Szeged

A "Ságvári" végleg megszűnt

A "Ságvári" végleg megszűnt

Szeged ikonikus iskoláját szeptembertől Báthory István Gyakorló Gimnáziumnak hívják.

10 órája
Fotó: Rosta Tibor/MTI
A "Ságvári" végleg megszűnt

Új névvel kezdi meg az új tanévet a Szegeden mindenki által Ságváriként emlegetett gimnázium.

Fotó: Rosta Tibor/MTI. 

 

A SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2015-ben vesztette el a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevet. A döntést azzal indokolták, hogy Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában közterület elnevezésére nem ajánlja, mivel értelmezésük szerint a 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható. Az akkor 60 éves intézményben nagy felháborodást keltett ez a döntés, ám hiába vonultak utcára is a diákok és a tanárok, a Ságvári név elveszett.

Kilenc éven keresztül nem volt névadója az intézménynek, a szeptember 2-i tanévnyitón azonban bejelentik, hogy az iskolát – amely a diákok teljesítménye alapján minden évben a legjobb 50-60 gimnázium között van az országban – Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról, a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem alapítójáról, a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről nevezik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.