Szeged

Kisebb csapadék hűsíthet, de még így is megdőlhet a melegrekord

Kisebb csapadék hűsíthet, de még így is megdőlhet a melegrekord

1 órája
Kisebb csapadék hűsíthet, de még így is megdőlhet a melegrekord

Szombaton folytatódik a forróság, a hőmérséklet a délutáni órákra 32 és 39 fok közé emelkedik az Időkép előrejelzése szerint. Délen lesz melegebb. Reggel egy dunántúli-délkeleti tengely mentén, majd napközben a napsütés mellett elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak, ezt leszámítva inkább csak a Dunántúlon kísérhetik időnként élénk lökések a délies szelet.

Szegeden kisebb mennyiségű csapadék eshet a délelőtt folyamán, illetve holnap hajnalban. A légkört várhatóan nem fogja jelentősen hűsíteni, a napi maximum 37 fokon várható, ami a 2022-es, bajai melegrekorddal egyenértékű.

Orvosmeteorológia
Szombaton is folytatódik a hőség, ez pedig az egészséges szervezetre is megterhelő lehet. A nagy melegben nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk. Erős fejfájás, migrén, rosszullét, keringési és légzőszervi panaszok jelentkezhetnek. Nő a sztrók és az infarktus kockázata. Általános tünet lehet a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság. A trópusi éjszakák miatt még kialvatlanabbak, fáradtabbak lehetünk.

Az ország északi felén már nagyobb területen kialakulhatnak zivatarok, környezetükben fülledtté válik a levegő, nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, felerősödhetnek az asztmások tünetei.

A napos időben 10 és 16 óra között mindenhol erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.