Szeged

Rosszabb Szeged levegője, mint Budapesté

Rosszabb Szeged levegője, mint Budapesté

Nem jó, de nem is tragikus

Kovács György
12 órája
Rosszabb Szeged levegője, mint Budapesté

Sokszor lehet hallani arról, hogy Szeged mennyire "zöld" város, azonban ez a levegőminőségen a legkevésbé sem látszódik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség összesen 372 európai város levegőjét vizsgálta meg, köztük Szegedét is, az eredmények pedig nem túl fényesek.

Folyamatosan frissülő levegőminőség térkép október 4-én. Forrás: AccuWeather

 

Összességében kijelenthető, hogy Európa levegőminősége egyáltalán nem rossz és az elmúlt évtizedekben sikerült javítani is rajta. A városokat 5 csoportba sorolták, a levegőben szálló finompor (PM2,5) átlagos koncentrációja alapján, amely méréseket 2022-ben és 2023-ban végeztek. 

A WHO által ajánlott, éves 5 mikrogramm határérték számít jónak a besorolás szerint, 5 és 10 között megfelelő minősítést kaptak, 10-15 között mérsékelt, 15-25 között szennyezett besorolást, 25 felett nagyon szennyezett minősítést kaptak.

Szegeden a határértéknek több mint a két és félszeresét mérték, 13,2 mikrogrammot.

 

Ezzel a vizsgált 372 európai városból a 274. helyen szerepel Szeged a levegőminőséget tekintve. A magyar városok közül egyedül Győr levegője volt szennyezettebb, 14,4 mikrogrammal, ezzel a 295. helyezést érve el. Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254. helyen végzett.

Magyar városok az Európai Környezetvédelmi Ügynökség mérései szerint.

 

Mint az a fentebbi térképen is látható, Magyarország minden vizsgált települése a mérsékelt kategóriába tartozik. Az Európai Unió vizsgált városai közül csupán a horvátországi Bródon (régi magyar nevén Nagyréven, horvátul Slavonski Brod) lett a levegő minősége nagyon szennyezett. Szennyezettnek pedig elsősorban Észak-Olaszországot, Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot és Szlovákia északi, valamint keleti részét nevezhetjük, de akad szennyezett település Csehországban, Görögországban és Spanyolországban is. A legtisztább levegővel pedig a skandináv államok rendelkeznek.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.