.: 1998-ban alakult társaságunk, két évente van elnökváltás, már mindenki volt elnök, csak én nem, így most megválasztottak (nevet). A munkám többek között az, hogy én hagyom jóvá, amit a borcenzor és a titkár úr összeállít. Célom azt a fajta missziót megosztani kifelé is az emberekkel, amit a borbarátok képviselnek. Ennek része az is, hogy megismertessünk a közönséggel olyan tehetséges borászokat is, mint az asztalánál ülő Szabolcs. K.T.: Hogyan működik a kóstolás? O.J.: 15-16 fajta bort is kóstolunk egy este, és értékeljük azokat. Vakon kóstolunk, és bizony vannak meglepetések, előkerülnek igazi kincsek. Általában egy bizonyos fajtára kóstolunk, olaszrizling, kadarka, vagy egy tájegységre. Az is feladata az elnöknek, hogy közben beszéljünk a borról. K.T.: Borászok is kóstolnak? L.Sz.: Aki csak a saját borát issza, az egy szegénységi bizonyítvány, minden borvidékről kell tapasztalatot szerezni. Villány a szívem csücske, mert ott sok barátom van. O.J.: Hozzám Eger környéke áll közel, és nekem is egy kedves barát, Kaló Imre miatt, akinek kiváló borai vannak. 18.40: Kezdődik a beszélgetés! Király Tamás: Ami előttünk van az egy igazi "terülj, terülj asztalkám". Ezek a finomságok általános kellékei egy borkóstolónak? Oláh János: A borok kívánják, hogy borkorcsolyákkal kísérjék. Vannak itt sajtok, Bólya Gergő kabai sajtkészítő mester alkotásai, és saját mangalicaszalonnám, és kolbász, előbbit sillerhez, utóbbit a Zweigelt-félékhez tudom leginkább elképzelni. K.T.: Aranyérmes bor magasodik előttünk. Lantos Szabolcs: Nehéz évjárat szép gyümölcse ez a bor. Soltvadkerten 2010-ben az 500 milliméter átlag helyett 1200 milliméter csapadék esett, amit a szőlő ültetvény megsínylett, nehezen lehetett megvédeni a gombabetegségektől a terméseinket. Egyébként a Cserszegi Fűszerest Bakonyi Károly nemesítette, ez egy illatos enyhe muskotályos bor, lendületes savakkal és virágos illatokkal. Nekem ez a fajta a szívem csücske. Mivel a 2010-es esztendő a borászok rémálma, és az, hogy ebben az évben ezt a bort el tudtam készíteni, Isten ajándéka. K.T.: Mi az a plusz, amit az Alföld hozzátesz a jó terméshez? L.Sz.: A sokszínű talaj. Nem nehéz, lazább, amely szép savakkal ajándékozza meg a bogyókat. K.T.: Ilyen fehérborral lehet nyitni egy borkóstolót? O.J.: Általában fehérrel kezdünk, ezt kifejezetten ajánlom, biztos siker, különösen hölgyek társaságban. Könnyű ételekhez ajánlanám. 18.25: Megérkeztek vendégeink, Oláh János mangalicafinomságokat hozott, Lantos Szabolcs pedig már ki is nyitott egy palack Cserszegi Fűszerest (a 2010-es, aranyérmes fajtából...), úgyhogy minden adott egy jó beszélgetéshez. 18.20: Üdvözöljük olvasóinkat! Bár a délelőtti esőzés veszélyeztette a kitelepülésünket, de szerencsére a fellegek továbbálltak, az idő pedig az enyhe őszt idézi, így ismét a Rádió Plusz sátorból köszöntjük önöket a Vásárhelyi Pál szobor mellől. Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Dobó Csaba lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.