
A Belvárosi híd alja mindig is több volt egyszerű térnél. Legendás szegedi éttermek, csárdák és bárok adtak neki életet a 60-as évektől napjainkig.
A szegedi Belvárosi híd alatti tér évtizedek óta különleges gasztrotörténeti helyszín. A Birkacsárda bográcsos pörköltjeitől a Halászpajta halászlevén át a Pajta fesztiválhangulatáig, majd a Bárka modern koktélbárjáig minden korszak más és más ízt, hangulatot és közösségi élményt adott a városnak a legendás szegedi éttermek révén.
Kevés szegedi emlékszik úgy az 1900-as évek második felének nyaraira, hogy ne idézné fel a bográcsban főtt birkapörkölt illatát a Belvárosi híd alatt. 1964 nyarán kezdődött a hagyomány: a Birkacsárda kitelepült a Tisza-parti híd alá, és onnantól kezdve minden nyáron üstökben rotyogott a pörkölt. A tűz felett függő bográcsok, a fűszerpaprika zamata és a folyó közelsége különleges atmoszférát adott a helynek.
A hosszú faasztaloknál egyszerre üldögélt család, baráti társaság és turista. Délben jólesett egy tál birkapörkölt fröccsel, este pedig a baráti beszélgetésekhez adott hátteret a híd boltíveinek árnyéka. A szegediek törzshelyként emlegették, a turisták pedig hamar felfedezték.
Nem egyszer előfordult, hogy vihar idején is kitartottak a vendégek: kanalazták a pörköltet, miközben villámok cikáztak a Tisza felett. A Birka csárda nyári kitelepülése így lett a város egyik sajátos, nosztalgikus gasztroélménye.
Az 1980-as évek derekán új korszak kezdődött. 1986-ban megnyílt az Öreg hídi Halászpajta, amely valóban halászkunyhóra emlékeztetett: nádtető, fagerendák, halászhálók és csónakdíszek idézték a Tisza régi halászvilágát. A csárda fő vonzereje a szegedi halászlé volt, amelyet bográcsban főztek a vendégek szeme láttára. Emellett roston sült halak, halpaprikás és házias fogások sorakoztak az étlapon.
A Halászpajta különlegessége a nonstop nyitvatartás volt. Nappal családok és turisták ebédeltek itt, éjjel pedig a szórakozóhelyekről hazatérők álltak meg egy korsó sörre vagy egy tál halászlére. A vendégeket gyakran cigányzenekar szórakoztatta, így a híd alatti csárda egyszerre volt romantikus vacsorahely és hajnalig tartó mulatság színtere.
Tragikus fordulat zárta le ezt a fejezetet: 1994-ben egy tűzvészben a nádfedeles Halászpajta porig égett. A szegediek szívébe zárta magát, így a veszteség nemcsak egy vendéglőt, hanem egy korszak hangulatát is elsodorta.
A vendéglátóhely népszerűségéről egy 1988-ban készült felvételt is megosztottak a Szegedi Emlékkereső csoportban, melyben egy esküvői lovaskocsis körút közben azért szorítanak időt arra, hogy megkóstolják a Halászpajta halászlevét:
A tűz után a híd alatti rész ideiglenesen üresen állt, de a szegediek nem hagyták veszni a hagyományt. A ’90-es évek közepétől egy szabadtéri kerthelyiség élesztette újjá a híd alatti vendéglátást: ez volt a köznyelvben csak Pajtának nevezett hely, hivatalos nevén Belvárosi Halászkert.
A Halászkert a szomszédos Roosevelt téri Halászcsárda nyári kitelepüléseként működött. A klasszikus halászlé és sült halak mellett idővel bővült a választék: frissensültek, saláták, sőt hamburger és hot dog is bekerült az étlapra. A hely így egyszerre tudott megfelelni a hagyományokat kereső idősebb vendégeknek és a fesztiválozó fiatalok igényeinek.
A Halászkert nemcsak étterem, hanem közösségi helyszín is volt. Meccseket vetítettek nagy képernyőn, élő zene szólt, nyári estéken pedig a Tisza-parti levegő és a fröccs társaságában telt az idő. Különösen a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál idején telt meg élettel a hely: a bográcsok sora és a halászléillat ilyenkor újra megidézte a régi Halászpajta hangulatát.
A 2010-es évekre azonban a Pajta lassan kifulladt. A környék felújítása és az új tervekkel érkező városvezetés miatt 2020-ra bezárta kapuit. Egy korszak újra véget ért, de a szegediek biztosak lehettek benne: a híd alatt nem maradhat üresen a tér.
2021-ben megérkezett az új fejezet: a Bárka. Az Európai Uniós támogatással megújult Móra-park részeként a híd alatti rész modern, fiatalos vendéglátóhellyé alakult. A Bárka egyszerre kávézó, étterem és koktélbár: reggelizőhely a játszótér mellett, délben ebédmenü, este pedig pezsgő bulihely.
Az étlapon a trendi street food és a nemzetközi konyha mellett ott van a halászlé modern változata is, tisztelegve a hely története előtt. A Bárka hajószerű kialakítása, üvegfalai és Tiszára néző terasza új hangulatot ad a híd alatti térnek, miközben megtartja a régi hagyományokat is.
Vendégköre sokszínű: délelőtt családok és turisták, estére fiatalok és bulizók veszik birtokba. A Bárka ma az egyik legnépszerűbb szegedi találkozóhely, ahol egyszerre találkozik múlt és jelen.
A Belvárosi híd alatti vendéglátás története több mint fél évszázada íródik. A bográcsos pörkölt illatától a halászlé gőzén át a koktélos poharakig minden korszak hozzáadott valamit Szeged emlékezetéhez. A Birka csárda, a Halászpajta, a Pajta és a Bárka mind más stílust képviseltek, de egyvalami közös bennük: a Tisza-part varázsa és az a sajátos hangulat, amit csak a híd árnyékában lehet megtapasztalni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.