Szeged

Az amerikai légitámadások szegedi áldozatairól emlékeztek meg

Az amerikai légitámadások szegedi áldozatairól emlékeztek meg

A bombázások annyi halálos áldozatot ejtettek, mint a nagy árvíz

Kovács György
2024. május 31., péntek
Az amerikai légitámadások szegedi áldozatairól emlékeztek meg

A második világháborús amerikai légitámadások szegedi áldozatai és a hatósági légoltalom emlékére tisztelegtek a mai napon.

 

 

Az eseményt a Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány rendezte meg, amely éppen 10 évvel ezelőtt állított emléktáblát a Szegedi Mentőállomás, volt Tűzoltó laktanya épületén.

Oláh András Pál történész, levéltáros több mint két évtizede kutatja a város légoltalma és a város elleni légitámadások történetét. Ez a részletes munka most az események 80. évfordulójára csúcsosodik ki, hiszen a történelmi események átfogó históriája hamarosan egy önálló kötetben fog megjelenni

- tudatta Haág Zalán. 

Oláh András Pál hangsúlyozta, tíz évvel ezelőttig nem volt méltó emlékezete a Szegedet ért hat amerikai légitámadásnak, amely pusztító ereje mai napig kihatással van Szegedre. Máig nem épült vissza több objektum, az egykori vasúti híd romjai pedig azóta is láthatóak.

Nyolcvan év eltelt azóta az eseménysor óta, ami majdnem akkora pusztítást okozott Szegednek, mint az 1879. márciusi szegedi árvíz, hiszen a halottakat tekintve, a személyi veszteséget tekintve majdnem hajszálpontosan annyi ember halt meg a légitámadásban, mint azon a borzalmas éjszakán.

Az anyagi károkat tekintve pedig Szeged 1944-es költségvetésének a tízszeresét is meghaladta az összeg. 

Salgó László főispán beszédében hangsúlyozta, a II. világháborúban elesett honfitársaink megítélése az évek során eltérő volt. A távoli harctereken elesett honvédekről emlékezni sem lehetett, legfeljebb családi körben. Ahogy a holokausztban eltávozott honfitársainkról sem lehetett beszélni, de - mint fogalmazott - akikről igazán nem lehetett beszélni, azok a szegedi bombázásban, illetve a Magyarországon történt harcokban elesettek.

A háború sohasem jó, a háború mindig csak szenvedést hoz az embereknek. Ahogy Hérodotosz is mondta, a világ rendjét felborítja, mert nem a gyermekek temetik le a szülőket, hanem a szülők temetik el a gyermekeket. Úgyhogy én egyetlen egy gondolattal tudom zárni. Emlékezzünk a hősökre és imádkozzunk, hogy soha többé ne legyen háború hazánkban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.