Szeged

Szegedi hírességek: A Nemzet Színésze és Ikonfestő + videó

Szegedi hírességek: A Nemzet Színésze és Ikonfestő + videó

Pályafutása alatt számos emlékezetes szerepet alakított.

Márton Andrea
2 órája
Fotó: szegedma archív
Szegedi hírességek: A Nemzet Színésze és Ikonfestő + videó

Azon túl, hogy hazánk a Napfény városa csurig tele van látnivalókkal, igen sok közismert személy szülőhelyeként is jegyzik Szegedet. A város történetét ráadásul nagy emberek felsorolhatatlanul hosszú lajstroma díszíti, akik múltjuk egy darabját örökre Szegeden hagyták.

Fotó: szegedma archív. 

 

Agárdy Gábor, született Arklián néven, 1922. augusztus 2-án látta meg a napvilágot Szegeden. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar színházművészet kiemelkedő alakja volt. Emellett ikon- és portréfestőként is tevékenykedett, művei a Pannonhalmi Apátságban és a Vatikánban is megtalálhatók.

Agárdy pályafutása a szegedi színházban kezdődött, ahol gyermekszínészként debütált. A szegedi színpadon eltöltött évek során vándorszínházakkal járta az országot, és több mint egy évtizedet töltött el a színpadon, játszva klasszikus és modern darabokban egyaránt. 1937-től 1941-ig a Szegedi Városi Színház tagja volt, ahol számos emlékezetes szerepet alakított.

Játszom, mióta csak megvagyok… Szegeden lakott a családunk, s én nem lehettem több hat-nyolc évesnél, amikor betoppant egy szomszéd, a szegedi színház tagja, mondván, hogy gyermekszínészt keresnek. Így kezdődött, s a szegedi színháznál eltöltött évek után, immár nem gyermek, hanem ifjú színészként több mint egy évtizeden át vándor társulatokkal jártam az országot. Általában három hónapot töltöttünk egy városban. Kisebb helyiségekben még annyit sem, s játszottunk klasszikust, modernet, prózát, operettet, mindent. Nincs olyan vidéke Magyarországnak, ahol meg ne fordultam volna...

- nyilatkozta korábban 

Agárdy Gábor örmény családból származott, nagyapja az örmény népirtás áldozata volt, apja pedig menekülés közben élte túl a török mészárlást. Magánélete is szorosan összefonódott a színházzal: 

első felesége Tóth Ila színésznő volt, lányuk, Agárdy Ilona szintén a színművészetben dolgozott. 1956-ban feleségül vette Rácz Borit, a Magyar Állami Operaház balerináját.

Agárdy Gábor 2005 szeptemberében kórházba került egy színpadi baleset következtében kialakult szövődmény miatt, és hosszan tartó betegség után, 2006. január 19-én, 83 éves korában hunyt el. Végső nyughelyére 2006. február 1-jén a Farkasréti temetőben helyezték. Szeged színházi öröksége és Agárdy Gábor emléke örökké élni fog a magyar kultúrában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.