Pénteken megkezdődött a XVII. Szegedi Borfesztivál, s ezzel párhuzamosan a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu élő esti műsora. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Szombaton 18.30 és 20.30 között Botka László, Szeged polgármestere és Frittmann János borász (Soltvadkert) volt a vendégünk.20.31: Megköszönjük Vendégünknek a beszélgetést és Olvasóinknak is a figyelmet, kellemes esti borfesztiválozást kívánunk. 20.14 K.T.: A bor beszélgetős "műfaj"? F.J.: A bor mellett nem ellenségeskednek az emberek, úgy gondolom, le kellene ültetni olykor a politikusokat is borozni egymással, így közelebb kerülnének egymáshoz az álláspontok. Nálunk évente több ezer ember megfordul, de nem volt soha, akivel problémánk lett volna. Van, aki többet iszik, de nem vetkőznek ki magukból az emberek, a bor mellett inkább barátságok születnek. K.T.: Mennyit használt a Frittmannak a Belga együttes száma? F.J.: Nagyon szerencsés dolog volt, bár nem az én korosztályom zenekara, előtte nem is ismertem őket, egyáltalán nem egyeztettünk. Azokról írtak, akiknek a borait kóstolták. Akkor még nem voltam az év borásza, persze nem hiszem, hogy az akadémikusak ez befolyásolta volna. Később ismertem meg az együttest, borkedvelő emberek. Egyszer meghívtam őket, jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A zeneszámuk egyértelműen pozitívan használt az alföldi boroknak. K.T.: A gyümölcsösség mellett mi jellemzi még az alföldi bort? F.J.: Nincs olyan, hogy az alföldi bor, városon belül is többféle létezik, az Alföldön szerte többféle talaj van, azt szoktam mondani, többféle adottságok mellett lehet jó borokat készíteni. K.T.: Összetartók az alföldi borászok? F.J.: Igen, a borászok általában összetartóak. 19.57 K.T.: Nem akármilyen borházuk van Soltvadkerten. F.J.: Lényeges, hogy milyen környezetben találkoznak a borral az emberek, a borászatunkat átépítettük, 12 embert el tudunk elhelyezni. Az volt a cél, h egy baráti környezetben el tudja lazítani magát a vendég. Nekem ez volt a hobbim, nem üdülőm, vagy hajóm volt, hanem egy borházat készítettünk, amelyhez egy étterem is kapcsolódik, ahol nem szokványos, különleges ételeket készítünk, kemencében sült egyedi étkek várják a vendégeket, remek például a sóletünk. Szegeden a Kossuth Lajos 103-ban van üzletünk, egyébként pedig a 31-es háznál találhatnak meg minket a fesztiválon. K.T.: Elnyerték a 2010-es Év borháza kitüntetést. F.J.: Igen, tavaly decemberben kaptuk meg, nagyon büszkék vagyunk rá. K.T.: Úgy tudom, nagy dilemma volt, hogy megjelenjenek-e az áruházakban. F.J.: Az alföldi borok megítélésének javítását szerettük volna elérni, ez volt a célja, hogy az áruházakba bekerültek, a Metro, Cora, Tesco, Interspar, Spar áruházakban megtalálhatók, olyan helyekre visszük, ahol úgy foglalkoznak a borokkal, ahogy az elvárható. Úgy gondolom, jó döntés volt. K.T.: Külföldön is ismerek a boraik. F.J.: Újzélandon, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Angliában, Szlovákiában, Lengyelországba is lehet találkozni velük. 19.43 K.T.: Botka Lászlónak el közben el kellett mennie, mi pedig a fehérborok után most egy rozét kóstolunk. F.J.: Ez egy kékfrankos rozé, az egyik legismertebb borunk, frissnek, üdének kell lennie, saját erjedésű szénsavakat, gyümölcsös jegyeket igyekszünk megőrizni. Egy év alatt el kell fogyasztani, novemberben átlagban el is fogynak az ilyen boraink, igaz, egy jó rozé éppen kibír másfél évet is, de később veszít az üdeségéből. Egyébként jollyjoker, mindenhez fogyasztható. K.T.: Volt egy időszak, amikor az volt a vélekedés, hogy az alföldi borok nem jó borok. Mi hozta a váltást? F.J.: Az emberek