Szeged

Sikeres az Iskolarendőr Program, Szegeden is újabb toborzás indul

Sikeres az Iskolarendőr Program, Szegeden is újabb toborzás indul

Az indulás előtti rengeteg alaptalan kritika ellenére bevált a program

Kibédi Péter
2024. július 10., szerda
Sikeres az Iskolarendőr Program, Szegeden is újabb toborzás indul

A vármegye öt településén keresnek iskolaőröket. A program sikeres, a rendőrség, a tanintézmények és a szülők is elégedettek.

 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Szegedre, Makóra, Hódmezővásárhelyre, Mindszentre és Magyarcsanádra keres iskolaőröket. A jelentkezők feladata az oktatási intézmények rendjének tanítási időben történő fenntartása lesz.

A jelentkezési feltételekről és a képzésről bővebb információkat kaphatnak a karrier@csongrad.police.hu, a www.police.hu/iskolaor, továbbá a 06-62/ 562-400 –as elérhetőségeken. 

 

 

Három és fél éve indult a program

Három és fél éve indult el a rengeteg alaptalan kritikát kapó iskolaőri program azokban nevelési és oktatási intézményekben, ahol az intézményvezető igényt tart a szolgálatellátásra. Az Országos Rendőr-főkapitányság áprilisban sajtómegkeresésre azt írta, hogy a 2023–2024-es tanévben az Iskolaőri Programban 803 intézmény vett részt.

 

Nőtt a szubjektív biztonságérzet

Az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság. Intézkedniük kellett kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, illetve különböző vagyon elleni cselekmények, elsősorban lopás miatt is. 

Szabálysértési eljárás leggyakrabban a tanulók által az iskolába bevitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indult. 

Az év karácsonyi időszakban számos esetben pirotechnikai eszközök birtoklása miatt kellett intézkedni.

A fenntartók és az intézményvezetők visszajelzése alapján az iskolaőrséggel érintett intézményekben a pedagógusok, az oktatók és a diákok szubjektív biztonságérzete erősödött, amellett, hogy a tanulók szabálykövetőbb magatartása is tapasztalható. Az Iskolaőri Program szükségességét, az iskolaőrök munkájának fontosságát a közvéleménnyel összhangban a rendőrség is pozitívan ítéli meg. 

Mind az intézményekben történt jogellenes cselekmények számának csökkenéséről szóló visszajelzések, mind az iskolaőri jelenléttel kapcsolatos nyilatkozatok arra utalnak, hogy az oktatási intézményekben a rend és a biztonság erősödött az elmúlt időszakban

 – fogalmazott az ORFK.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.