Szeged

Okoz-e forgalmi káoszt az újabb utak egyirányúsítása?

Okoz-e forgalmi káoszt az újabb utak egyirányúsítása?

Nagy Sándor szerint átláthatóbb lesz a közlekedés, az ott élők szerint labirintus

Kovács György
2 órája
Okoz-e forgalmi káoszt az újabb utak egyirányúsítása?

Szeged közgyűlésének Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta, hogy József Attila sugárút–Római körút–Szilléri sugárút–Retek utca határolta terület számos része egyirányú legyen, amit érdekesen indokolt a momentumos Nagy Sándor alpolgármester. A változtatások egy éves tesztüzemmel kerülnek bevezetésre.

Az új forgalmi rend. Kép: Nagy Sándor Facebook-oldala.

 

Nagy Sándor az önkormányzati lapnak azzal indokolta a döntést, hogy ezzel „a forgalmi rend minden utcában átláthatóbbá válik. Az egyirányú utcák váltakozásával minimalizáljuk a fölöslegesen megtett kilométereket. Kerékpárral továbbra is mindkét irányba lehet biciklizni az utcákon. A közlekedési rend változásának másik előnye, hogy lehetőség nyílik a környező zöldterületek rendbetételére.”

Az alpolgármester közösségi oldalán, valamint különböző csoportokban hozzászólók már inkább ennek az ellentétét gondolják. Számos ott lakó felszólalt, hogy ezzel csak további problémák fognak létrehozni: van, aki szerint egy labirintussá változtatják ezzel a területet, mások szerint ezzel a kisebb utcákban még nagyobb torlódások fognak keletkezni, valamint felhívták arra is a figyelmet, hogy az egyirányúsítás miatt többet kell vezetni, ami további torlódást és szennyezést jelent.

Farkas Levente, önkormányzati képviselő az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, a városvezetés ismét nem kérdezte meg a szegedieket, mit szeretnének, "csak hasukra csaptak és egyirányúsítanak". Reméli, ez valóban csak tesztüzem, és ha egy év múlva a helyben lakók kérik, akkor visszaállítják a régi közlekedési rendet – habár erre még nem sok példát láttunk.

Kíváncsi leszek arra is, hogy hány parkolóhely fog megszűnni ennek a döntésnek az eredményeképpen. A zöldterületek rendbetételét pedig ne felejtsük el számon kérni később. Reméljük ennek következtében egy darab ép fa sem kerül kivágásra

- nyilatkozta lapunknak.

 

Nem fogják betartani a korlátozásokat?

Majoros Gabriella, gépjárművezető szakoktató szerint sokan nem fognak örülni annak, hogy ha a körút felőli végén laknak és nem hajthatnak be a saját utcájukba, vagy éppen onnan ki a körútra. 

A szakoktató felhívta rá a figyelmet, volt hasonló korlátozás a Lechner téren, azonban az ott lakókat nem érdekelte az egyirányúsítás. Egy oktatás alkalmával, mikor jelezte a vele szembe jövő autósnak, hogy egyirányú az utca, azt a választ kapta, hogy 

itt lakom, nem fogok több száz métert kerülni egy rossz intézkedés miatt.

Majoros Gabriella kiemelte, az emberek szeretnének a legrövidebb úton hazamenni, a Hóbiárt Basa, Bihari, Gál és Rom utcák pedig elsősorban az ott lakókat fogja korlátozni, valamint a boltok vásárlóit és áruszállítóit, akik szintén a rövidebb utat szokták választani. 

A Dankó Pista utca is jelentős használatban van, amikor a Római körút forgalmát akarják megkerülni, hiszen azon a környéken lakók nem biztos, hogy a gyűjtő főútvonalra hajtanak ki a legnagyobb csúcsforgalom idején

- fogalmazott. Végezetül hozzátette, a "puding próbája az evés," az intézkedés eredményét felül fogják vizsgálni egy év múlva. 

 

Erre kell figyelni

 

Egyirányú utcán haladva a parkolási, megállási rend a táblák szerint

A jobb oldalon lévő jelzések csak a jobb oldalra vonatkoznak. Ha a bal oldalon tiltva van a megállás, – márpedig itt az lesz, mert a kerékpárosok engedélyt kapnak a behajtásra szemből – azt azon az oldalon külön tábla jelzi. Az egyirányú utca végén a bal oldalra sorolva kell balra kanyarodni, természetesen figyelemmel a szemből érkező kerékpárosokra. Amíg a járművezetők nem szokják meg az új forgalmi rendet, addig fokozott óvatoggággal legyen mindenki ezeken az utcákon, valamint senki se vezessen megszokásból. Sokan megszokták, hogy a saját garázsukból, házukból merre indulnak el, ezért nyilván, akarva-akaratlanul is reggelente rossz irányba állnak ki az úttestre. Remélhetőleg hamar megszokják, és balesetmentes lesz az átállás - mondta lapunknak Majoros Gabriella.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.