megismerték a borokat, más arcát mutatja a borvidék, a szőlő zamata átment a borokba. Emellett az étkezési kultúrának ezek a borok felelnek meg legjobban, most már nem eszünk olyan zsírosan, mint húsz évvel ezelőtt. K.T.: Létezik az alföldi borászok között közös marketing érdekében összefogás? F.J.: A közös megjelenés mindig nehéz. Jóban vagyunk egymással, de az egységes megjelenés nem könnyű. Mindenki próbálja a saját arculatát kiépíteni, és nem szívesen megy a másik mellé, úgy gondolja, egy másik, dominánsabb borász mellett háttérbe szorul. A közös megjelenésre viszont vannak külön kiadványok, versenyek. 19.22K.T.: Esőben is álltak itt a szegediek, nem jelent gondot a rossz idő? F.J.: Szegedi jelleg, hogy rossz időben is vannak emberek, nem is kevesen, ez azt mutatja, hogy a szegediek magukénak tudják a fesztivált, számítanak rá. K.T.: Polgármester úrhoz fordulok, végig tud sétálni magánemberként a fesztiválon, vagy mindig egyben protokollmegjelenés is, ha ide kilátogat? B.L.: Három kislányom is ragaszkodik hozzá, hogy végigsétáljunk. A protokoll a megnyitón tegnap megtörtént, ma délután pedig végigsétáltam a fesztiválon, örömmel tapasztaltam, hogy szegedi családok, barátok szép számmal, de külföldiek is kilátogatnak ide. K.T.: Közben egy másik bor került a poharakba, mit kell tudni erről? F.J.: Ez egy díjnyertes bor, Irsai Oliver, Kocsis Pál nemesítette Kecskeméten, Vajdahunyadon, november végén rendezik meg az újborok versenyét, ez a fajta megnyerte a legjobb újbor címet. K.T.: A jövő hét számos programot tartalmaz, ami az önök életében direktben is fontos lesz. B.L.: Május 21-én a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepeljük azt a napot, amikor Szeged város polgárai elnyerték szabadságukat, ezt annak idején úgy nevezték, hogy megkapták a szabad királyi városi címet - ezt ma talán úgy mondanánk, hogy az önkormányzatiságot, amikor egy nagyváros közössége, polgárai saját ügyeiket önállóan intézhetik, közjavaikkal maguk gazdálkodhatnak - és Szeged város elindult a fejlődés útján. Szombaton 10 órakor a városháza előtt kerül sor az ünnepi alkalomra, melyre nagy tisztelettel és szeretettel hívok meg minden szegedit; szép programmal készülünk,fellép a szimfonikus zenekar, nagyszerű színészeink, művészeink adnak műsort, nem marad el a néptánc sem. 19.01 K.T.: Milyen bort kedvel polgármester úr? B.L.: Inkább a vörösbort részesítem előnyben, örülök, hogy a rozé is meghonosodott Magyarországon, egy évtizede még ismeretlen volt a hazai fogyasztóknak, én Franciaországban ismerkedtem meg vele. K.T.: Frittmann János pedig azt vallja, hogy a jó borász mindig kóstolja másnak is a borát. F.J.: Nincs kedvenc borom, minden jót szeretek, hangulat, időjárás, évszak függvénye, milyet fogyasztok. K.T.: Vissza a fesztiválhoz, rengetegen érkeznek a városba. Mennyire félünk attól, hogy riasztóak lehetnek a most is javában zajló felújítások? B.L.: Azt gondolom, hogy a szegediek is meg tudják erősíteni, hogy ez nem az idei év sajátossága. Évek óta megállás nélkül, folyamatosan építkezünk, és nem láttam még se a világon, se Európában sehol olyan gyarapodó nagyvárost, ahol ne lenne éppen valamilyen építkezés. Úgy gondolom, hogy ez nem befolyásolja az idegenforgalmat. Az már izgalmasabb kérdés, hogy az elkészült M43-as autópálya Románia felől sokkal könnyebben hozhat turistákat. Jelezték is a szállodák, hogy az új Napfényfürdőnk kapcsán is megugrott a határon túli vendégek száma. Nem kaptam semmilyen olyan visszajelzést, hogy visszaesett volna az érdeklődés, hanem kifejezetten szállodai kapacitáshiány alakult ki Szegeden. Több szegedi szálloda, panzió nyert el európai uniós támogatást, és hajtott végre felújítást vagy bővítést, mert hat év alatt megduplázódott az idegenforgalom Szegeden. Nemcsak a turisták, hanem az itt eltöltött éjszakák száma is növekszik. K.T.: Szóba került az M43-as, mit hozhat az autópálya? B.L.: Óriási dolog, hogy két nemzetközi európai közlekedési folyosó, autópálya csomópontjában helyezkedik el Szeged. Mind logisztikailag, mind a gazdasági fejlődés szempontjából nagy jelentőségű. K.T.: Hallgatói jelzések alapján azt halljuk, hogy óriási szükség lenne arra, hogy ingyenesen használható lesz az autópálya. Voltak erre törekvések, van arra esély, hogy ez megvalósuljon? B.L.: Levélben fordultam a kormányhoz, azt kérve, hogy ugyanaz a gyakorlat legyen Szegeden, mint a többi autópályán. Azt kaptam válaszul, hogy nem tervezi a kormány az ingyenes szakaszok bevezetését, azt tervezik, hogy 2013-tól használatarányos rendszert vezetnek be. Azt fogom javasolni két hét múlva a szegedi közgyűlésnek, hogy felterjesztési jogunknál fogva forduljunk a kormányhoz, és kérjük azt, hogy gondolják még egyszer át a döntést. 18.50: K.T.: Helyi vállalkozóknak mennyire adhat pluszt a borfesztivál? B.L. Az elmúlt években határozott stratégiai célunk volt a borfesztivállal, tudatosan bővítettük az idejét, így most vasárnapig, Szeged Napja Ünnepségsorozat végéig tart. A szegediek távolabbi rokonaikat is hívják Szegedre, hiszen ez a május közepi időszak a fesztiválok számára az egyik legszebb. Remélem, sok százan látogatnak el a rendezvényekre, és több tízezer vendége lesz a fesztiválnak. Törekedtünk arra, hogy hozzájáruljon a fesztivál a magyar borkultúra megerősödéséhez, újjászületéséhez. Erről Frittmann János is sokat tud beszélni, úgy is, mint az első borász, akit az év borászának választottak, nála senki nem tett többet, hogy az alföldi bor megbecsüléséért, reméljük, hogy a borászok is meglátják a fesztiválban a lehetőséget. K.T.: Milyennek értékeli a szegedi borfesztivált? F.J.: Szerintem ez az ország legjobb borfesztiválja. Nincs belépő, könnyen megközelíthető, folyamatosan fejlődik, szép környezetben található, aki nem csak borozni jön ki, az is jól tudja érezni magát. A többire, akár a fővárosira, ahol belépő van, más nem megy el, csak akit maga a bor érdkekel. Mi Bács megyeiek vagyunk, de legalább annyira magunkénak tudjuk ezt az eseményt, annál is inkább, hiszen van üzletünk itt Szegeden, és sok szegedi ismerősünk, barátunk. 18.43 Kezdődik is a beszélgetés. Király Tamás: Mit tudunk az Ezerjóról? Frittmann János: Jól lehet vele borozni, hungarikum versenyen is indult már. Rá tudja hangolni az ízlelőbimbókat a borkostolásra. K.T.: Nemrég tudtam meg, hogy nemcsak polgármesterként, hanem kvázi borlovagként is jelen van polgármester úr. Ez igaz? Botka László: Zömében viccről van szó, de valóban, Szekszárdon borlorddá avattak, ebben benne volt annak a szándéknak a kifejeződése, hogy szívünkön viseljük a magyar borok sorsát. Ott tanítottak meg egy félórás képzés keretében, egy jó hangulatú pincebeszélgetés közben. A profik megfogják a poharat, és két gyümölcshöz hasonlítja az illatot. K.T.: Mi a helyzet a borszakértelemmel Magyarországon? F. J.: Nem lehet pár hónap alatt a borhoz való hozzáértést megtanulni, de egyre több ember érdkelődik. Régen elég volt, ha nem volt hibája a bornak, mostmár erényének is kell lennie, és ezt egyre többen fel is ismerik. 18:27 Köszöntjük kedves olvasóinkat! Itt a Széchenyi téren, a Vásárhelyi Pál-szobor mellett a piros Rádió Plusz sátor alá megérkezett Botka László polgármester és Frittmann János borász, hamarosan indul az élő adás a 100.2 Mhz-en! Egy 2010-es Frittmann Ezerjó száraz fehér bor kerül a poharakba.